Преглед на печата

„Казах на министрите: Без чистки!“, заявява от първа страница на „Труд“ премиерът Бойко Борисов. Става ясно, че Борисов вече е подписал първата заповед, според която дежурната на МВР трябва ежедневно да докладва за всички произшествия в страната.

„Хората в МС искам да се успокоят – тези, които са работили добре, пак ще работят. Но ще има съкращения на заместник-министри, на агенции, на заместник-областни. Хората трябва да разберат, че няма откъде да нарисувам парите. Но ще бъдем откровени и почтени с тях.“, заявява в интервю за изданието Бойко Борисов.

„Кабинетът в шок – чиновниците болни!“, пише още „Труд“. Болна администрация и чиновници в дълги отпуски от 2-3 месеца – това заварили шокирани новите министри в подопечните си ведомства в първия работен ден. Борисов предупредил министрите си да се захващат веднага за работа и да не започват с уволнение на служители.

„Правителство с различни лица“ е анализът в „24 часа“. Посочва се, че кабинетът на Бойко Борисов идва с амбицията да разбие стереотипите на прехода и да предложи на българските граждани и на европейските ни партньори съвсем друг подход в борбата с корупцията, усвоянавето на европейските фондове и да довърши пълната ни интеграция към общността.

„Яне ще громи корупцията и в парламента“, съобщава още „24 часа“. „Ред, законност и справедливост“ излъчи лидера си Яне Янев за председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. Според вече установения регламент ГЕРБ няма да има свои представители в комисията. Шефското място ще се заема на ротационен принцип.

„ГЕРБ оглавява 9 от 17-те комисии“, пише „Монитор“ и пояснява, че Синята коалиция взема икономиката, „Атака“ – образованието, околната среда отива при ДПС, а социалната политика при БСП.

„Сините готови със закон за лустрация“, става ясно от първа страница на „Делник“.

„Стандарт“ съобщава, че „Няма да се режат пари за здраве и образование“.

„Новинар“ информира, че „Евроексперти проверяват проектите по САПАРД“. Ще се проверяват 98 проекта, които вече са изплатени. Мисията е заради разминаването в данните на фонд „Земеделие“ и европейската служба за борба с измамите за броя на нередностите по предприсъединителната програма.

Изчистването на разликата в броя на нередностите е една от пречките за размразяването на спрените 140 млн. евро по САПАРД за България.

„Ангелина Митова оглави спецзвеното за борба с евроизмамите“, пише по темата „Дневник“.

„Бизнесът се подготвя за задълбочаване на кризата“ е водещото заглавие на „Сега“. Заради спада в цените и поръчките ще има още съкращения в предприятията, прогнозира вестникът. „Песимизмът трайно завладява икономиката“.

„Промишлеността и търговията са най-засегнати от кризата“, допълва „Пари“.

Вестниците предупреждават за фалшивите и опасни за здравето цигари „Виктори Уайт“, които заливат българския пазар.

Президентът Георги Първанов награди сумиста Калоян Михайлов – Котоошу с орден „Стара планина“ – първа степен, съобщава „Дума“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *