Преглед на печата

„ВСС реши: Говориш с Красьо – не ставаш за магистрат“, пише „Труд“. Контактите на магистрати и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) с компрометирания Красьо Черничкия уронва престижа на третата власт, реши единодушно вчера ВСС. Конкретно гласува, че с комуникациите си с Черничкия членовете на съвета Стойко Стоев и Иван Димов са поставили под съмнение независимостта на Темида и даде знак, че Стоев и Димов нямат място не само в съвета, но и в съдебната власт изобщо. ВСС обаче отказа да „замрази“ оставащите стотина началнически назначения, докато не излезе наяве цялата истина за контактите на Красьо. Това предложи главният прокурор Борис Велчев и го обвърза с възвръщането на общественото доверие към съвета. Иван Димов не подаде обещаната от него оставка. Въпреки призивите на Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите и говорителя на ЕК Марк Грей – замесените административни шефове да се оттеглят – и вчера никой не подаде оставка.

„Какво изскочи от лобисткия скандал в съдебната власт“, е анализът в „Сега“. Разследване на ВСС показа как един 27-годишен младеж със смешни доходи може да назначава и уволнява магистрати. Членове на ВСС се опозориха с контактите си с момчето с ланците от Плевен, което се оказа брокер на постове в съдебната власт. Винаги е имало подозрения, че част от магистратите поддържат съмнителни контакти, но обикновено всичко остава в сферата на догадките. Затова вчерашното заседание на ВСС е безпрецедентно. За първи път се цитират имена на магистрати. Не може да се очаква Стоев и Димов да бъдат дадени под съд. Става дума за морал.
„Оставки ли? Как не!“, коментира „Дневник“. Какво се случва, когато в държавен орган, създаден да се бори с корупцията, има съмнения за корупция, пита авторът. Според международното законодателство се случват много неща – уволнения, разследване под лупа, наказателно производство, ефективни присъди, етични санкции. Според българското – очевидно нищо. В цялата история се наслушахме на абсурдни изказвания и от тях понятията за етика и престъпност савсем се размиха. При такива разбирания и при такива контакти на върха на съдебната система, с кого ли и срещу какво контактуват обикновените й представители, редови съдии, прокурори и следователи, които решават човешки съдби. Очевидно има нужда от спешен преговор на международното антикорупционно законодателство, което е ратифицирано от България и е с предимство пред вътрешното ни право.
„Бизнесът е притеснен от теча на информация от МВР“, пише на първа страница „Сега“. Представители на бизнеса поставиха вчера пред вътрешния министър Цветан Цветанов въпроса с изтичането на информация от силовото ведомство. Цветанов увери, че МВР и правителството са взели мерки за повишаване сигурността на гражданите и представителите на бизнеса срещу отвличания. Той обаче отказа предложението за полезни съвети от представители на охранителния бизнес, като отсече, че МВР няма да създава условия, с които да увеличава клиентите на охранителните фирми. МВР е готово да приеме всяко разумно предложение от страна на бизнеса, за да може той да получи сигурност и спокойствие и да се развива.
„Закриха окончателно бюрото за контрол на подслушването“, съобщава „Труд“. Парламентът закри окончателно Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства (СРС) вчера. Поправките минаха с гласовете на ГЕРБ и „Атака“. Използването на СРС ще се контролира вече от подкомисия на паритетен принцип от всички политически сили към правната комисия в парламента. Членовете ще се избират от пленарната зала, а експертите от органа за контрол ще са служители на Народното събрание.
„Порязаха и комисията на Еюп“, пише „24 часа“. Отчетът на Комисията за защита от дискриминацията беше отхвърлена от мнозинството вчера въпреки първоначалния проект парламентът да го приеме за сведение. На председателя й Кемал Еюп пък бе дадено ясно да разбере, че смяната му предстои. Дори цялата комисия е ненужна, обявиха депутати от ГЕРБ. Нямате търпение да сложите свои хора, но ако смените председателя на етнически признак, това е дискриминация и е цинично, защити го Мая Манолова от БСП.
„Съдебните палати не са кучешки колиби“, е озаглавено интервюто в „Труд“ с бившия правосъден министър Миглена Тачева. Преди дни сегашният правосъден министър Маргарита Попова обяви, че е заварила ведомството с 350 млн. лева дългове. Тачева обяснява, че преди две години, когато са започнали процедурите по двата договора за съдебни сгради във Варна и София, не е било известно, че ще настъпи финансова криза. „В края на 2007 г. при планиран бюджет от 26 млн. за капиталови разходи, по мое искане бяха отпуснати още 30 млн. и така стана възможна покупката на сградата за инспектората и административния съд в София-град – обяснява Тачева. – Но когато става дума за такова мащабно публично строителство като двете съдебни палати, това не е като да сковеш кучешка колиба. Министърът на правосъдието би трябвало да положи усилия и през следващите две години да получи необходимия бюджет.“
„Ще ускоря темпото, наложено от Борисов“, заявява в интервю за „Монитор“ Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София. И още: „Имаме готовност да сформираме екипи от експерти, които да дадат конкретни предложения по всеки един въпрос, а моята грижа като кмет ще бъде да ги придвижа до различните институции и да ги защитавам. Аз залагам на управленски модел, който изисква съгласуваност на действията. Смятам, че работата е екипна, а отговорността лична. И аз съм готова да я поема“, категорична е Фандъкова.
„Станишев изпълнява чужд сценарий“, смята Румен Овчаров, лидер на БСП-София. В интервю за „Труд“ той коментира преизбирането на Сергей Станишев за лидер на партията така: „Това, че някой не иска да се раздели с поста си и е готов да жертва и партията си за това, е нещо, което ще бъде изживяно. Знакът, който беше даден на конгреса, е много сериозен – 40% от делегатите не подкрепиха Станишев. Преди 11 месеца той беше подкрепен от почти 100%. Тази победа не е триумф, тя е предупреждение.“ Овчаров смята, че Станишев е пионка в чужд сценарий. „Тези около него му подсказаха, че с тези кандидати (Татяна Дончева, Младен Червеняков и Янаки Стоилов – б.ред.) за него е по-добре директно да отиде на избор, защото тримата бяха трудно избираеми. Много по-трудно бе за председателя да издържи вот на доверие към него“, смята Овчаров.
„БСП не плаче за забрана, а просто за съд на нейни министри“, коментира „Сега“. Посочва се, че по същество ние не знаем как точно новата власт решава въпроса с „възмездието“. Всеки ден тя оповестява нови факти за разсипия и бандитизъм и обявява, че предава материалите на прокуратурата. Но не знаем какво точно и как предава, какво конкретно пише между папките и как то кореспондира с алинеите и параграфите. А точно тези дребни непублични детайли ще покажат дали волята на ГЕРБ е истинска или само медийна.
„Бързат със строежа на втория лот от магистрала „Тракия“, отбелязва „Труд“. Строителството на втория участък от автомагистрала „Тракия“ е разрешено. Това каза вчера министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет в присъствието на еврокомисаря по регионалното развитие Павел Саметски. Борисов е поискал предварително да започнат строежа на лот 2 от аутобана ( Ст. Загора – Н. Загора). Той заяви, че са успели да убедят еврокомисаря, че този път всички процедури ще бъдат спазени и няма да се повторят грешките от автомагистрала „Люлин“. Общо 6,4 млрд. евро са предвидени за модернизиране на инфраструктурата в страната, каза еврокомисар Саметски.
„Южен поток“ твърдо ще минава през България“, информира „Труд“. Газопроводът „Южен поток“ ще минава през България, потвърди вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. В Москва той се срещна с руския си колега Сергей Шматко и с вицепремиера Сергей Собянин, който е съпредседател на междуправителствената българо-руска комисия. По другите два енергийни проекта – нефтопровода „Бургас-Александруполис“ и АЕЦ „Белене“, преговорите продължават.

function ShowHideComments()
{
if(document.getElementById(‘comments_table’))
{
if(document.getElementById(‘comments_table’).style.display == ‘none’)
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = “;
else
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = ‘none’;
}
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *