Преглед на печата

Депутатите – без право да сменят партиите.
„Стандарт“:
Кодекс забранява номадите депутати
СОФИЯ. Етичен кодекс на депутатите забранява политическото номадство. Проектът вече е готов и престоява в комисията по етика към парламента. Депутатът няма право да напуска партията или коалицията, с която е влязъл в Народното събрание, както и да образува нова или да преминава в друга партия, гласи текстът. Целта е да не се подменя вотът на избирателите, аргументира се шефът на етичната комисия Тодор Батилов. Той обаче е скептичен, че наръчникът по морал ще бъде приет от този парламент.
Иван Сотиров от ОДС пък предлага политическите номади да не могат да получават държавна субсидия. Промяната вече е внесена в закона за политическите партии преди второто му четене. Поправката засяга не само жълтите отцепници от БНД, които се обединиха в нова парламентарна група, но и независимите депутати.
Коалиция.
„Труд“:
Коалицията СДС-ДСБ била почти готова
До няколко дни би могло да се подпише споразумение за дясна коалиция между СДС и ДСБ. Това обявиха вчера тъмносините депутати Иван Иванов и Елиана Масева. Преговорите били близо до финал и рамката на коалицията била почти уточнена.
Обединението за изборите ще е отворено за други десни, обясни Иванов. СДС и ДСБ ще решават кой да се присъедини към тях. Вероятно сините ще имат лек превес в депутатските листи.
Поскъпване.
„Стандарт“:
Сметките за ток набъбват с по 3 лв.
СОФИЯ. Средно с 3 лв. ще се увеличат сметките за ток от 1 юли. В момента най-масовите фактури в страната са за около 27 лв., след поскъпването вече ще плащаме около 30 лв., изчисляват от електрическите компании. Дружествата предлагат увеличение между 8 и 12 на сто за киловатчас. Най-голям ще е скокът в западната част от страната, която се обслужва от ЧЕЗ. Чешката компания иска дневният ток да скочи от 17.7648 ст. на 19.884 ст. с ДДС. През нощта ще плащаме по 14.2104 ст. вместо досегашните 11.5872 ст. Цената може и да падне, ако Държавната комисия по енергийно и водно регулиране позволи токът да продължи да се отчита през три месеца, казаха още от ЧЕЗ. Средно с 10 на сто ще поскъпне и токът за абонатите на ЕВН, която обслужва Югоизточна България. Идеята е дневната тарифа да скочи с 10.3% до 16.7 ст. без ДДС. Нощната пък ще се увеличи с 9.6 на сто и ще бъде 9.7 ст. без ДДС. С 10 на сто предлагат да скочи токът и от Е.ОН, които обслужват Североизточна България. Така средната цена на тока ще стане 0,15273 лв./кВТч. Дневната тарифа за абонатите на немското дружество ще е 18 ст., а нощната – 13 ст. без ДДС.
Боклукът.
„Труд“:
Столичният боклук – в нови кофи

Собственикът на концесионера по чистотата в София „Новера“ си прибира всички контейнери за смет в 5-те столични района, които обслужваше. Акцията стартира миналата нощ.
Причината е, че навръх Баба Марта изтича концесията, сключена на 3 юни 1999 г. Тя бе за почистване на двата най-големи жилищни комплекса „Младост“ и „Люлин“, районите „Витоша“, „Овча купел“ и част от централния „Триадица“.
От днес сметосъбирането и извозването на боклука остава в ръцете на консорциума „Титан Чистота София“ и общинското дружество „Чистота Искър“. Първите поемат чистенето във „Витоша“ и „Младост“. Там имало нужда от около 19 500 съда за смет.
„Чистота Искър“ пък ще поддържа „Люлин“, „Овча купел“ и централната част от „Триадица“.
Нездравословен живот.
„24 Часа“:

Опасно пристрастяване: Вечер – ракия, салата и тв

Българите се затварят и се отдават на ракия, салата и телевизия. Това е принципно нов тип пристрастяване, съобщи вчера д-р Александър Канчелов, шеф на клиника за лечение на зависимости.
Все повече хора го правят, защото чуват, че другите постъпват така, без да мислят, обясни психиатърът.
Приемаме себе си за индивидуалисти, но напоследък има подчертано групово поведение. Така човек попадал неусетно и за самия себе си в капана на всекидневното пиене. Макар и по малко, то е опасно и при мнозина води до пристрастяване. Освен това в състояние „ракия плюс салата плюс телевизия“ обществото става много податливо на манипулации. Очаква се новата мода да стане още по-масова сега заради икономическата криза.
Честит празник.
„24 Часа“:
Честита баба Марта!

Баба Марта бързала,
мартеници вързала:
морави, зелени,
бели и червени.
Първом на гората
да листят листата.
И да дойдат всичките:
щъркелите, птичките,
първият певец,
Косер хубавец.
После на градините
да цъфтят гиргините
и латинки алени,
и божури шарени.
Ябълки да зреят,
круши да жълтеят.
А пък на дечицата
върза на ръчицата
мартеници чудни
със ресни червени,
да са ранобудни,
да растат засмени…

1 година от трагедията с изгорелия влак.
„Стандарт“:
Почетоха жертвите на влака факла
ПЛЕВЕН/ДОБРИЧ. Паметник на жертвите от кардамския влак факла беше открит вчера – точно година след трагедията. Монументът на загиналите до Червен бряг беше осветен от митрополит Игнатий, който отслужи и заупокойна литургия.
В паметника на деветте жертви е вграден разтопен метал от адския огън, изписани са и имената на починалите.
Пред паметта на загиналите пътници се поклониха транспортният министър Петър Мутафчиев, областният управител на Плевен, както и кметът на Червен бряг. Мутафчиев обаче отказа да коментира въпроса за отговорните за трагедията, преди официално да бъдат повдигнати обвинения от прокуратурата. Няма уволнени за пожара, каза той.
Панихида за загиналите беше отслужена и в Добрич – града, който даде най-много жертви. Все още преживяваме ужаса от всичко случило се, ще почитаме жертвите, докато сме живи, плачеха в църквата оцелели във фаталното пътуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *