Преглед на печата

Министърът на външните работи Николай Младенов заяви в прав текст на холандския посланик Карел ван Кестерен, че ако страната му не преразгледа решението си до четвъртък, България ще ревизира изцяло позицията си спрямо реформите в европейското законодателство, свързани с Шенген.

Вътрешният министър Цветан Цветанов отчете като грешка, че е говорил за поискания от Росен Плевнелиев подкуп през 2007 г., пише „Стандарт“. Според Цветанов, това е позволило интерпретации по темата и опити за очерняне на кандидат-президента от ГЕРБ. От Плевен председателят на Народното събрание Цецка Цачева призова медиите да спрат да „ровят по скандала“.
Среща между лидера на БСП Сергей Станишев и президента Георги Първанов се очаква днес в Пловдив, са съобщили източници на „Труд“. Двамата ще са в града, всеки по своя програма, но вероятно ще успеят да се засекат за кратък разговор на 4 очи. Политически закачки между Станишев и Първанов не липсват и предстои да стане ясно дали ще последва сдобряване, коментира вестникът.
Глобяват ни онлайн, пише на първа страница „Стандарт“. Катаджийските патрулки ще се оборудват скоро с миникомпютри, свързани със сървър, в който ще е цялата информация за автомобилите и техните собственици. Така полицаите ще вкарват номера на колата в системата, а на дисплея ще се изписва всичко за книжката. Резултатите от проверката ще се предават на следващия патрул или нарушителите ще се викат с електронна призовка. Това първоначално ще се въведе там, където има ТЕТРА система, тоест в големите градове, по границите и по магистралите,  съобщил в интервю за вестника премиерът Бойко Борисов.
Проблемът с руските туристи ще бъде решен окончателно до 23 септември, уверява Григорий Саришвили, заместник-ръководител на федерацията по туризъм на Русия, цитиран от „Стандарт“. Тогава ще отпътуват и последните групи от Варна и Бургас, забавили се заради конфликта между „България Ер“ и Алма тур“. Руските туристи няма да се откажат от България, защото са наясно, че не държавата е виновна за проблемите, категоричен е Саришвили.
Два милиарда лева са приходите от туризъм, отчетени от Българската народна банка от януари до юли, пише „Труд“. Това е ръст от 6,7% спрямо същия период на миналата година, е съобщил за изданието заместник-министърът на икономиката и туризма Иво Маринов. В тези сметки не влизат приходите от най-силния летен месец, август.
Зимата у нас тази година ще започне по-рано от обичайното, вероятно още през ноември, отбелязва „24 часа“. Причината е засилената интензивност на тихоокеанското течение Ла Ниня, южно от екватора, близо до Перу, влияещо на целия земен климат, пояснява изданието. От вторник времето се разваля и температурите падат с 10-12 градуса, но, като цяло, септември ще е с 2-3 градуса по-топъл от нормата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *