Преглед на печата

„Данъчни пред уволнение заради чадър над Цар Киро“, съобщава Труд. В това са сигурни и в редакцията на 24 часа. Заплашени са висши служители от пловдивската дирекция на НАП, които преди година отклонили искането от софийското ръководство за проверка на имуществото на Кирил Рашков и съпругата му. Формалният повод за спиране на ревизията бил, че имотите на стойност над половин милион лева били придобити през 90-те години и попадат извън данъчната давност. Новите проверки, назначени в понеделник срещу 13 физически лица и 6 фирми, свързани с Киро, се водят от централното звено на НАП в София, отбелязва Труд.
Публикация на 24 часа уличава и някои столични органи. Вестникът припомня случая с узаконяването на хотела на Рашков в Пловдив. Сградата била построена през 1994 година с няколко нарушения – една от носещите колони опирала на тротоара, който е общинска собственост, а два етажа били надстроени незаконно. Нито един от главните архитекти на Пловдив не я узакони, въпреки многобройните совалки на Цар Киро в градската управа. Години по-късно комисия на ДНСК-София проверила и узаконила хотела. За това обаче се разбра едва миналата година, посочва по темата 24 часа.
Според източници на Стандарт покрай Кирил Рашков са разследвани не само „влиятелни бизнесмени от алкохолния бранш“, но и прокурори „на апелативно ниво в Пловдив“. Инспекторатът на Върховна касационна прокуратура рови във всички стари преписки със сведения за държавни протекции към Рашкови, уточнява изданието.
Досегашните разследвания срещу ромската фамилия бяха „пълен провал“, сочи Дневник. Вестникът припомня как през 2009 година митничари откриха 250 литра спирт в цех на Ангел Рашков, но прокуратурата обяви, че не е извършено данъчно престъпление. Делото за заграбените от т.нар. „царя“ 86 декара общински земи пък завършило с хиляда лева глоба.
„Пазарът на труда в пълна дупка“ – Това констатира Дневник въз основа на проучване на Българската стопанска камара. Намаляването на работните места с 263 хиляди за последните две години е резултат от липсата на политика за насърчаване на високата производителност и образованието. С повишаването на пенсионната вноска и осигурителните прагове в началото на тази година е утежнило допълнително ситуацията с данъците и осигуровките, понеже е създало предпоставки за ръст на сивата икономика, смятат от БСК.
„Еврозоната ще струва на България 17 милиарда евро“, твърди от челната си страница вестник Сега. Досега се смяташе, че държавната гаранция за обещаното ни участие в спасителния механизъм ще възлиза на 6 милиарда. Сумата обаче ще стане почти тройно по-голяма, ако спасителният фонд бъде уголемен до 2 трилиона евро. Такъв авариен план е бил обсъден преди дни на срещата на Международния валутен фонд във Вашингтон, след като през август Испания и Италия дадоха сигнал, че могат да последват Гърция и други страни с дългови проблеми, уточнява изданието.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *