Преглед на печата

На палатка или бунгало, в селска къща или в хижа – различни варианти за почивка избират и хора, които не харесват традиционните масови курорти.
„ГЕРБ оглежда Стефан Цанев за кандидат-президент“ Йова АПОСТОЛОВАВ партията го харесвали, но от ръководството официално отричатЕдин от най-известните български писатели – Стефан Цанев, е сред имената, които се спрягат в ГЕРБ за кандидат-президент, научи „Труд“ от депутати.
От управляващата партия неофициално признаха, че авторът на „Български хроники“ е харесван за поста. Официалната реакция на партийното ръководство обаче е, че Цанев не е кандидатът им за президент. Кой ще е човекът им за „Дондуков“ 2, ще стане ясно на 4 септември. Датата закова в календара премиерът Бойко Борисов.
в. „24 ЧАСА“ „Бизнесмени банкери играят за червни кметове“Доган казва своите през септемвриНяколко шефове на банкови клонове, пенсионирани военни и бизнесмени – такива фигури присъстват в първия списък с кандидати за кметове, които БСП одобри вчера. Червеният пленум гласува безспорните кандидатури в 47 общини. Навлизаме в решаващата фаза на предизборната битка, а кандидатите ни имат възможност максимално рано да стартират кампанията си, коментира соцлидерът Сергей Станишев.
„20-те заплати при пенсия в армията – отново накуп“От 1 юли т.г. ще можем да изплащаме 20-те заплати при пенсиониране на военнослужещите отново накуп. Това съобщи Николай Милков, постоянен секретар на отбраната, вчера. Досега заради липса на средства при напускане военните получаваха само 40% от компенсациите, а останалите 60% на части през следващите години.
в. „СТАНДАРТ“ „Бойко праща студенти при евроексперти“Премиерът в храма на Йоан КръстителСтудентските екипи, помагали при изготвянето на националната стратегия за инвестиции, да ни представят пред шефа на евродирекцията „Регионална политика“ Жан-Мари Селер. Това поръча премиерът Бойко Борисов на заседанието на кабинета в сряда. „Те трябва да бъдат наети на работа по министерства, общини, държавни институции. Забележат ли ги частните компании, ще ни ги вземат, но това за тях е добре, че ще останат в България“, коментира премиерът. По думите му, бъдещите кадри можели да обяснят на инвеститорите, че „България е оневинена за атентата срещу папа Йоан Павел II и че у нас усилено се изгражда инфраструктура“. „Ако видят подобни студенти и общуват с тях, ще бъде съвсем различно“, сигурен е министър-председателят.Борисов ще присъства днес на освещаването на храма „Св. св. Кирил и Методий“ в Созопол. В него ще се пазят мощите на свети Йоан Кръстител, които ще бъдат пренесени с литийно шествие. По-рано през деня министър-председателят ще посети и черквата „Свети Николай“, която се строи в момента в Бургас. Той ще провери и как върви изграждането на пътния възел „Меден рудник“ в морския град.
„Фонд ще дава заеми за евроглоби“Нов компенсаторен фонд ще дава пари на общините за евроглоби. Той ще обслужва градовете, които са санкционирани при изпълнение на проекти по еврофондовете. Това обяви в Перник министър Томислав Дончев. Предложението за фонда е внесено в четвъртък за одобрение при премиера Бойко Борисов. Новата каса ще се окаже спасителен пояс за малките градове, които трябва да плащат санкции, надхвърлящи годишните им бюджети. Ако трябва да се справят сами, ще фалират. Най-фрапантният случай е на община, наказана с 4 млн. лева за три излишни думи в документацията. Те обаче са приети като расова дискриминация и са довели до непосилната глоба.Финансови корекции заради пропуски в обществените поръчки са наложени на близо 140 проекта, финансирани от еврофондовете. Сумата по тях е 30 млн. лева. Със средствата от фонда ще се покриват от 30 до 50% от корекциите, а абсолютният максимум за тежките случаи ще е 90%. Сумите обаче няма да се дават даром, а ще се връщат от общините.
в. „СЕГА““Фирмите вече ще поемат всички разходи по смяна на дефектни стоки“Екип на „Сега“Съдът в Люксембург даде мощно рамо на европейските потребители като отсъди, че производителите са длъжни не само да заменят дефектните стоки с нови, но и да демонтират повредената стока и да поставят новата за своя сметка в домовете на гражданите. С решението на съда на ЕС ще трябва да се съобразяват всички български съдилища, а в най-скоро време кабинетът на Борисов ще трябва да промени и Закона за защита на потребителите, който да отрази новите права на гражданите.
„Премиерът Борисов е доволен от договорките по пакта „Евро плюс“Българският премиер Бойко Борисов изрази задоволство от договорките, които лидерите на страните от ЕС постигнаха относно финансовия механизъм „Евро плюс“ по време на двудневната среща на върха в Брюксел, предаде БНР. Според него е отпаднала възможността 23-те страни, одобрили пакта, да координират помежду си по-плътно данъчната си политика, което означава вдигане на данъците у нас.
в. „ТЕЛЕГРАФ“ „Закриват паралелки в елитните гимназии“Десетки паралелки – дори в елитните гимназии, се закриват още на първото класиране, при това само в София. Списъците с приетите бяха изнесени вчера. Традиционно отличниците обират 91-ва немска, Софийската математическа и Първа английска. Закритите класове в столицата ще са 39. От тях 19 ще са в езиковите, сред които и 73-то СОУ (Втора немска). Другите 20 ще са в професионалните гимназии. До последното класиране затворените паралелки могат да се увеличат в пъти.19 профилирани и 20 професионални паралелки ще бъдат закрити още след първото класиране в София.Това заяви шеарката на Регионалния инспекторат в София Ваня Кастрева. Местата в гимназиите тази година са 7941. От тях незаети са останали 326.Затворени“Яне бъркал тайно в касата на РЗС“Поли АСЕНОВАЛидерът на РЗС Яне Янев всеки месец си начислява тайно по 5000 лева заплата. Взема парите от партийната каса, без да има решение на Политическия съвет на формацията.Това стана ясно, след като вчера бившият организационен секретар на РЗС и настоящ независим депутат Тодор Великов разказа за случката. Великов се позова на опита си във формацията на Яне и обясни, че става въпрос за лидер на партия, но отказа да назове директно имена.В същото време обаче бивши съратници на лидера на РЗС споделиха, че става въпрос за самия Янев, и разкриха, че всеки месец той бъркал тайно в партийната хазна, като се самонаграждавал с по 5 бона. Потвърждение на думите им е и фактът, че РЗС е единствената парламентарна партия, която се ръководи от Политически съвет.
в. „МОНИТОР““Без допълнителни условия за приеманет ни в Шенген“След срещата на държавните лидери в БрюкселНа България и Румъния няма да бъдат поставяни допълнителни условия за приемането им в Шенгенското пространство, стана ясно след провелата се в Брюксел вчера среща на Европейския съвет.
„Зорка и Марина на пистата пистата за „Дондуков“ 2″34 са червените номинации за президент, стана ясно на заседание на Националния съвет на партията вчера. Извън обсъжданите по медиите имена сред кандидатурите, издигнати от местни организации, са първата дама Зорка Първанова, вицепрезидентът Ангел Марин, бизнесменът Георги Гергов, лондонският банкер Димитър Иванов, посланикът в Египет Иван Гайтанджиев и дори шефът на червените в Банкя Стефан Василев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *