Преглед на печата

40% от хората се оплакват от стрес в работата, а 60% – от обща умора. Това обяви пред БНР директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

Правителството възнамерява да ореже редица финансови привилегии за държавни служители, военни и полицаи при пенсиониране, пише Труд. Когато се пенсионират държавните служители ще получават 10 заплати, военни и полицаи ще работят с 2 години повече, а рестрикциите ще бъдат приети заедно с бюджета за догодина. Финансовият министър Симеон Дянков загуби битката за намаляване на обезщетенията при освобождаване от служба в МО, МВР и съдебната власт. И занапред военните, полицаите и магистратите ще получават до 20 заплати, вместо предложените от вицепремиера до 15, отбелязва по същата тема Сега.
27,5% от заетите лица в страната живеят под границата на бедността, а около 47% от домакинствата са с общ доход на човек от 270 лв. на месец, посочва Дума. Вестникът цитира изследване на КНСБ за жизненото равнище през септември.
Пожарът, който бушува в Гърция, може да подпали финансовата черга и у нас. Опитите за спасяване на комшиите, които удрят на камък заради техния инат, могат да вдигнат лихвите у нас, отбелязва Стандарт като цитира експерти. Фирмите вече залагат на краткосрочните прогнози и само щрихират дългосрочно, въпреки че внимателно следят анализите. Причината е, че в последно време обстановката се променя с такава скорост, че съставянето на визия за бъдещето започва много да наподобява правенето на икономически прогнози с хвърляне на боб, пише във водещата си статия Капитал дейли.
Труд цитира класация на Програмата за развитие на ООН, според която България тази година заема 55-о място сред 187 държави и през последните 12 месеца се е придвижила с една позиция нагоре. Подредбата се прави по т.нар. индекс на човешко развитие, който се изчислява на базата на продължителността на живота, продължителност на средното образование и брутен национелан доход на глава от населението.
Не се предвижда скок на такса смет в София догодина, отбелязва Монитор. Според кмета Йорданка Фандъкова вместо увеличение на таксата, общината планира да увеличи събираемостта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *