Преглед на печата

Редица издания отделят внимание на последните предложения на министър Тотю Младенов за стимулиране на заетостта.
„Социалният министър иска работещи пенсионери да има само в частния бизнес“, пише вестник Сега. Според Младенов „активното стареене“ трябва да се насърчава, като се отнеме правото на частните предприемачи да уволняват служители в пенсионна възраст. Държавата обаче ще запази правото да пенсионира възрастни експерти, което създава неравноправие между работодателите. Затова е най-вероятно предложението да не издържи в Конституционния съд, прогнозира изданието. От Асоциацията на индустриалния капитал предупреждават, че бизнесмените ще започнат да съкращават служителите си преди навършване на пенсионната възраст. „Младите са по-голям проблем“, твърди председателят на Асоциацията, Васил Велев, цитиран от Стандарт. В индустрията средната възраст на работната ръка е над 40 години, защото качеството на професионалното образование днес е много ниско. „Всеки трети младеж у нас безработен“, отбелязва Дума, цитирайки председателя на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев. Новинар извежда на преден план друго предложение на социалния министър: на всяка година допълнително положен труд възрастните да получават допълнителни 4 % върху пенсията си. Преди месец парламентът отхвърли законопроект за увеличаване с 5 %, припомня вестникът.
Решението за скока на заплатите ще е след вота, пише Стандарт, цитирайки финансовия министър Симеон Дянков. Развързването на проблема с доходите и ръстът на вътрешното потребление може да компенсира частично загубата на икономически растеж, очакван през 2012 година. Това твърди президентът на КНСБ Пламен Димитров в отговор на въпрос от вестник Труд откъде ще бъдат взети пари за изпълнение на синдикалните искания. Исканията са за увеличение на минималната заплата до 290 лева от 1 януари, индексация на пенсиите, ръст на възнагражденията с 10 процента в публичния и с 8 до 12 процента в частния сектор до есента. Според Димитров твърдението, че спестяванията растат, е химера. 60 на сто от българите нямат банкови влогове, а част от тези с депозити имат да връщат двойно и тройно повече кредити.
Продажбите на дребно в България ще се повишат с 26 % за четири години, предрича Business Monitor International. Търговията ще бъде стимулирана именно от ръста на доходите и на градското население, твърди британската маркетингова компания, цитирана от Дневник
„Яка глоба за джипито, ако не прегледа дете“, пише Монитор. Законопроектът за детето и семейството, представен от социалното министерство, предвижда между 500 и 5 000 лв санкция за всеки лекар, отказал да прегледа или ваксинира дете. 5 000 лв. ще е санкцията за акушер, агитирал семейството да се откаже от увреденото си бебе. Отказ на генетично изследване на бременна ще струва на доктора до 2 000 лв.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *