Преглед на печата

Пари

Оцениха Кремиковци на 837 млн. лв. при 1.9 млрд. лв. задължения

Чистата пазарна стойност на дълготрайните материални активи на Кремиковци АД е 837 244 000 лв. Това става ясно от доклада за оценката на имуществото на изпадналото в неплатежоспособност дружество. Оценката е направена към 1 септември и важи за 6 месеца. Оценителите от Консултантска къща Амрита ООД са изчислили и ликвидационната стойност на дълготрайните материални активи на дружеството – 662 708 000 лв. Това също е пазарна стойност и обикновено съвпада или е близка до стойността, която се реализира при евентуална принудителна продажба, обясни синдикът на дружеството Цветан Банков.

Кредитори

От оценката на активите на Кремиковци АД става ясно, че доста голяма част от кредиторите ще останат неудовлетворени. Задълженията на фалиралия комбинат са за 1.9 млрд. лв. При осребряване първи са кредитори с обезпечени кредити – това са държателите на облигациите, емитирани от индийския собственик Прамод Митал, Арселор Митал и няколко транспортни дружества. На второ място са вземанията на кредитори, в това число и заплатите на работниците, след датата на възникване на неплатежоспособността. На трето са тези преди възникването на неплатежоспособността, а публичните вземания преди датата на несъстоятелността са на четвърто място.
Държавните компании ощетяват малките акционери

Дружествата, в които държавата е основен собственик, нямат практики на корпоративното управление. Това казаха експерти на конференция при учредяването на националната комисия по корпоративно управление вчера. Те призоваха не само публичните, но и държавните, както и други големи дружества да приемат кодекса за корпоративно управление.

Примери

В България държавата показва неуважение към новите инвеститори, които са влезли в компаниите при приватизацията им през фондовата борса, каза зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн-Гури. Тя даде като пример скандалите около курортния комплекс Слънчев бряг АД, където държавата като мажоритар се е опитала да прехвърли активи на община Несебър, което ощетява малките инвеститори в публичното дружество. Зам.-председателят на КФН приветства създаването на комисията, която ще следи за спазването на добрите управленски практики. Тази стъпка показва, че има широко разбиране за важността на добрия мениджмънт, коментира Ралица Агайн-Гури.
Скок в печалбата на Нефт и газ АД

Консолидираната печалба на Проучване и добив на нефт и газ АД се е увеличила с 14.7% през полугодието на 2009 г. до 4.4 млн. лв., показва отчетът на дружеството.

Принос

Основна заслуга за ръста на печалбата имат финансовите приходи на компанията, които нарастват от 98 хил. лв. в края на юни 2008 г. до 3.73 млн. лв. за полугодието на 2009 г. Голяма тежест имат постъпленията в графата Други, където са записани приходи от 3.37 млн. лв. Без тях печалбата щеше да бъде малко над 1 млн. лв., или със 73.2% понижение на годишна база.

Продажбите на Нефт и газ АД намаляват с 25.4% и за януари – юни 2009 г. се свиват до 15.24 млн. лв.

Класа

Дянков: Може да намалим ДДС на 16% до края на мандата

Ако икономиката се развива добре през следващата година, в бюджета за 2011 г. може да се заложи намаляване на ставката за ДДС от 20 на 18 на сто и с още 2 процентни пункта до края на мандата на сегашното правителство. Това заяви в сряда вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Брюксел и добави, че плоският данък засега няма да бъде променян. Той участва в неформалното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси ЕКОФИН.

Според него България ще има още 4-5 трудни месеца, като дъното на кризата ще бъде през ноември. Януари ще бъде нашият месец на предпазлив оптимизъм, а през пролетта на 2010 г. вече ще видим положителните сигнали за българската икономика, прогнозира финансовият министър, цитиран от Дойче веле.

Той опроверга твърденията, че България ще иска заем от МВФ. Относно присъединяването към еврозоната изрази надежда, че след бързите и ефикасни промени, предприети от правителството, процесът ще бъде ускорен. Дянков заяви, че европейските му колеги са изразили добрите си впечатления от мерките във фискалната политика, предприети от новото правителство, и от широката обществена подкрепа за тези действия.

Десетки български фирми тестват виртуалните офиси

Десетки български фирми използват виртуалните офиси, за да развият бизнеса си в Европа и САЩ. Вместо да плащат за персонал, консумативи и наеми, мениджърите наемат местен бизнес адрес, телефонен номер и екип, който приема пощата и обажданията. Така, докато фирмите тестват пазара, дават поне два-три пъти по-малко пари за офис, коментира пред Класа Наталия Христофорова, генерален мениджър в Регус България – една от компаниите, които са се утвърдили като водещи при предлагането на подобни услуги по света.

Продуктът е гъвкав, фирмите сами избират какво им е нужно. Основните компоненти на виртуалния офис са бизнес присъствието на представителен адрес и обслужването на персонална телефонна линия, посочи Христофорова. Така човек може да работи вкъщи, в друга държава или да е постоянно в движение, но все пак да има представителен адрес.

Стандарт
Лобираме пред Италия за парите по САПАРД

Земеделският министър Мирослав Найденов помоли за помощ Рим за размразяването на парите по САПАРД. Това стана по време на среща с посланика на Италия у нас Стефано Бенацо, съобщиха от агроведомството. Италианското правителство е готово да работи с българското за разширяване на отношенията и сътрудничеството между двете страни във всяка една сфера, каза Бенацо. Той припомни, че стокообменът между двете страни надвишава 3 млрд. евро годишно. През 2008 г. относителният дял на внесените земеделски продукти от Италия заема 6,2% от общата търговия със страните от ЕС, а на изнесените от България за Италия аграрни продукти – 4,5%. На Ботуша ядат българско овче, козе и агнешко месо, а ние внасяме оттам най-много кафе и плодове.
Дневник
Лихвите по депозитите са нараснали с 40%, а разходите по заеми с 11-20%

Лихвите по депозитите за граждани се понижиха през юни
За една година доходността по новодоговорените срочни депозити в левове и евро се е увеличила с 40.5%. Това показват данни от лихвената статистика на БНБ към края на юли тази година. Именно по срочните депозити в последната година банките обявяваха все по-високи лихви, конкурирайки се за парите на клиентите в условията на недостъпни външни пазари и ограничена ликвидност.
Забранителният списък за приватизация ще бъде преразгледан

Икономическото министерство ще започне оценка на критериите, по които определени дружествата са били включени в забранителния списък за приватизация, съобщиха от ведомството. Ден по-рано надзорният съвет на Агенцията за приватизация АП предложи да бъдат извадени част от компаниите от списъка. В момента 168 държавни предприятия не могат да бъдат раздържавени.

Сред тях е компания за инвестиционен маркетинг, ВиК дружества и коневъдно предприятие. Техни принципали са различни министерства и агенции. Поставят се в списъка по предложение на ресорния министър, последвано от одобрение на Народното събрание чрез промяна в Закона за приватизация и следприватизационен контрол ЗПСПК. Най-вероятно първи от забранителния списък ще отпадне Българският енергиен холдинг или обособени части от него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *