Преглед на печата

Последната минута“ ще реши и зимния сезон 2010
в. Дневник
Офертите в „последната минута’ (т.нар. last minute) ще са ключът към успеха на предстоящия зимен туристически сезон. Предложенията, които се правят малко преди началото на ваканцията, са със сериозни намаления и затова все повече туристи изчакват тези цени, вместо да планират предварително. Под знака „last minute премина и летния сезон. Засега туроператорите в България предлагат оферти като в последния сезон, а целта им да повторят тазгодишните си резултати като брой привлечени туристи, показва допитване на „Дневник“. След борсата в Лондон между 9 и 13 ноември, когато станат ясни записванията за българските курорти, туристическите агенции и хотелиерите ще решат дали и как да редактират офертите си. Първият индикатор за нивото на втория пореден сезон в условията на глобална криза са заявените чартъри за летищата в София и Пловдив. Те запазват нивото си от предишния, като в столицата отново ще бъдат пренасочени чартъри от Пловдив. На софийската аерогара има заявени 260 полета на 7 превозвача, а два от тях дебютират в България. Данните на летището показват, че намаление ще има единствено при линиите от Русия, но при напълно заети седалки ще бъдат посрещнати над 45 хил.
туристи, или с 10 хил. повече спрямо миналата година. В Пловдив има намаление на заявките за чартъри и няма да има нито един полет от Великобритания -най-важният пазар за ски туризма. Четирите превозвача, които ще ползват аерогарата там, се очаква да доведат около 20 хил. туристи. „През този сезон планираме да повторим програмата от миналата година’, каза за „Дневник’ представителят на „Болкан холидейз’ в Лондон Александър Стоянов. Подобни намерения имат и от туроператора „Томас Кук“, която също не са променили чартърната си програма. „Предварителните продажби вървят доста вяло, целта ни този сезон ще бъде да запазим равнищата от миналата зима“, каза и Галин Георгиев от компанията „Солвекс“, която работи предимно на руския пазар.
Освен че ще пълнят базите в последния момент, българските хотелиери ще трябва да се конкурират и с европейските курорти, които още от началото на кампанията по записванията предлагат сериозни отстъпки в цените и редица бонуси към пакетите. Местните преприемачи обаче се надяват на туристи от Македония и Сърбия заради очакваното падане на визите от 1 януари, както и на увеличаване на гръцките групи.

Готвят държавни субсидии за тютюна
в. Дума
Пред националното радио министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи вчера, че се обсъждат субсидии за тютюнопроизводителите, тъй като от 2010 г. ЕС няма да ги подкрепя повече финансово.
Относно бюджета на ведомството си той изтъкна, че не върви да иска увеличаването му при криза. Но, от друга страна, отстоявам средствата по националните доплащания и по Програма за развитие на селските райони – допълни министърът. По думите му аграрният сектор има гарантирани средства в размер на 44% от бюджета на ЕС, но за да бъдат усвоени у нас, трябва да бъдат планирани и в националния бюджет като съфинансиране. В противен случай земеделието ще бъде изправено пред голяма криза. Тези средства остават приоритет, тъй като това е сектор, който може да служи като буфер на заетостта, добави Мирослав Найденов.
Според него след първи декември щяло да започне радаването на допълнителните пари на млекопроизводителите, били осигурени 61 млн. лв. Субсидиите, за които се споразумяхме в Брюксел, ще бъдат отпускани на база на производство в ЕС, каза министърът и обясни, че води разговори с Румъния двете страни да кандидатстват за по-голям процент.
Пред БНР депутатът от Коалиция за България Меглена Плугчиева заяви, че докладът на ЕК за управлението на евросредствата е добър за България. Важно е да се знае, че страната ни има постижения и това трябва да се чуе навън, допълни тя. Не трябва да приемаме тенденцията да се охулва и обругава всичко. Тя препоръча да се предприемат спешни мерки по Оперативна програма „Конкурентоспособност”, за да бъдат подпомогнати малките и средни предприятия. След като вече са размразени средствата по САПАРД, в оставащите броени дни до края на годината Държавен фонд „Земеделие“ да ги раздаде, за да стигнат до хората, посъветва Меглена Плугчиева.

Голямото чудене за енергийната стратегия
в. Пари
Новото правителство очевидно не хареса идеята България да се превърне в енергиен хъб на региона посредством участие в руски проекти. Затова сега управляващите ще трябва да измислят чисто нови приоритети, които да залегнат в очакваната енергийна стратегия. Това обаче не означавало, че българо-руските проекти няма да бъдат реализирани.
Щели да станат, макар по-скоро по принуда, отколкото с желание. Така правителството на ГЕРБ се оказа насадено върху пачи яйца, тъй като дефакто именно то ще строи газопроводи, нефтопроводи и ядрени централи.
Затова и министерството на Трайков трябва внимателно да прецени дали напълно да отхвърли изготвения вече от неговите предшественици проект за стратегия. Защото, ако стратегията бъде коренно променена и в нея мегапроектите отпаднат като приоритет, ще излезе, че правителството говори едно, а прави друго. Ако пък се запази досегашната визия, ще изглежда така, сякаш ГЕРБ само привидно критикува червената политика, а всъщност я следва покорно.
И в двата случая обаче няма много време за мислене. Министър Трайков вече обеща новата стратегия да е налице до Нова година. А ако ще се пише чисто нов документ, не бива да се забравя, че той трябва да бъде подложен и на обществено обсъждане. Все пак ще диктува енергийната ни политика поне през следващите четири години. Нищо че това ще бъде само на хартия.

Работата по „Южен поток“ щяла да започне през 2010 г.
в. Сега
Работата по газопровода „Южен поток“ ще започне още през 2010 г., ако проучванията бъдат успешни, заяви в Кишинев министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко. Той участва в заседание на Електроенергийния съвет на ОНД, предаде ИТАР-ТАСС.
„Получено е вече разрешението на Турция за изпитания и проучвания по маршрута на подводната отсечка от бъдещия тръбопровод“, добави Шматко. Той подчерта, че „Южен поток“ няма друга алтернатива, освен да бъде осъществен. „Имаме потвърдена ресурсна база, има и единство в оценките за съдбата на проекта от всички заинтересовани страни“, каза министърът.
Българският му колега Трайчо Трайков в петък също заяви, че очаква по-съществен тласък за реализацията на проекта. През последния месец не била свършена никаква работа. „Искаме възможно в най-бързи срокове да се случи „Южен поток“, но при положение че дори няма задание за предпроектно проучване, определянето на срокове е доста рисковано“, заяви Трайков. Въпросното задание наред с акционерното споразумение между „Булгаргаз“ и „Газпром“ за трасето на газопровода през българска територия тепърва ще се изработва.

Цените на храните отново тръгнаха нагоре
в. Атака
Цените на хранителните стоки отново поскъпват, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Индексът на тържищните цени се повиши от 1,556 пункта на 1,584 пункта за една седмица. Най-ниската си стойност индексът имаше в средата на август, когато падна до 1,531 пункта.
Доматите през седмицата са поскъпнали с 12.1% до 0,74 лв. за килограм, оранжерийните домати са с 4,3 на сто по-висока цена и се продават средно по 0,94 лв./кг. Оранжерийните краставици са поскъпнали с 34,5 %, картофите се продават за 0,55 лв. килото.Червените чушки поскъпват с 8 %.Зелето поевтинява с две стотинки и се купува средно по 0,33 лв./кг.
Замразените пилета са скочили с 0,9 на сто и се търгуват средно по 3,44 лв./кг. Захарта също е поскъпнала с 2 стотинки до 1,43 лв./кг на едро. Брашно, тип „500“, се търгува по 0,68 лева за килограм. Яйцата поскъпват с една стотинка на едро до 0,19 лв. за брой. Цената на олиото на едро се вдига с 1,8 % до 1,72 лева за литър, кашкавал „Витоша“ се продава по 8,69 лв./кг, а цената на кравето сирене се повишава с 3,4 процента.
Леко са поевтинели ябълките, по пък гроздето е скочило с 5%.

40 % СПАД НА СТРОИТЕЛСТВОТО
в. Експрес
Жилищното строителство само за година се е свило с 60%, а общо спадът в отрасъла е близо 40%. Това каза вчера Светослав Глосов от Камарата на строителите в България.
Според него причините са световната икономическа криза и намаленото кредитиране от търговските банки. Докато преди година имаше остър недостиг и дефицит на работна ръка, в момента безработицата в бранша се увеличава, каза Глосов. За разлика от други години трудовият пазар сега е наситен със свободни кадри – квалифицирани технически ръководители и строители. Така фирмите могат да направят качествен подбор от хора, с които да работят и те се стремят да запазят квалифицирания си персонал, коментира той.
Като цяло безработицата в строителството е по-ниска от тази в останалите браншове, категоричен е специалистът. Увеличава се и средната работна заплата в строителството. От една година насам българските строители, които работеха в страните от ЕС като Испания, Португалия, Англия и Германия вече се завръщат в България, каза още Глосов. Според него тази тенденция е трайна.

Хранителните стоки поскъпват
в. Новинар
Хранителните стоки на едро поскъпват, след като две поредни седмици отчетоха спад. Това показва седмичният бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). От зеленчуците най-много са поскъпнали оранжерийните краставици – с 34,5%, от 1,10 лв. до 1,48 лв. за килограм. Цените на полските домати са се увеличили с 12,1%, до 0,75 лв. килото. От плодовете най-скъпо се продава гроздето – увеличението е с 5%, от 1 лв. до 1,05 за килограм. Поевтинели са бананите и ябълките съответно с 3,2% и 1,1%, а от зеленчуците цената на зелето е паднала с 2,9%.
От хранителните стоки най-скъпо са се продавали яйцата – средно по 19 стотинки бройката. Брашното тип 500 е повишило цената си с 3% до 68 стотинки килото. Оризът също е поскъпнал с 2,9%, до 2,14 лв. килото. Най-много са поевтинели зрелият фасул – с 2,6%, и каймата смес – с 2,5%.
Захарта е най-евтина в Пазарджик – 1,33 лв. за килограм. Олиото държи най-ниска цена във Враца -1,58 лв. за литър, а сиренето – в Русе. Там килограмът се продава по 2,86 лв. Най-евтин пък е кашкавалът в Добрич. Килограм от млечния продукт там върви по 6,80 лв.

Храните поскъпнали за седмица
в. Стандарт
Цените на едро на хранителните стоки са се повишили и тази седмица, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Оранжерийните краставици са поскъпнали с 34% до 1,48 лв./кг, доматите с 12 на сто до 0,74 лв./кг, а с 8 на сто до 1,08 лв./кг – червените чушки. Замразените пилета поскъпват с 0,9 на сто и се търгуват за 3,44 лв./кг. Яйцата се продават за стотинка повече на едро – 0,19 лв. за брой. Цената на олиото се е вдигнала с 1,8% до 1,72 лв. за литър, а на кравето сирене с 3,4% до 3,69 лв./кг. Кашкавал „Витоша“ тази седмица струва 8,69 лв./кг. Гроздето е поскъпнало с 5 на сто до 1,05 лв./кг на едро.

Поредната дандания с доклад на ДАНС: Концепцията вече много издиша
в. Дневник
С проблематичен ефект се очертава спешната пресконференция на премиера Борисов в събота, на която съобщи, че бив шият съветник в ДАНС Алексей Петров „в качеството си на лоялен гражданин“ му занесъл на крака доклад на агенцията от октомври 2008 г. Това е вторият документ от този род, за чието съществуване лоялният гражданин съобщава след аналогичния случай с доклада от интервюто му в началото на септември за в. „Труд“. Ако скоро публиката започне искрено да се забавлява с очерталата се поредица, то ще е заради адресираните сякаш към луната вопли на днешните отговорни хора и институции по отношение на нещата, които е вършела тройната коалиция. И които кой знае защо се оказват „класифицирана информация“. Вероятно за да има на какво да се възмущават отговорните фактори – в случая премиерът Борисов и шефът на комисията за ДАНС в парламента Иван Костов, изразили в хор възмущението си, че държавата била оставена от Станишев като разграден двор и безценната информация изтичала. Къде е проблемът всъщност – че някой може да се изненада от деянията на бившите министри? Наистина не е сериозно, а и на извършителите на тези деяния продължава да не им се случва нищо неприятно. Че Станишев не бил върнал доклада в ДАНС, затова попаднал „в ръцете на лице като Алексей Петров“ (по Костов)? Хайде холан. Та той вероятно му е автор в качеството си на „лоялен съветник“, пък и кой може да гарантира, че документът не е изнесен тъкмо от ДАНС? Това също така било „удар“ срещу агенцията, организиран от бившия й ръководител Петко Сертов и приближените му съветници – ами като са толкова лоши, защо назначението на Сертов в Солун не беше отменено, както стана с други подобни назначения, и как съветниците му същевременно се оказват лоялни граждани? Могат да се изредят купища доводи за безсмислието на пушилката с докладите. А простичкият извод е, че концепцията й вече много издиша.

Трябва да се промени логиката, а не параметрите
в. Пари
Пенсионната система в България се основава на принуда. Хората са задължени да плащат – „за тяхно добро” – за пенсионирането си в система, която: Не знае каква пенсия ще получим, постоянно променя задълженията на хората, зависи от политиците, не отчита индивидуалните предпочитания и възможности, силно обременява младите, демотивира хората да спестяват, освобождава работещите от всякакви морални ангажименти, несправедлива е за хората, които не доживяват пенсионна възраст, несправедлива е за хората, които живеят значително по-дълго. Решение има – ИПИ от години предлага даване на
реални права на работещите и шанс за по-високи пенсии при силно ограничаване на ролята на политиците и бюрократите. Ето как: Работещите спестяват колкото искат в зависимост от пенсията, която искат да получават, и броя години. Работещите спестяват където поискат – в лична пенсионна сметка в някой от пенсионните фондове.
Държавата само трябва да определи и да гарантира спазването на основните правила за работа на пенсионните фондове. Трябва да има и гаранция за изплащане на пенсиите на настоящите пенсионери. Необходими са пари – те ще дойдат от намаляването на неефективни държавни разходи, от приватизация, от Сребърния фонд и др.

300 000 алкохолици имат нужда от доктор
в. Дума
300 000 алкохолици в България имат нужда от лечение, категорична бе доц. Соня Тотева, директор на Държавната специализирана болница за лечение на алкохолизъм и наркомании. Нито една стотинка не е получило Министерството на здравеопазването от обещания 1 процент от акциза на тютюневите и алкохолните изделия за профилактика и лечение на алкохолици и наркомани. В голям град като София трябва да има поне 10 центъра за лечение на алкохолици и наркомани, смята тя. Доц. Тотева припомни, че все още няма приета Национална стратегия, а е нужна и програма за болни с краткосрочен, средносрочен и дългосрочен престой.
В следващите години няма да има средства за психиатриите от НЗОК, но ще има диференциране на заплащането, осреднено за преминал болен, обясниха специалистите по повод проблема с финансирането на клиниките. От хората с депресии само 30-40 на сто се лекуват, обяви д-р Любомир Живков, главен лекар в областния диспансер в столицата. Според него обществото трябва да обърне внимание на заплахата, която носи некачественото лекуване на тези пациенти, и да се търсят спешни финансови решения.
Заради намалените субсидии пред реално закриване са психиатричните болници, алармираха и вчера специалистите. От 640 млн. лв. за 2008 г. сега отпуснатите средства са намалени на 490 млн. лв., съобщи проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия към МЗ. Според психиатрите това съкращаване на средствата ще доведе до сериозни последици и до отлив на специалисти, смята проф. Миланова.

Искали доноси от студенти
в. Телеграф
Студенти да пишат доноси срещу преподаватели, в които твърдят, че им се искат пари под масата за вземане на изпит.
Това е поискал зам.-ректорът на филиала на софийския Технически университет в Пловдив доц. Георги Мишев, обяви шефът на Българския студентски съюз в Пловдив Кръстьо Карамански. Младежите имат запис с думите му: „Ако не напишете, че са ви искали и сте дали пари, няма да видите протокол за изпит.“
Заплашените са хора, които имат невписани в протоколи оценки от взети изпити. С такъв проблем са над 450 души. С повече от две невписани оценки са 94-ма.
Един от тях е Веселин Кичуков. При предаване на дипломната си работа той разбрал, че трябва да прекъсне – според протоколите на университета не е взел изпита по материалознание във 2-ри курс. „Няма как да докажа, че съм го взел, защото нямам оценка в студентската книжка“, разказа Веселин. Трябва да се яви пак на кандидатстудентски изпит. Историята на колегата му Кирил Минев е сходна. Той е завършил семестриално, но тази година разбрал, че има двойка на изпит, взет преди 2 г. Проблемите са основно в специалностите автоматика и машиностроене и уредостроене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *