Преглед на печата

Това е водещата тема във всички днешни издания в обобщение на Дневник. Мнението на вестника е изразено в заглавието: „Държавата приложи закона спрямо Лукойл“. „Държавата понатисна Лукойл“, смята Труд. Вестникът извежда на преден план думите на премиера по адрес на „Лукойл“: „Ще им дадем шанс – още два месеца“. Рафинерията има два месеца, за да изпълни законовите изисквания за измервателни уреди, с които да се отчита, пояснява Монитор. Случващото се е „театър“, който „ще заглъхне за ден-два, но ще доведе до поскъпване на горивата“, пише Дума, цитирайки лидера на социалистите Сергей Станишев. Труд и Дневник акцентират върху уверенията на финансовия министър, че криза с горивата няма да има. Мнението на Стандарт обаче е, че бензинът е „пред скок“. Вестникът отразява притеснението на превозвачите, че ако митниците и рафинерията не се разберат, ще се наложи внос от чужбина. „Резервът от гориво е за 85 дни“, съобщава 24 часа.
Друга обща тема в днешния печат е и решението на прокуратурата да снеме подозренията от Николай Русинов-Чеци за убийството в Борисовата градина.
„МВР и прокуратурата се разминаха“, отбелязва Дневник и припомня: „пет дни след като вътрешният министър Цветан Цветанов заяви от парламентарната трибуна, че има „безспорни доказателства“ за Николай Русинов, прокуратурата реши да не му повдига обвинения“.
„Телефон оневинил Чеци за смъртта на Яна“, пише 24 часа. Справка с данни на мобилния оператор показали, че Русинов бил далеч от парка в часа на убийството.
Чеци си е изградил „алиби по учебник“, наел си „адвоката на Килърите“ и в същото време отказал да се подложи на детектор на лъжата, което озадачило психолозите, пише Стандарт.
„Няма виновни за убийството на Бай Миле“ и петимата му гардове, съобщава от първата си страница 24 часа. „Седем години след най-бруталното и масово поръчково убийство у нас“ четиримата обвиняеми излязоха от Съдебната палата с вдигнати глави. Съдията не прие ДНК следи, отпечатъци и СРС-та, а в експозе до медиите съобщи, че няма нито едно доказателство, което да сочи съпричастност на четиримата към разстрела. „Това е фарс – излиза, че нашите деца са виновни, че са били убити“, заявиха родителите на една от жертвите, цитирани от Труд.
„Бирник блокира парите на София“, четем на първата страница на Стандарт. „София е на път напълно да загуби Централните хали“, пише Дневник. Акциите на Столична община са блокирани заради упорството й да не плати за отчужден имот. Общината дължи близо 11 милиона лева, отказва да ги плати вече две години и запорът е отговорът на фирмата, отбелязва вестникът.
„Висшето образование минава на две скорости“, пише Монитор. Новият закон ще даде право на висшите училища да издават дипломи на бакалаври за три или четири години. Срокът за магистратурата ще е съответно две или една година. Правото да събират високи такси от студентите си ще имат само най-добрите държавни университети. Акредитацията вече ще става по 10-бална система и ще важи най-дълго – 8 години, за вузовете с най-висок рейтинг. Законопроектът трябва да бъде готов наесен, допълва Монитор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *