Преглед на печата

„“Държавният дял в АЕЦ „Белене““ за продан, съобщава Пари. Публикувано е мнението на Иван Атанасов от Българския енергиен холдинг, според когото пълното отдръпване на държавата от АЕЦ „Белене“ не е добро решение. Мнението на председателя на Българския енергиен форум Иван Хиновски е, че проектът трябва да е изцяло частен. Той изразява съмнение, че потенциални инвеститори ще проявят интерес към държавния дял на атомната централа. Пари помества и обяснителна записка, в която се казва, че районът ни е пренаситен с енергия и този факт не създава добри предпоставки за продажбата на ток, произведен от бъдещата атомната електроцентрала, пише Пари.
Делник публикува извадки от блога на германското средно съсловие, че цените в България са направо ужасни. Това е и заглавието на всекидневника. За юни България е на едно от незавидните първи места, изпреварвайки дори Румъния, където цените са пораснали с 5,9 на сто, е съобщило „Дойче веле“, позовавайки се на блогърите.
Една част от всекидневниците са акцентирали върху равносметката на финансовия министър в оставка Пламен Орешарски. „Отчитаме над 380 млн лв дефицит в бюджета през юни. За една година излишъкът се е стопил почти 14 пъти“, съобщава Класа. Сега пише, че отиващото си правителство е успяло да закърпи бюджета до изборите, но няма никаква гаранция, че положението ще се задържи. Стандарт отбелязва: „Бюджетът на червено с 380 млн през юни“. По-аналитично е заглавието в Дневник – „Задържането на ДДС крепи бюджета на излишък“. 1 млрд и 500 млн лв най-малко трябва да се съкратят до края на годината, пояснява изданието. Водещата тема на Труд е озаглавена с цитат от отчета на Орешарски. Същевременно позицията на всекидневника е на Пламен Енчев под заглавие „Ревизия на държавата“. „Новото правителство има уникалния шанс в кратки срокове, след като се закълне, да тегли чертата и да види какво е наследството, оставено му от предишното. Очакваме в „тронното“ си слово в парламента след седмица бъдещият премиер Бойко Борисов да заяви ясно и точно какво ще реже от разходите, ще има ли съкращения на чиновници, ще се намаляват ли заплати или ще останат във фризера. Ако е убедителен, а той го умее, нищо чудно да спечели гласове и от опозицията“, пише Труд.
Новинар избира за акцент спада в продажбите на бира под заглавие „Българите се отдават на битово пиянство заради кризата“. Новинар съобщава още: „Борисов заплашва, че ще хвърли мандата“.
24 часа, в контекста на конституиране на новия кабинет, съобщава, че бъдещият финансов министър Симеон Дянков всеки ден получава по 50-70 предложения от хора, които предлагат да работят за ГЕРБ.
Сега е озаглавил темата си „Прокуратурата е наредила нова данъчна проверка на Доган“.
В Монитор се съобщава, че до дни отварят движението на Прохода на Републиката.
Дума е акцентирал върху столична тема, като цитира БНР, че 162 са сградите в София, определени като сгради – убийци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *