Преглед на печата

Част от тях предвиждат новите шофьори да нямат право на позволените 0.5 промила алкохол в кръвта, да не карат нощем без пълнолетен придружител и да имат по-малко точки в контролния талон, пише Труд във водещата си статия.
По-нисък ДДС, ако се плаща с карта, а не в брой, това ще обсъжда финансовото министерство с банкери и бизнеса, отбелязва 24 часа и уточнява, че предложението е част от мерки за борба със сивата икономика, набелязани от еккипа на миистър Симеон Дянков.
Според експертите хората трябва да могат да плащат с банкови карти данъци, такси за следване и за лечение, както и битови сметки. Ето защо по подобие на касите в супермаркетите, с ПОС терминали трябва да бъдат оборудвани болници, медицински центрове, лекарски и зъболекарски кабинети, университети, пощи, офисите на компаниите – доставчици на комунални услуги, посочва в публикация по същата тема вестник Сега.
До 2050 година се очаква населението у нас над 60-годишна възраст да бъде над 30 на сто, пише Класа, като цитира Емилия Войнова от социалното министерство. По думите й, когато това стане, ще бъде застрашено функционирането на всички социални системи и те започват да се разпадат.
По същата тема Дума отбелязва, че демографската ситуация в България е най-кризисна в сравнение с всички останали държави-членки от ЕС. Областите с най-застаряващо население у нас са Видин, Габрово и Монтана.
Сезонните работници масово отказват да подписват договори, защото се водят безработни и получават помощи, посочва Монитор като се позовава на шефа на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според камарата, има доста случаи, когато наши гурбетчии в Европейския съюз се връщат временно у нас и поработват няколко месеца на черно.
Обяснение за скандала с „Лукойл“ дадоха пред премиера Борисов, финансист номер 1 Симеон Дянков и икономическият министър Трайчо Трайков. Междувременно Трайков попита Комисията за защита на конкуренцията има ли злоупотреба с господствашо положение, посочва Стандарт.
Няколко години бяха нужни на комисията, за да се усъмни, че пазарът на горива не е съвесем свободен, отбелязва в своя публикация Дневник. Вчера регулаторът публикува изводите от последния си анализ, според който е възможно да има картел в сектора и „Лукойл България“ да злоупотребява с господстващото си положение.
Темата на вестник Пари днес е посветена на насилието при провеждане на търгове и обществени поръчки. Някъде изнудването и насилието се оказва по-доходоносен бизнес от самото участие в тръжни процедури, пише изданието. Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, търговете за скрап и дървесина са съпътствани с най-много насилие.
Борисовата градина става собственост на Столичната община, след като преди три седмици кметът на София поиска собствеността да бъде прехвърлена, посочва Новинар. Една от причините за подобно настояване е нуждата от по-засилена охрана на парка след убийството на 28-годишната Яна.
Всички вестници пишат подробно и за случая с български пастир, приет в безпомощно състояние в болница в Благоевград, след като бил намерен припаднал от глад и жажда на път край гръцкия град Драма.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *