Преглед на печата

Труд определя случилото се с една дума: „Престъпно“. Под него се отбелязва: „Автобус на фирма без лиценз уби осем пътници“, „За един от собствениците има европейска заповед за арест, българският съд не я уважил“, „В деня на траур парламентът обсъжда вот на недоверие към правителството“.
24 часа допълва: „Нарочно срязана гума и още четири версии за катастрофата“, „Транспортният министър уволни автомобилни шефове в София и Бургас“.
Стандарт пише: „Проклятие взе осем жертви“, и изяснява: „рейсът ковчег“ бил държан от турчин, съден, че е намушкал румънец преди 18 години. Близките на румънеца проклели нападателя му, твърди вестникът.
Сега отбелязва: „Поредната трагедия на пътя отприщи лобистки законопроекти“. Още преди причината за катастрофата да бъде изяснена Асоциацията на автобусните превозвачи настоя да бъде ограничено предлагането на превози, защото свръхпредлагането водило до ниски цени и липса на инвестиции.
Повечето издания съобщават подробности за призива от Съюза на съдиите за оставка на всички членове на Висшия съдебен съвет.
„Кризата в съдебната система след избора на Владимира Янева за председател на софийския градски съд продължава да ескалира“, коментира Сега. Съдиите приканиха правосъдния министър да започне консултации за промяна в конституцията и модела на ВСС, допълва вестникът.
„Изборът на съдия Янева е по правилата“, твърди Цони Цонев, председател на етичната комисия към ВСС, пред вестник Труд. Според Цонев, членовете на съвета са се опрели на препоръките на атестационната комисия и на становище от изпълняващия длъжността председател на столичния апелативен съд. „Може да се мисли за по-щателна проверка на делата на магистратите … но ако започнем да проверяваме всяко дело поотделно, няма да можем да назначим повече от двама-трима административни ръководители на година“, твърди шефът на етичната комисия във Висшия съдебен съвет.
Условията за приватизация на „Булгартабак“ са в „златната среда“ между претенциите на синдикатите за санкции срещу неизпълнение на социалните ангажименти и предупрежденията на консултанта за настроението на потенциалните инвеститори. Това твърди директорът на Агенцията по приватизация Емил Караниколов в интервю за 24 часа. Караниколов е оптимист, че сделката ще се осъществи заради интереса на най-горемите стратегически инвеститори и политическото решение на Надзорния съвет. В същото интервю Караниколов предупреждава, че Агенцията за приватизация е изчерпала „над 99 процента от ресурса, който има“. Има дружества, за които отдавна са отпаднали основанията да бъдат в забранителен списък. Решение на парламента за съкращаване на списъка ще позволи изготвяне на приватизационна програма за следващите три години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *