Преглед на печата

В четвъртък инвеститорите се разбягаха от борсите в САЩ, последва срив в петък на азиатските и на европейските пазари. Падна търговията и в София. Загубите от масовите разпродажби на акции повлякоха надолу цените на петрола и останалите суровини.
 Причините са проблемите на американската икономика и задълбочаването на дълговата криза в еврозоната с включването на Испания и Италия. Начинът, по който се развива ситуацията в еврозоната, изглежда смущаващо сходен със събитията, довели до финансовия колапс в САЩ през 2008 г., коментира “Файненшъл таймс”.
„Да скрием задниците“
Един господин, който предпочита да го наричат ефенди, увенчава горния си крайник с фес и напира да учредява отоманска партия, в петък отиде по долни гащи в официална българска институция – в Централната избирателна комисия. За нещо си протестирал. Сигурно си мечтаеше да го арестуват за неуважение и да опищи орталъка. Полицията, слава Богу, не се поддаде на провокацията. Обаче разни телевизии и вестници показаха задника по бельо.
Ние в „Труд“решихме, че ще лишим читателите от тази неподражаема гледка. И призоваваме колегите всички заедно да скрием задниците, които лелеят през изборната кампания да нашумят с неприлични образи и звуци. Точно тук принципът „Щом го няма в медиите, значи не се е случило“е в обществен интерес.
в. „24 ЧАСА“
„Борсов крах, почва нова криза“
На мушката вече са и страни от сърцевината на еврозоната, пак зацикля и икономиката на САЩ
Лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Никола Саркози прекъснаха отпуските си вчера заради срива на борсите, който е деветият най-голям в световен мащаб след 1900 г.
Той е породен от страховете, че дълговата криза в еврозоната излиза от контрол и че съживяването на американската икономика зацикля.
В епицентъра на новата вълна на дълговата криза са Италия и Испания. Лихвите по техните заеми достигнаха рекордни равнища от въвеждането на еврото преди 10 г. Спадът по световните борси достигна 4% на някои места.
Силен спад регистрира и нашата борса вчера. Основният индекс SOFIX падна с 2,18%.
в. „СТАНДАРТ“
„Прокурорски син в кърваво родео“
Мъж и жена бяха смазани на автобусна спирка
Кръв удави столичния булевард „България“. Колите на прокурорски син и непознат младеж пометоха двама пешеходци в нощта срещу петък. Мъж и жена, които се връщаха от рожден ден, загинаха на спирката на пл. „Ручей“. Мъжът е бил влачен повече от 100 метра.
21-годишният съдебен охранител Бисер Андреев, син на обвинителя Венцислав Андреев от Софийска градска прокуратура, карал БМВ. Другият шофьор на 23 г. бил с ауди. Двете коли летели с висока скорост, полицията разследва версията за среднощна гонка между тях, съобщиха за „Стандарт“ запознати с разследването. Другата версия, по която работят униформените, е техническа неизправност.
„Синът ми е участвал в ПТП-то в петък, това е ужасна трагедия и той ще си понесе отговорността“, каза вчера прокурор Андреев.
в. „ДУМА“
„Продават държавния дял в „Арсенал““
Изискват кандидатите да са от военно-производствения или военно-търговския бранш с приходи за последната година минимум 40 млн. лв.
Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол откри конкурс за продажбата на държавния дял от 35,78% от капитала на военния завод „Арсенал“ АД в Казанлък. Това е вторият опит за продажбата на държавния дял в дружеството. През 2000 година бяха продадени 51% от държавната фирма на работническо-мениджърското дружество „Арсенал 2000“ за малко над 2 млн. лв., разсрочени за плащане за десет години. По-късно мажоритарният собственик увеличи капитала и придоби още около 13%, а държавата запази само блокираща квота. Първият опит за продажбата на останалия миноритарен дял на държавата в дружеството бе през 2005 година, когато управляващите се надяваха да вземат около 45-50 млн. лв. Според оценки, ако сегашната се осъществи, държавата ще вземе около 14-15 млн. лв.
Според изискванията кандидатите трябва да са от военно-производствения или военно-търговския бранш. Приходите им за последната година трябва да са минимум 40 млн. лв., собственият им капитал за този период да е също най-малко 40 млн. лв. Задължително е да имат разрешение за достъп до информация с ниво на класификация „Секретно“. Депозитът за участие е 3 млн. лв. До участие в конкурса няма да се допускат консорциуми, офшорни дружества, дружества в ликвидация, обявени в несъстоятелност, осъдени за банкрут, както и лица, които имат просрочени публични задължения към българската държава.
в. „СЕГА“
„Всеки десети гимназист отива да следва в чужбина“
Ванина СТОЯНОВА
Само за 2 години броят на желаещите да учат в университети в чужбина нараства двойно, показват данните на просветното министерство. За по-малко от месец във ведомството са легализирани 6031 дипломи за средно образование на ученици, завършили тази година.
Това означава, че почти 10% от випуска заминава да продължи обучението си в друга държава. Данните са към края на юни-началото на юли, когато се заверяват най-много документи, но вероятно броят ще се увеличи още заради различните срокове за различни държави.
Увеличението е значително в сравнение с 2009 г. – тогава броят на легализираните дипломи е бил 2948. Традиционно най-много българи учат в германски университети, но няма данни колко ще заминат тази година. Популярна дестинация е Великобритания, която продължава да привлича наши младежи, въпреки че там таксите за обучение се повишават от следващата академична година. Тази година българските кандидати в британските университети ще са 2337 при 2067 миналата година, сочат данните на UCAS – организацията, в която се подават заявленията за кандидатстване във висшите училища във Великобритания. От 2007 г., когато България стана пълноправен член на ЕС, броят на желаещите да учат в британски университети непрекъснато нараства. По брой на кандидатстващите страната ни се нарежда на 14-о място от общо 50, като изпреварва дори държави като Полша, Канада и дори Русия.
Дания, Холандия и САЩ са също предпочитани за получаване на диплома за висше образование. Студентите търсят модерни специалности и интересни комбинации, уточни пред „Сега“ управителят на консултантската компания „Интеграл“ Ирина Христова. Сред търсените специалности са наука за растенията, науки за Земята, мениджмънт на околната среда, авиационни технологии, възобновяеми енергийни източници, тв и радиоразпръскване, фотография, археология и история, право и политически науки.
В просветното министерство няма статистика колко са българските студенти зад граница. През учебната 2009/2010 г. в САЩ са се обучавали 2495 български студенти, съобщиха за „Сега“ от американския Институт за международно образование, базиран във Вашингтон. От тях бакалаврите са 1154 (46.3%), а магистрите и специализантите са 900. Най-търсените програми от чуждите студенти в САЩ са бизнес и мениджмънт, инженерство, математика и компютърни науки и др. Според различни източници 82% от нашите студенти в САЩ не се връщат в родината, а 48% получават работа още по време на следването си. По време на посещението си у нас м.г. германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че студентите от България в Германия са около 12 000, което нарежда България на второ място след Китай по брой на чуждите студенти в германската република. Досега просветното министерство е заверило общо около 80 000 дипломи на наши студенти от чужбина.
в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Гонка сгази двама на тротоара“
Автомобилно състезание между мощни БМВ и „Ауди“ уби мъж и жена, докато си вървят спокойно по тротоара край столичния бул. „България“. Към 1 часа след полунощ вчера 39-годишната Паола Тодорова и Николай Спасов, на 34 години, се прибирали заедно от рожден ден. Изненадващо двете возила, зад волана на които били 23-годишният прокурорски син Бисер Андреев и Людмил, на 21 години, буквално ги помели.
Автомобилно състезание между мощни БМВ и „Ауди“ уби мъж и жена, докато си вървят спокойно по тротоара край столичния бул. „България“.
Към 1 часа след полунощ вчера 39-годишната Паола Тодорова и Николай Спасов, на 34 години, се прибирали заедно от рожден ден. В това време 23-годишният Бисер Андреев, за когото „Телеграф“ научи от отлично информирани източници, че е син на прокурора от Софийската градска прокуратура Венцислав Андреев, шофирал личния си баварец в посока кв. Бояна.
Ограничение Въпреки ограничението от 70 км/ч в този участък водачът, който има по-малко от 4 години стаж зад волана, натиснал педала на газта докрай. По пътя засякъл друг любител на високите скорости с доста над ограничението. „Вероятно Бисер му е примигнал с фаровете, за да му покаже, че иска да се състезават“, обясниха неофициално от полицията. 21-годишният Людмил, който бил зад волана на мощното „Ауди“, откликнал на предложението. Последвала няколкоминутна гонка под силния дъжд, който се сипел над столицата. Бисер се движел в най-лявата пътна лента, а Людмил – в средната. „Между булевардите „Акад. Гешов“ и „Гоце Делчев“ двете коли са развили адски висока скорост. В момента установяваме с колко точно са карали“, казаха още запознати със случая.
Изведнъж Бисер решил да сложи край на състезанието, изпреварвайки съперника си и заставайки пред него.
в. „МОНИТОР“
„Вдигат вилно селище до резиденция на Тато“
РУМЯНА ЛЮБЕНОВА
Община Приморско върна терени край Перла
77 наследници точат зъби за местността Ченгер
Вилно селище ще се строи в местността Ченгер над резиденция Перла, която е част от защитена зона комплекс „Ропотамо” по „Натура”. Кметът на община Приморско Лиляна Димова подписа преди дни чаканата седем години заповед за придобиване на собственост в местността Ченгер. Приетият план предвижда изграждане на вилно селище с нисък коефициент на плътност и височина, обясни Димова. Условието да започнат строителните дейности е задължително да се премине през необходимата за това оценка за съвместимост по наредбата. Цялата защитена зона комплекс „Ропотамо” възлиза на 38 577 485 декара, от тях 28 250 291 декара са възстановените земеделски земи. Около 30 000 декара попадат в местността Ченгер, като почти цялата територия там е от частни земеделски земи и всички наследници искат да променят предназначението на земята си,
за да строят или да я продават
в. „7 ДНИ СПОРТ“
„ЦСКА със Стяуа, Левски в кочината“
Червените гостуват в Клуж, Литекс се падна с Динамо Киев
ЦСКА излиза срещу румънците от Стяуа в плейофите на Лига Европа. Първият двубой ще бъде на 18 август. Най-вероятно двата армейски отбора ще играят на стадион „Д-р Константин Радулеску“ в Клуж до границата с Унгария, тъй като „Генча’ в Букурещ не получи лиценз. На камък засега удрят опитите да се ползва новият „Лиа Манолиу“ в столицата. Реваншът е на 25 август на „Васил Левски“. Другият български  представител Литекс се падна с Динамо Киев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *