Преглед на печата

Печатът фокусира внимание върху първите конкретни прояви на новия кабинет. „Сега“, „Новинар“ и „Стандарт“ съобщават на водещо място за намерението на Цветан Цветанов МВР да дава 50 хиляди лева награда за осъден мафиот. Цветанов ще връща блясъка на МВР с възстановяване на ГДБОП и бърз достъп на полицаите до телефонни разпечатки, пояснява „Сега“. „Отбрани хора ще ловят бандититие, сумите ще се дават само при осъждане“, подчертава „Новинар“. „Стандарт“ допълва: „Цветанов обеща бонус за ловците на корумпирани управници“ и в рубрика озаглавена „Под лупа“ изтъква: „Новият кабинет започва ревизии до дупка“.

В резултат на първоначалните проверки се установило, че МВР е ужилено с хеликоптер за 16 милиона. Същевременно изданието посочва: „Разследват далавера с жилища във вътрешното ведомство“, а интервюто на „Стандарт“ е със Симеон Дянков, вицепремиер и финансов министър, който заявява: „Парите за оръжие отиват за пенсии“.

„Труд“ е цитирал вицепремиера Цветан Цветанов в първото интервю за всекидневника в качеството му на вътрешен министър: „Няма да давам фалшиви отчети. Не може цял квартал да знае кои са пласьорите, а полицията да не знае“. В интервюто си Цветан Цветанов допълва: „Държавата не може да си позволи финансово дублиране на МВР и ДАНС“.

„Дума“ на първо място цитира изказване на Иван Костов в качеството му на председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, според когото процедурата по смяната на шефа на агенцията е много сложна. Левият всекидневник също съобщава на водещо място намерението на вътрешния министър Цветанов да върне пълномощията на ГДБОП, от времето преди да бъде създадена ДАНС.

„Дневник“ на първата си страница отделя внимание на идеите на регионалния министър Росен Плевнелиев под заглавие „Започна третата битка за строежа на „Тракия“. Регионалният министър готви тръжни документи по европравилата. Росен Плевнелиев е цитиран да казва: „Гарантирам за честен и почтен търг“.

„Монитор“ споменава за намеренията на Вътрешното министерство и допълва, че освен Цветан Цветанов, и правосъдният Маргарита Попова ще има трима заместник-министри, но поставя акцент върху намеренията на Социалното министерство под заглавие: „Махат морето за пенсионерите“. Парите ще бъдат пренасочени за лекарства, пояснява изданието, като се позовава на намеренията на новия министър на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той е цитиран и в „Пари“ за размера на осигурителните вноски. Става дума за началото на диалога с работодатели и синдикати, в който е станало ясно, че осигуровките са „ябълката на раздора“.

Интервюто на „24 часа“ е с новия министър на образованието, младежта и науката. Йорданка Фандъкова посочва, че проверката на Прокуратурата във висшите учебни заведения ще подейства дисциплиниращо. Освен това тя е хвърлила светлина и върху бъдещето на депутата от ГЕРБ, Тошко Йосифов-Маняка, който остана без депутатски мандат. Той ще помага по въпросите за младежта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *