Преглед на печата

 

Вестниците обсъждат и  приетия от правителството проектобюджет за идната година. Труд, Монитор и Стандарт рапортуват по команда и извеждат от заседанието една и съща водеща новина: плановете за повишаване на всички пенсии, които сега са под 200 лева месечно. „Милион и двеста хиляди възрастни ще вземат повече от средата на 2012 година, още се смята с колко“, уточнява Труд. Правителството увеличава и майчинските, търси парите, допълва Новинар.  
„Запазиха парите на джипитата“, пише 24 Часа. „Скачат заплатите в Бърза помощ“, допълва Монитор. Акцентът на вестник Класа е: „Въвеждат акциз за природния газ от юни, но с двойно по-ниска от планираната ставка“.  Финансовият министър „Симеон Дянков официално допусна възможността да заложим нова облигационна емисия“, пише Капитал дейли. Тази възможност е заложена в проектобюджета за погасяване на над 800 млн. евро облигации. Дянков посочи, че емитирането на държавни ценни книжа на вътрешния пазар изглежда по-изгодно, поради високите лихви в чужбина. Експерти обаче се усъмниха, че държавата може да получи толкова пари от български инвеститори. Опасно е и изтеглянето на ликвидност, с която може да бъде кредитиран частният бизнес у нас, допълва изданието.

„Близо 4% ръст на безработицата за година“, пише Дума във водещото си заглавие, цитирайки данни от Евростат. Според изданието, скокът на безработицата в България е сравним с този в затъналата в криза Гърция.
Водещото заглавие на Монитор е: „Губим 40 милиарда лева от изтичане на мозъци“. Сметката е на председателя на Съюза на учените към БАН Дамян Дамянов. През последните десет години държавата е инвестирала в обучението на 400 000 души, които впоследствие са заминали в чужбина, вместо да развиват родната икономика. Само 30% от завършващите висшисти у нас успяват да си намерят работа по специалността си, страната изпитва недостиг на инженери, физици и математици и скоро може да се наложи да внася кадри от чужбина, предупреждават от Съюза на учените.
Малко вестници пропускат вестта за оттеглянето на един от прокурорите, които водят делото „Наглите“ срещу лица, заподозрени в серия отвличания.
„Прокурорски гаф отървава Наглите“, пише Стандарт и разказва за решението на прокурора Бисер Кирилов да заведе една от жертвите – Румен Гунински, на оглед в къща, където се предполага, че били държани заложниците. Действайки на своя глава, без да се допита до съда, обвинителят е нарушил „всички процесуални правила“. Огледът обезсмисля назначения от съда следствен експеримент, при който младежът трябвало да разпознае мястото, където е държан 41 дни в плен, уточнява 24 Часа. „Сериозният гаф“ може да провали в значителна степен събирането на доказателства по мегапроцеса, въпреки че Кирилов беше заменен от друг прокурор – Стефан Рачев, посочва Стандарт.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *