Преглед на печата

Лихвата върху всички закъснели плащания за ток, вода, парно, телефон, вноски по потребителски кредит или данъци да скочат драстично ще обсъди на днешното си заседание правителството.

Според предложената промяна в постановлението на Министерския съвет, така наречената законна лихва ще скочи двойно – от 10 на 20 процента, пише „Сега“.

Все повече българи получават заплатите си в салами и консерви, съобщава на първата си страница „Стандарт“. Изданието допълва, че фирми раздават купони за храна, за да вържат бюджета в кризата. Държавата позволява до 60 лв. от възнаграждението да се дава под формата на ваучери.

Право да ги раздават имат само определени лицензирани фирми. Интересът е толкова голям, че някои от операторите вече са изчерпали талоните до края на 2009 г., казал пред изданието Теодор Марков, мениджър на една от компаниите, която емитира ваучери.

По темата за безработицата и влиянието на икономическата криза пише и „Монитор“.Над 1 млрд. лв. срещу безработицата отпуска правителството за следващата година, каза социалният министър Тотю Младенов при представяне на анализ на мерките за активна политика на пазара на труда, разработен от Икономическия и социален съвет по предложение на кабинета.

Тема от „Труд“ – с 50 на сто ще се увеличи догодина цената на природния газ за чужбина, сочат разчетите на „Газпром“. Сега цената на горивото за експорт е 280 долара за хиляда кубически метра, очаква се да стане 418 долара. За България може цената да е малко по-ниска заради транзитните таски, които получаваме, е заявил в Москва говорителят на Газпром Сергей Куприянов.

Ако от януари акцизът за цигарите не се повиши драстично, през февруари или март „Булгартабак“ ще фалира, предупреждава от първата си страница „Дума“. Прогнозата е на бившият директор на холдинга Корнелия Нинова. Според нея, когато се убие „Булгартабак“, ще бъде продаден за жълти стотинки.

Сметната палата отказа да направи заверка на финансовия отчет на Министерския съвет за 2008 г., защото, според одитната институция, „той не е бил съставен вярно и честно“, пише „Класа“.

Съществени грешки и нередности са регистрирани в рамките на възложения на 20 август от Народното събрание одит на финансовото управление на бюджета и имуществото на Министерския съвет, поясняват от палатата.

Колекционерите спечелиха битката със закона. Под това заглавие „Дневник“ пише, че притежателите на антики национално богатство, ще могат да доказват правото си на собственост с какъвто и да е документ, не непременно официален, както и да се позовават на това, че са ги владели добросъвестно пет години, така наречената петгодишна придобивна давност.

2010 г. ще е годината на ипотечния кредит, прогнозира за „Пари“ Мария Илиева, главен изпълнителен директор на една от големите банки у нас. Според нея банките са изправени пред предизвикателството да задържат нивото на лошите кредити.

Криминална тема от „24 часа“ – Полицейски екип е свалил от въжето агонизиращ младеж, когото издирвали като заподозрян за жестоко убийство в брациговското село Жребичко, научило изданието. 25-годишният мъж е настанен в болница с опасност за живота.

Нещо любопитно от „Новинар“ – бум на продажбите на вампирски истории отчитат книжарниците у нас, показала проверка на изданието. Новата мода сред тийнейджърите е провокирана от световната премиера на филма по първата книга от поредицата на Стефани Майър „Здрач“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *