Преглед на печата

Според повечето експерти забавянето на свитите поръчки от Европа ще се усети едва след края на лятото – традиционно силен сезон заради туризма и земеделието, отбелязва Класа.
„Двойни заплати за чиновници отличници“ пише Монитор. „Чиновниците със заплата до 3 500 лева“, уточнява Стандарт и допълва: „Парите за стаж могат да паднат и в частния сектор“. Не само държавните служители, а всички българи трябва да кажат „Сбогом на добавките за прослужено време“, сигурен е Труд. Вицепремиерът Дянков подкрепи идеята на работодателите, пояснява изданието и пише: „Очакваше се профсъюзите, работодателите и правителството да обсъдят вдигането на пенсионната възраст, но във вторник не бяха готови разчетите откога и с колко години да стане това.“ Разчетите са били готови, показва Сега. Вестникът цитира телевизионно интервю на заместник-министъра на финансите Владислав Горанов, според когото „възрастта за пенсиониране ще се вдигне с една година още от 2012-та“. Предложението ще бъде внесено от депутати от мнозинството. По този начин правителството ще си спести преговори със синдикатите и задължителното представяне на законопроекта за обществено обсъждане, твърди Сега.
Председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров изключва преговори за промени в колективния трудов договор, въпреки заплахата на синдикатите със стачка, споделя той в интервю за Класа. Съкратените служители на железниците ще са 2 000, а не 6 000, уверява Владимиров. Продажбата на „ненужни активи“ ще донесе на БДЖ 30 млн. лв. в началото на следващата година.
„КЗК има косвени доказателства за картел“ при доставката на горива, пише Капитал Дейли. Разследваните компании са „Лукойл България“, „Ромпетрол България“, „Нафтекс Петрол“ и „ОМВ България“, уточнява вестникът. Данните все още се проучват, преди случаят да бъде вкаран в съда, твърди шефът на комисията Петко Николов, цитиран от 24 Часа.
„15 хиляди тона бомби цъкат из страната“, пише 24 Часа. Става дума за армейски боеприпаси, които чакат да бъдат унищожени, но пари за утилизацията им няма. През последните две години управляващите са отпуснали едва 1 300 000 лв., отбелязва вестникът. След взривовете край Челопечене през 2008 г. Министерски съвет задели цели 30 милиона, за да унищожи една трета от 40 000 тона излишни муниции, припомня 24 Часа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *