Преглед на печата

Промяната е заради поетите към Брюксел ангажименти. Налогът за нафтата ще се вдигне от 615 на 630 лв. за 1000 литра. Природният газ за първи път ще се облага с акциз от 1.70 лв. за гигаджаул.
Мобилните услуги у нас може би ще поевтинеят с 25-40% от догодина, пише Пари, като цитира думи на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Според него, това ще се случи след намаляване на цената на едро, за което вече има заявка.
Цените на храните, които се предлагат в търговските вериги, са надути от 29 до 113%, твърдят от инициативния комитет за честна търговия, пише Монитор. Причината са огромните такси и бонуси, които плащат производителите, за да се продават техните стоки. Натиск върху цените се оказва и със собствени марки на хипермаркетите, с които се цакат българските стоки. Според българските производители, резултат на този натиск е появата на пазара на продукти с ниско качество, което е във вреда на потребителите, посочва и Класа. От месец и половина в България се продава замразен хляб, пише Новинар, като цитира Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите у нас. Продуктът се внася от Румъния и Унгария, два пъти по-скъп е от българския и е с неясно качество.
Българите продължават да затягат коланите и да пестят за черни дни, сочат данни на Националния статистически институт, цитирани от Сега. Продажбите на дребно са се свили с 3% – това е най-ясният показател дали сме излезли от кризата или не, посочва вестникът.
Българите не знаят правата си на пациенти, сочат резултати от анкета на Центъра за защита правата в здравеопазването, цитирани от Дума. Над 15% от българите твърдят, че могат да получат безплатна медицинска помощ, дори и да не са здравно осигурени. Жените са по-склонни да се борят за правата си, сочат данните.
Срещу Кирил Рашков, негови роднини и свързани с тях фирми, вече има разследване за укриване на данъци в особено големи размери. Това е съобщил за Дневник говорителят на Пловдивската окръжна прокуратура Галин Гаврилов. Разследват се 6 фирми и 12 физически лица. Отделно данъчните проверяват 2 фондации, свързани с Рашков.
Над 45 000 лв. данъци дължи на държавата певицата Ивана, съобщиха от НАП-Бургас, отбелязва 24 часа. Финансова ревизия за периода 2007-2009 г. е доказала, че годишните доходи на певицата са надхвърлили 50 000 лв., но тя не се е регистрирала по ДДС, както изисква законът.
„Археологията доказа на Европейския съюз: Ракията е наша!“, пише на първа страница Труд. Става въпрос за открита във Велико Търново керамична купа от XIV в., върху която има надпис на старобългарски, доказващ, че данни за консумация на високоалкохолното питие в Европа има първо у нас. Откритието може да помогне ракията да се регистрира като национален продукт – така акцизът може да падне наполовина според европейските регламенти, посочва Република.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *