Преглед на печата

Кметове не си дават общините на губернатор
в. Труд – стр. 4

Резюме на статията
Кметовете на общините „Родопи“ и „Марица“ Йордан Шишков и Запрян Дачев се противопоставиха вчера на идеята на областния управител Иван Тотев за вливането им в община Пловдив като районни кметства. Той искал обединението да стане догодина.
„Създадени сме с указ през 1987 г. Дотогава сме били част от Пловдив“, обясниха кметовете. Причината-подобряване на живота в тях. „Родопи“ включва 20 населени места, а „Марица“ -19. Кметовете на двете общини са силно обезпокоени, че при евентуално им ликвидиране селата към тях, спечелили европроекти, няма да могат да ги реализират.

Гръцки крави атакуват наши села
в. 24 часа – стр. 5

Резюме на статията
Стада полудиви гръцки крави тероризират жителите на граничните села в община Кирково. Чуждият добитък нахлувал през браздата и унищожавал насажденията в дворове и ниви.
„Гърците се интересуват от кравите само в началото на годината, когато получават субсидии на глава добитък. През останалото време животните са оставени да подивяват“, обясни кметицата на община Кирково Шукран Идриз.
Досега полските пазачи и Гранична полиция успявали да възпират кравите и да ги връщат обратно в Гръцко. Напоследък обаче животните започнали да атакуват дворовете и нивите нощем и на по-големи групи.
„Невъзможно е да бъде уплашено и прогонено стадо от 40-ина полудиви крави“, обяснява Идриз. Тя е решила да постави проблема пред Европейската комисия чрез външното министерство. Според кметицата Брюксел е последната надежда на селяните в Кирковско, защото българските закони не можели да решат казуса.
„Ако трябва да се спазват наредбите, е нужно да заловим животните, да ги храним 2 седмици и след като не бъдат потърсени, да ги продадем“, разясни Идриз. Според нея подобна практика е неприложима.
Местни авджии били готови да помогнат в разрешаването на проблема, като отстрелят гръцките крави, но се страхували от реакцията на природозащитниците.

Арестуваният зам.-кмет бил жертва на измама
в. Стандарт – стр. 5

Резюме на статията
ПЛЕВЕН. В шок изпаднаха близките на задържания в петък зам.-кмет на Долна Митрополия – 61-годишния Бахри Беркер. Както „Стандарт“ писа, той бе прибран с европейска заповед за арест, защото дължал близо 2 млн. евро данъци и осигуровки в Германия. Роднините на Беркер живеят в плевенското с. Крушовене и нямат информация за него. Те твърдят, че заминал спокойно за София. Бахри живее там с жена си Назифе, майка си и баща си. Съпругата му е шеф на социалния патронаж в селото. Той е от ДПС и е бивш учител по български и история. През 2001 г. Бахри отишъл като общ работник в Германия. След 1,5 г. се върнал и недоволствал от това, че бил експлоатиран като висшист. Нямал е фирма – категоричен е кметът на Крушовене Костадин Дюлгеров. Според местните Беркер вероятно е станал жертва на измама.

„Белене“ ще струва над 10 млрд. евро
в. 24 часа – стр. 5

Резюме на статията
АЕЦ „Белене“ ще струва над 10 млрд. евро, съобщи по „Дарик“ икономическият министър Трайчо Трайков.
За 4 млрд. бил базовият договор. Към него обаче се прибавяли още 1,3 млрд. за инфраструктура, 2 млрд. за други разходи и лихви до общо над 8 млрд., сметна министърът. Възвръщаемостта на проекта пък била под половин процент.
„Мой дълг е да вземам такива решения, в които съм убеден, че няма да натоварят обществото и нашите деца“, заяви Трайков. Миналата нощ пък беше спрян 6-и енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с ядрено гориво. Другият хилядник работел на 100%, нямало сривове в системата.

Парите от АЕЦ отиват за пенсии
в. Стандарт – стр. 5

Резюме на статията
Бизнесът и морският флот да участват в проекта Бургас-Александруполис, иска Борисов
СОФИЯ. Обещаните от Брюксел 300 млн. евро компенсации за „Козлодуй“ може да отидат за пенсии и заплати. Парите са от специализиран еврофонд и ще влязат в бюджета като подкрепа от ЕС за страната, обясни за „Стандарт“ премиерът Бойко Борисов вчера. Той обаче уточни, че отпускането на тези средства трябва да бъде одобрено от Европарламента и Еврокомисията, както и от всяка от 27-те страни членки поотделно. Той изтъкна, че на фона на тази сложна процедура е странно, да се настоява за бързо подписване на договора за нова атомна централа. „Белене“ вероятно ще струва около 10 млрд. евро, обясни премиерът. Сметките показвали, че тъй като България държи 51% от централата, трябва да плати и над 5 млрд. евро за нея. А това са също парите за пенсии, заплати и инфраструктура, подчерта Генерала. Не е ясно и къде ще продаваме тока от „Белене“. В момента Турция не купува от нас, след като се скарахме преди време заради спирането на „Горна Арда“, каза още премиерът. По този начин той обясни и одобрения проект за каскадата. Според Борисов интересът ни при нефтопровода Бургас-Александруполис е да се включим в бизнес схемата на Москва и Атина. Русия ще докарва нефт и ще спечели с танкери и с продажбата на петрол. После Гърция ще го преработва във вид на бензин, масла, нафта. Те имат рафинерия в Александруполис, и после техни танкери ще го извозват и продават. Е, питам, къде е интересът на България за $30 млн. да се случва всичко това, коментира премиерът. Според него проектът е изгоден само ако в него се включат българският бизнес и морският ни флот. Всички тези въпроси ще обсъждаме с руските експерти идната седмица, обяви премиерът.

Министър Трайков: Който вярва в АЕЦ, да купи акции в “Белене”
в. Труд – стр. 4

Резюме на статията
Държавното участие в АЕЦ “Белене” може да бъде около 20 % предвид на инвестициите, които вече са направени, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред “Дарик” радио вчера. Вече се изработвала нова схема за финансирането на строежа на централата.
“Много ми се иска да бъде включена и опция за дребните инвеститори в България – да си купят акции от централата”, каза още министърът явно намеквайки за листване на акции на фондовата борса. Според Трайков е редно всички хора, които вярват в проекта, да поемат риска за него за сметка на песимистите. “Трябва да се даде възможност за инвестиране както на дребни частни инвеститори, така и на компании, които имат интерес от развитието на тези проекти. Нека си купят акции за 100 млн. евро”, каза министърът.
Според досегашните планове за новата АЕЦ делът на българското правителство в нея трябваше да бъде 51 %. Останалите 49% са предвидени за германския енергиен концерн “Ер Ве Е”. Каквато и да е бъдещата схема за финансиране на проекта, тя със сигурност ще бъде консултирана с партньорът от Федералната република.
Министър Трайков не изключи възможността да се реализират и трите големи българо-руски енергийни проекта (АЕЦ “Белене”, газопроводът “Южен поток”, петролопроводът “Бургас – Александруполис”). За последния обаче трябвало да има надеждни гаранции, че природата да бъде защитена.

Лекари искат защита като полицаите
в. 24 часа – стр. 5

Резюме на статията
Искаме лекарите да станат със статут на длъжностни лица и това да бъде направено със закон подобно на защитата, която имат служителите на МВР. Това заяви вчера шефката на областната лекарска колегия в Кюстендил д-р Димитрина Динкова.
Районната секция на Българския лекарски съюз връчи на депутата от ГЕРБ Емил Гущеров законодателна инициатива за защита на лекарите от физическо насилие. Народният представител обеща да внесе исканите промени в здравната комисия на парламента.
В Кюстендилска област има най-много случаи на пострадали лекари при нападение от пациенти. Последният подобен случай е в спешния център, твърди д-р Динкова.

Училищата без дървени ваканции заради пари
в. Стандарт – стр. 4

Резюме на статията
СОФИЯ. През новата учебна година дървени ваканции по финансови причини няма да има. Това гарантира вчера образователният министър Йорданка Фандъкова. Според нея училищата ще могат да плащат и издръжката, и заплатите си, въпреки кризата. 22 млн. лева са отделени за безплатни учебници тази година. Българското правителство няма да съкращава средства за образование, а при възможност ще ги увеличава, заяви Фандъкова. Тя е на мнение, че школата трябва да получават стимули за постигнато качество, а не за бройка ученици. Всички училища ще започнат нормално работа на 15 септември. Там, където ремонтите ще продължат след първия звънец, екипите на министерството са взели мерки да бъде осигурен нормален учебен процес в подходяща за децата среда. Фандъкова заяви, че с нея не е бил обсъждан въпросът да напусне поста си и да бъде издигната за кандидат за кмет на София.

Тийнейджъри остават безплодни
в. Телеграф – стр. 7

Резюме на статията
23-годишни жени нямат яйцеклетки
Още на 12-13 години момчета и момичета стават безплодни, защото не знаят как да правят секс. Сменят често партньора, хващат болести, заради които девойките не могат да заченат.
Това разказа за „Телеграф“ д-р Таня Янакиева, акушер-гинеколог.
Разкрепостени
Днешните ученици започват сексуалния си живот на възраст около 12-13 години. Повечето от тях често сменят партньорите си и са много разкрепостени. В същото време обаче те имат много ниска сексуална култура, обясни специалистката. Не знаят как да се предпазват и така си докарват множество проблеми. Често при гинеколозите идвали 15-годишни момичета с тежки инфекции, предизвикани от предавани по полов път болести. Именно те водели до проблеми като запушване на тръбите на матката и сраствания и съответно до безплодие. Единствената алтернатива за зачеване в този случай е ин-витрото.
Срастване
Запушването на маточните тръби най-често се причинява от хламидии и други тежки бактериални инфекции.
При сраствания в матката се намалява възможността от закрепяне на оплодената яйцеклетка към стената на матката. Те пречат на опитите за зачеване и увеличават риска от аборти.
Сред момчетата най-честите проблеми, които увеличават риска от стерилитет, са травми и инфекции, предавани по полов път.
„би трябвало министерство на образованието заедно със здравното ведомство да включат часове за здравна култура“, коментира д-р Янакиева.
Резерв
Един от основните и тежки проблеми сред жените е изчерпването на яйчниковия резерв. Причините са най-разнообразни като сред тях са прекарани операции и вродени заболявания на яйчниците. Въпреки че голям процент от дамите нямат яйцеклетки и се нуждаят от донор, те не се финансират от фонд „Асистирана репродукция“. От сдружение „Зачатие“ установили, че с изчерпан резерв най-често са момичета между 23 и 25 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *