Преглед на печата

Всички протести са обосновани от решения на правителството да се отметне от поети ангажименти и да действа зад гърба на социалните партньори и без предварително обсъждане, коментира изданието.
Най-големият протест на земеделски стопани у нас се очаква да започне днес, пише Дума. По предварителна информация ще бъдат блокирани част от автомагистрала „Тракия“, Дунав мост, Петолъчката край Сливен и някои гранични пунктове, които засега няма да бъдат затваряни.
Министърът на транспорта Ивайло Московски заминава за Германия, за да преговаря с немския фонд KfW, на който БДЖ дължи 156 млн. евро, съобщи самият министър пред БНР, отбелязват Стандарт, Труд, Новинар и Класа. Московски е дал разпореждане ръководството на холдинг БДЖ да започне преговори със стачния комитет.
Засега стачката в железниците не се е отразила на работата на металургичните предприятия, пише Капитал Дейли. Продължаването на ефективния протест обаче заплашва някои фирми от спиране, предупреждават от Българската асоциация на металургичната индустрия.
Президентът Георги Първанов и новоизбраният държавен глава Росен Плевнелиев са имали две не афиширани пред медиите срещи на „Дондуков 2“, съобщава Труд. Първата е била на 3 ноември. На втората среща – на 21 ноември – двамата са обсъждали и стачката в БДЖ и пенсионната реформа. Третата им среща ще бъде днес – този път официална.
Увеличаването с година на възрастта за пенсиониране няма да се отрази тежко на работещите, заяви социалният министър Тотю Младенов в интервю за Българското национално радио, цитирано от Новинар и Класа. Младенов заяви, че се очаква огромен натиск върху осигурителните системи в Европа и САЩ.
Заради банковата тайна частни съдия-изпълнители запорират заплати, пенсии и социални помощи на хиляди длъжници, въпреки че парите са недосегаеми по закон, пише 24 часа. Блокират ги, защото не знаят откъде са сумите в сметката, а запорът се вдига, ако длъжникът предостави удостоверение от работодателя си или от НОИ. Частните съдия изпълнители искат промени в закона, за да не прибират суми, които нямат право да вземат.
Лизинговите компании все по-често изземват автомобили на свои клиенти, които не могат да плащат навреме дължимите по договора суми, пише Монитор. Данни на Българската народна банка показват, че делът на необслужваните договори расте. Пазарът на лизинг е почти замръзнал, като нови договори се сключват предимно за иззети или върнати автомобили.
Истерията около починалата в „Шейново“ родилка е ненужна и трябва да се изчака приключването на проверката по случая, заяви за БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, пишат Новинар и Класа. Истерията е насочена срещу всички лекари, а ако има вина, тя винаги е персонална, отбелязва д-р Райчинов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *