Преглед на печата 16.02.2009 г

Майките, които са редовни студентки, ще получат накуп 2880 лева от държавата през първата година от раждането, гласят промени в Закона за семейните помощи за деца, пише „Труд“. Сумата, равна на 12 минимални заплати, ще се дава независимо от доходите на родителите и без значение дали са осигурени или не, пояснява изданието.
Лихвите по ипотечните кредити да бъдат замразени за 2 години, настоява Българската строителна камара, пише „Стандарт“. Ако мярката, която ще бъде предложена на правителството за туширане на последиците от кризата, бъде приета, това ще даде глътка въздух на строителния бранш, отбелязва изданието.
Докладни за корупция на данъчни около източване на ДДС за десетки милиони са затворени в сейф на Мария Мургина, пише „24 часа“, като се позовава на депутата Яне Янев. Той ще внесе в прокуратурата днес нов сигнал срещу подалата оставка шефка на националната агенция за приходи. Партия „Ред, законност, справедливост“ разполага с достоверна инфиормация, че със заповед от 5 февруари Мургина е закрила най-важните отдели за контрол в агенцията.
24 часа цитира интервю на заместник-министъра на финансите Кирил Желев за БНР, в което той изразява желание за проверка на рекламния пазар за ДДС.
Издирваните босове от подзмния свят не могат да се крият цял живот и рано или късно ще бъдат намерени, твърди в интервю за Хоризонт градският прокурор Николай Кокинов. Интервюто е цитирано още в „Новинар“ и „24 часа“. Кокинов уточнява, че след ареста на Златомир Иванов-Баретата е дошъл редът и на Христофор Аманатидис-Таки, за задържането на когото има европейска заповед от края на 2008 г.
„Дума“ цитира бившия заместник-министър на финансите Георги Кадиев, който заяви, че до края на седмицата очаква оставката на финансовия министър Пламен Орешарски. По-късно премиерът Сергей Станишев опроверга изказването, допълва изданието.
В същия брой е цитирана вицепремиерката Емел Етем, която за „Хоризонт“ заявила, че предстои среща на тройната коалиция за изборите. Интервюто е привлякло вниманието и на „Монитор“. Всекидневникът, както и „Труд“, се позовават на вътрешния министър Михаил Миков, че информацията за масова чистка на полицаи от МВР е пресилена.

Поне 10 млн. лева или около една трета от изплатените от Европейския социален фонд средства по програмите „Административен капацитет“ и „Човешки ресурси“, са отишли в неправителствени организации, ръководени от хора с ключови позиции в централната, местната и съдебната власт, съобщава „Дневник“.
Законови промени, предложени от екипа на вицепремиера Меглена Плугчиева предвиждат гражданите да декларират пред данъчните власти всички взети или дадени заеми над 5 000 лева, извън банковите и печалби от хазартни игри, когато размерът им превишава 5 000 лева, пише вестник „Сега“. Данъчни длъжници няма да могат да създават нови фирми, допълва изданието.
Между 10 и 15 души, които са на върха на иманярската мафия, контролират трафика на антики от България за Западна Европа, научили в „Монитор“. Печалбите им се равняват на тези от дрога и се инвестират най-вече в строителството.
Задава се вълна от доброволно прекратяване на дейността на инвестиционни посредници заради кризата и намалелите обеми на търговия, предупреждава вестник „Пари“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *