Преглед на печата

В отговор на питане на евродепутата Ивайло Калфин Европейската комисия пояснява, че парите за газовите връзки се спират заради „оперативни закъснения“ по развитието на проектите.

България се отказва от петролопровода до Александруполис по финансови причини – това се очаква да обяви днес премиерът Бойко Борисов, съобщава Стандарт. За последните 2 години страната ни не е платила задължителната вноска в международната компания, която възлиза на над 6 млн. евро. Решението идва само дни след обявяването на положителната екооценка за проекта.
Столичната община ще обяви нова процедура за избор на завода за отпадъците, отбелязва Капитал Дейли. Обявяването на нов търг ще отложи откриването на завода за 2015 г. – точно 10 години, след като бившият кмет Стефан Софиянски обяви, че до 2 години заводът ще бъде факт. Забавянето дотук струва на данъкоплатците над 100 млн. лв., посочва изданието.
Бивш митничар пое продажбите на излишъците от армейско въоръжение и бойна техника, съобщава 24 часа. Преди месец Валентин Симеонов е бил назначен за управител на търговското дружество „Снабдяване и търговия“ към Министерството на отбраната. Назначението нямаше да е никак странно, ако преди 2 години доклад на инспектората на Министерството на финансите не беше уличил Симеонов в „покровителство над контрабанда“, коментира вестникът.
Нападението над изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов не е свързано с работата му, твърди самият той в интервю за БНР, цитирано от Монитор и Класа. Финансовите оферти на консорциума „ЕДФ-Росенергоатом“ за удължаване на живота на V и VI блок на централата не са удовлетворителни и преговорите продължават, казва още Николов.
Кабинетът обмисля всички българи да имат безплатни електронни подписи, пише Труд. Това ще струва на бюджета между 60 и 100 лв. на подпис. Според премиера Бойко Борисов, ако така ще се спести време и ще се увеличи прозрачността, си заслужва.
Борисов се закани, че ще уволни всеки министър, който изостава от сроковете за изграждане на електронното правителство, отбелязва Новинар.
Молбите за пенсиониране са се увеличили с 1/3 за 2 месеца, пише Сега. Според експерти бумът се обяснява единствено с недоверие и страх, че пенсионната политика може да се промени за пореден път към по-лошо. Намеренията на правителството да увеличи пенсионната възраст догодина не само че няма да имат никакъв фискален ефект, но вероятно ще вкарат Националния осигурителен институт в преразход, отбелязва вестникът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *