Преглед на печата

Брюксел посочи, че полицията, съдът и прокуратурата са еднакво виновни за провала в битката срещу престъпността и корупцията, но правителството прецени, че критиките не са насочени към управлението, а към  съда, коментира изданието.

Брюксел се изнерви, отбелязва вестник „Пари“. За първи път редовният доклад е персонифициран, като езикът този път не е дипломатически, а доста остър, уточнява публикацията.
Докладът на Еврокомисията за Румъния е по-мек, посочва „Дневник“, като добавя, че двете страни са сменили ролята си от миналата година, когато Букурещ беше критикуван за загубата на инерция в реформите, а София беше насърчена.
Петдесет и седем държавни ведомства са увеличили заплатите на служителите си, се вижда от доклада за администрацията, приет в сряда от правителството и цитиран от „Труд“. Въпреки че официално в бюджетната сфера заплатите са замразени на нивата от 2008 г., през 2010 г. в сравнение с 2009 г. чиновниците в агроминистерството са получили 36% повишение, а тези в социалното и регионалното – около 26%.
По темата „Република“ отбелязва близо 60 000 чиновници си поделят 8 600 години отпуск. Ако се наложи чиновниците да получат парично обезщетение за дните, в които са работили вместо да почиват, това ще напише на сметката на данъкоплатците над 60 и половина милиона лева.
Разговорите на чиновниците за 2010 г. са стрували 28 млн. лв. на хазната, което се равнява на социалните помощи на 100 000 българи за месец, коментира темата „Стандарт“.
Автобусните билети ще поскъпнат с между 5 и 7 на сто, като увеличението ще отрази ръста в цените на горивата от последните дни, прогнозират за „Монитор“ собственици на големи автобусни компании. Точно в този период на поскъпване е невъзможно да очакваме автобусите-трошки да се махнат от пътищата – поддръжката им е по-евтина и сега ще печелят най-много.
Според предложения от „Газпромекспорт“ нов договор „Булгаргаз“ ще може да търгува с руски природен газ, е заявил пред „Класа“ изпълнителният директор на българското дружество Димитър Гогов. Положителното за „Булгаргаз“ е, че ще може да разшири портфейла си от търговски сделки.
Столичната полиция е арестувала 30-годишен мъж за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, съобщава „24 часа“, като се позовава на 3 независими източника. За задържания няма да се съобщават подробности, докато не стане готова много важна експертиза, която трябва да докаже безспорно, че именно заподозреният е удушил момичето, са съобщили разследващи.
За бум на домашното насилие над възрастни хора от техните деца или най-близки роднини, предупреждава в интервю за „Новинар“ Станимира Хаджимитова, директор на фондация „Джендър проект в България“. Терорът най-често ставал в бедни семейства, където има безработни, а децата гледат на родителите си като на тежест, научаваме от публикацията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *