Преглед на печата

„Намаление на пенсиите. Изключено!“. С това заглавие излиза в. „Труд“. Изданието избира този цитат на социалния министър Тотю Младенов за челната си страница и обяснява, че дефицитът от 555 млн лв, който се очертава в общественото осигуряване, ще бъде покрит от държавния бюджет. „Труд“ допълва още, че Националната агенция по приходите и Главната инспекция по труда започват масирани проверки за укрити осигуровки и фалшиви заплати.

„24 часа“ избира за челната си страница новината, че от 17 март крили, че агенция Пътища фалирала. Часовият всекидневник е научил, че на 17 март пътната агенция е свършила парите за разплащане по вече сключени договори, като, според осведомени, били подписани контракти за милиард и половина лева, а агенцията имала бюджет от над триста милиона лева. Изданието допълва, че днес новият шеф ще проучва странен договор за милион и сто и петдесет хиляди лева, срещу който фирма само консултира поддръжката на пътищата.

„Кризата свали печалбите до санитарен минимум“ оповестява в. „Дневник“ с пояснението, че прогнозите за резултатите на публичните компании през следващите тримесечия не са благоприятни, а най-засегнати от кризата са износителите.

„Пари“ на първа страница – „Финансовият надзор ограничава регулацията“. Вестникът цитира председателят на Комисията за финансов надзор Петър Чобанов, според когото не трябва да се пренебрегва опасността от свърхрегулация и по-важното са качеството и ефективността на режимите, а не количеството е неговото заключение.

И още от Комисията за финансов надзор, този път от вестник „Сега“ – „Само 8.5 на сто от жилищата у нас са застраховани срещу земетресение“, изчислява изданието въз основа на данни от Комисията.

Стряскаща статистика извежда на челната си страница „Делник“ – „33 хиляди нови болни от рак годишно“. Вестникът цитира Евгения Адърска от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, която допълва още, че данните за разпространението на болеста са още по страшни – пада възрастовата граница и се увеличава броя на заболелите.

Екип на „Монитор“ е видял, че румънски отпускари са задръстили Дунав мост.

Тарикатите, които не плащат здравни осигуровки, остават без доктор – е водеща тема за „Стандарт“. Предложението е на новият здравен министър, който допълва, че дори трябва да има глоби за некоректните платци.

За „Дума“ водещо заглавие е казаното пред БНР, че сменят шефове в земеделието и че новият министър се оплака, че не му докладват за проблемите в ресора.

От „Новинар“ разбираме, че, заради репресии над българи, ВМРО иска вето за влизане на Македония в ЕС, а повод за това е, че българка вече пети ден лежи в скопски затвор, известен като българския затвор, защото там най-вече нашенци излежавали присъдите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *