Преглед на печата

По информация на изданието вече има двеста рапорта за напускане. Бюджетът на ДАНС за 2012 година беше сведен на 75 милиона лева, което е почти два пъти по-малко спрямо 2010 година.
„Гладна стачка започва в БДЖ“, пише Дума на първата си страница. Кондуторка от „Пътнически превози“ в Карлово обяви, че ще продължи протеста си до подписването на колективен трудов договор, който да гарантира доходите на работниците. По изчисления на синдикатите, последното предложение на ръководството на БДЖ означава на практика орязване на доходите на железничарите с 35-37 процента, отбелязва Дума.
Докато железничарите стачкуват срещу предстоящи съкращения, а задълженията на БДЖ стоят неплатени, компанията държи 60 милиона лева на депозит в българска банка. Това твърди вестник 24 часа, като се позовава на „два независими много добре информирани източника“. „Чух този слух. Досега не сме намерили тези милиони“, твърди директорът на БДЖ Йордан Недев, цитиран от изданието.
Пред Труд председателят на управителния съвет на БДЖ Владимир Владимиров твърди, че за пръв път чува за наличието на такъв депозит, и обещава да направи проверка. Според изданието 60-те милиона лева не могат да бъдат теглени, защото в договора има наказателни клаузи за предсрочно прекратяване.
„Спецсъвет ще наказва за лекарски грешки“, съобщава Труд. Под заглавието е пояснено: „Здравният министър Стефан Константинов ще обмисли идеята изцяло нов и независим орган от медици и обществени личности да разглежда и наказва лекарските грешки“. Предложението е на Националната пациентска организация и копира модела на Великобритания. Само през 2009 година тамошният Генерален медицински съвет е отнел завинаги лекарските права на 85 доктори, докато у нас за две години съдът е лишил от лекарски права, и то временно, петима медици, посочва Труд.
Броени дни преди европейската среща на върха, на която ще се решава съдбата на еврото, Капитал Дейли помества статия на министъра на външните работи на Германия. „Разпадане на еврозоната ще заложи на карта целия проект „Европа“. Преодоляването на дълговата криза е най-важната задача на европейската политика. Ние ще се справим с нея, като навсякъде на континента наложим една култура на стабилност“, пише Гидо Вестервеле. Германският първи дипломат посочва три конкретни стъпки към преодоляване на кризата. Първата включва националните програми за икономии и реформи, втората – засилване на конкурентоспособността в Евросъюза, а третата – въвеждане на „обвързващи права за контрол и намеса (на Брюксел) в бюджетите на евродържавите“.
Депозитите на българските домакинства не са застрашени от евентуален провал на еврото, пише Сега. Икономиката обаче е изправена пред сериозен риск, тъй като срив на еврото е опасен за износа. Намаление на експорта най-вероятно ще наложи ревизия на икономическия ръст от 2,9 процента, заложен в проектобюджета за 2012, предупреждава вестникът.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *