Преглед на печата

Очаква се около 25 000 души да се включат в националния митинг на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в София.
Ден преди протеста на синдикатите срещу увеличението на пенсионната възраст премиерът Бойко Борисов се сети, че в името на справедливостта, полицаи и държавни служители трябва да започнат да си плащат осигурителните вноски, отбелязва Сега. Първият подобен опит завърши неуспешно, въпреки че и преди година Борисов демонстрира решителност по въпроса, коментира изданието. „Не отстъпваме за съкращенията на хора и линии, можем да преговаряме за колективен трудов договор“, заявява в интервю за 24 часа председателят на борда на директорите на БДЖ Владимир Владимиров. По думите му, ако бъде упражнен натиск от кредиторите, компанията може да остане и без заплати. Избраният за президент Росен Плевнелиев предупреди пред БНР, че продажбата на „Товарни превози“ в БДЖ няма да бъде на добра цена, пише Сега. Ако се добавят несигурност, стачки и конфликти, цената ще е още по-ниска, допълва Плевнелиев. Няма наплив от пенсионери заради предстоящите промени, твърди в интервю за Стандарт управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков. Реформите са справедливи, защото не правят изключения и трябва да бъдат ускорени, смята той.
Държавата няма да плаща дълговете на болниците, обяви премиерът Борисов, въпреки обещанията на управляващите отпреди изборите, пише Дума. Изданието цитира думи на финансовия министър Симеон Дянков от началото на септември, че с пари от бюджета за 2012 г. ще бъдат изчистени задълженията на лечебните заведения.
При евентуален разпад на еврозоната България, която е заложила стабилността на бюджета в подобрена управляемост на еврофондовете, може да има сериозни затруднения, предупреждава Класа. Възможните мерки са политиката към реално производство и данъчна политика, която го стимулира, смятат икономисти.
България заедно с други страни от Европейския съюз може да се включи в ново геополитическо партньорство с Германия, съобщава Капитал Дейли, като се позовава на източници от Брюксел. Това партньорство ще гарантира доминиращата роля на Берлин при решаване на дълговата криза в еврозоната и след кризисния ред в Европа.
До три години затвор чака всеки, който пусне на пазара храни с изтекъл срок на годност, предвиждат поправки в Наказателния кодекс, които Министерския съвет публикува вчера за обществено обсъждане, отбелязва Монитор. Поправката се налага заради зачестилите случаи на предлагани стари храни, които заплашват здравето и живота на хората.
Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, алармира Новинар. Най-много жалби за домашно насилие над жени са подадени в Пловдив, а единственият град, в който няма нито една жалба за насилие, е Ловеч.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *