Преглед на печата

Трите неделни вестника „Труд“; „24 часа“ и „Стандарт“ отделят изключително място на жегата и предпазването от последиците й. Успоредно с това са намерили място политическите теми с начина, по който парламентарно представените партии приемат, или по-скоро ще приемат утре кабинета Борисов.

Впечатление прави и публикацията на „Стандарт“ в рубриката „Разкритие“, в която всекидневникът посочва, че освен преподавателят в УНСС Петкан Илиев в получилата известност афера „Петкан“ е бил замесен и полицай. Той доставял фалшивите документи за самоличност. МВР е дал списък с 15 студенти, които си платили да им вземат изпитите пише „Стандарт“ и пояснява как е действал механизмът за неправомерно облагодетелстване на студенти.

Цитиран е ректорът на УНСС Борислав Борисов, който е изразил съмнение, че има и други подкупни чиновници, но в понеделник МВР ще продължи проверката. Ще бъдат привикани всички студенти, които в разговори с медиите са коментирали, че имат информация за корупция във висшето учебно заведение. Той ще ги помоли да му дадат конкретни имена на преподаватели, за да започне проверка. Междувременно на Петкан Илиев е повдигнато обвинение за подкуп и търговия с влияние, за което може да получи до 7 години затвор – съобщава „Стандарт“.

„24 часа“ разказва за нелеп инцидент с 16-годишно момиче. Маринела Ивайлова пресичала жп прелез, но била със слушалки на ушите си и не чула идващия влак. Прегазеното дете е от село Милковица и се връщало с приятели от града. Следователи смятат, че тя или е слушала музика по мобилния си телефон или е водила разговор през забранения участък и по тази причина не е чула шума от приближаващия се влак. Вестникът публикува галерия от нещастни инциденти, в резултат на невнимание, самоувереност и безотговорност по пътищата.

Сред политическите теми изданията коментират решението на СДС да подкрепи в понеделник правителството на ГЕРБ, предложено от Бойко Борисов. ТРУД отбелязва, че след 5-часово заседание на Националния изпълнителен съвет на партията в Бургас, решението е било взето, след като е оценена спешната необходимост от антикризисни мерки, актуализиране на бюджета, възстановяване на доверието на Европейския съюз и изваждане на България от кризата, осведомява „Труд“. „Стандарт“ допълва, че от ДСБ утре ще съвещават, червените играят пас, а ДПС решава днес. „Стандарт“ цитира утрещшното си интервю с Бойко Борисов за новия кабинет.

Авторите, вече запознати с текста на интервюто, публикуват извадки от казаното от Борисов: „Добрите чиновници остават; спуснатите по формулата 8:5:3 ще си ходят“ и още едно отговорно намерение: „Лично ще наблюдавам строежите на магистрали“.

И накрая една обезпокояваща новина от първата страница на „Труд“: Централният военен клуб в столицата се наклонил с 4 см. към Царя. Причината са изкопните работи за метрото, чието трасе минава на 20 м. дълбочина, в близост до една от емблематичните сгради на София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *