Преглед на печата

Централна тема в голяма част от тях е здравето ни. „Напаст от кърлежи в България“, гласи водещото заглавие в Труд. В последните две седмици жертвите на паразита се увеличават лавинообразно, твърди шефът на националната референтна лаборатория Ива Христова, цитирана от изданието.
„Стряскащо“ разкритие според Монитор е, че „66 процента от българите ядат бял хляб, като за последно, независимо, че той е вреден“.
„Изгаряме по-бързо сега, слънцето е опасно силно“. Само 23 минути под „жаркото слънце“ са били достатъчни вчера в София, информира 24 часа.
„Арест без обжалване“, е голямото заглавие в Стандарт. Под него четем, че според промени в Наказателно-процесуалния кодекс, предлагани от прокуратурата, постоянният арест няма да може да се обжалва.
Вместо това на всеки шест месеца съдът ще се произнася служебно дали задържането под стража да продължи. Идеите на прокуратурата са „скандални“ на фона на „драстичните нарушения с човешки права у нас и осъдителните присъди срещу България в Страсбург“, отбелязва Сега.
С още една поправка в НПК свидетелите няма да се отмятат от думите си, допълва Стандарт. „Обвинителите искат показанията, дадени пред следовател или прокурор в присъствието на адвокат, да се четат в съдебна зала без разрешение на страните по делото“.
Партиите ще спечелят най-много от вдигането на минималната заплата през тази година, твърди Сега. Ако заплатата скочи от 240 на 270 лева, както заяви премиерът, държавата ще трябва да увеличи партийните субсидии с повече от 6 милиона лева. Ако обаче увеличението на минималната заплата стане факт от догодина, както настоява бизнесът, субсидията ще бъде замразена, защото се определя по размера към 30 септември.
Управлението и планирането на публичните финанси в България са недостатъчно ясни, твърди Европейската комисия в преглед на националния план за 2012-2014 година, цитиран от Дневник. Прогнозите на българското правителство за макроикономическото развитие и за състоянието на фиска през следващите три години са по-оптимистични от тези на Брюксел и не е ясно с какви бюджетни мерки ще бъдат постигнати. Предвиденият ръст на разходите крие риск за фискалното положение след изтичането на мандата на ГЕРБ.
„Брюксел ще ни ореже еврофондовете“, отбелязва Дума. Става дума за средствата, които България ще получи в периода 2014-2020 година. Европейската комисия ще определи размера до три седмици, но от сега е ясно, че европарите за София ще бъдат намалени. „Голяма част“ от парите „ще ни бъдат взети“, „тъй като не успяваме да усвоим средствата“, твърди левият вестник, като се позовава на шефа на генерална дирекция „Бюджет“ в ЕК Ерве Жуан Жан.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *