Преглед на печата

7,5% спад в производството на ток за година
в. Монитор
Производството на твърди горива и електроенергия през август спрямо юли намалява съответно с 10,9% до 1856 хил. тона и с 6,6% до 3221 ГВтч. Няма изменение в производството на природен газ, съобщиха от Националния статистически институт. На годишна база спрямо миналия август производството на твърди горива намалява с 22,6%, на електроенергия – със 7,5%, а на природен газ – със 100%, съобщиха още от ведомството.

Клиентите на „Овергаз“ спестиха 28 млн. лв.
в. Сега
Клиентите на „Овергаз“ в цялата страна са спестили 27.7 млн. лв от разходите си за енергия само през третото тримесечие на тази година. Икономиите идват от замяната на нафтата, тока и мазута с по-евтиния природен газ, съобщиха от компанията вчера.
Най-много средства – 23.8 млн. лв., спестиха 539 предприятия през юли, август и септември. В София, където са заводите на „Кока-Кола“ и „Софарма“, сумата е най-голяма – 3.5 млн. лв., в Стара Загора промишлеността спести 3 млн. лв., а в Русе – 2 млн. лв.

Намаляват субсидиите за БНТ и БНР
в. Дума
В проектобюджета за следващата година, който вече бе раздаден на депутатите в Народното събрание, са определени по-малки от тазгодишните субсидии за Българската национална телевизия (БНТ) и за Българското национално радио (БНР). За 2010 година за БНР се предвижда субсидия от 48 млн. и 53 хил. лв. Субсидията за тази година на националното радио е 58 млн. 25 хил. и 400 лв. Общо намалението на парите за радиото е за над 9 млн. лв.

В бюджета влизат 2,5 млрд. лева от еврофондовете
в. Атака
Над 2.5 милиарда лева от еврофондовете ще влязат в бюджета за 2010 г. и това е едно добро намерение. КНСБ отчита усилията на правителството да вкара в употреба, колкото може повече пари от еврофондовете. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков по Нова телевизия вчера.
Синдикатът подкрепя желанието на кабинета да ограничи „сивата“ икономика и корупцията. Според КНСБ трябва да има необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. Като подчерта още веднъж, че безработицата през 2010 г. ще нараства, Ненков предложи да има данъчна преференция от 5 на сто при допълнително осигуряване за безработица.

Лихвите започват бавно да падат
в. Капитал
Лихвите по кредити и по депозити за фирми и за физически лица през септември отбелязват минимални разлики спрямо равнищата си месец по-рано, показва статистиката на БНБ. В края на деветмесечието средният лихвен процент за новопривлечени депозити за срок над един ден до една година от домакинствата е 7.96% за левовите (8.2% през август). Доходността срещу вложенията на бизнеса също намалява. Към края на септември лихвите по новопривлечени депозити на фирми са 5.84% за левовите (6.6% през август).

В бюджета за 2010 г е заложен кризисен буфер
в. Експрес
В бюджет 2010 е заложен буфер, който ще се задейства, ако се окаже, че икономиката ни се срива с повече от очакванията и приходите в хазната не се изпълняват по план. Това става ясно от член 17 на проектозакона за Държавния бюджет за следващата година, който вече е внесен в Народното събрание.
финансовият министър Симеон Дянков заяви, че догодина задържане на разходите няма да има и министрите ще разполагат с това, което реално им е записано. През тази година още от януари беше задействан, така нареченият буфер и 10% от разходите бяха задържани.

Френският политически елит заприлича на брежневското политбюро
в. Банкер
ЕДНА ЧЕТВЪРТ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА НАЦИОНАЛНОТО СЪБРАНИЕ СА НАД 65 ГОДИНИ
Франция не е Италия с нейната корупция, семейщина и разпасаност на политиците. Но и по галските земи нещата не са особено лицеприятни. Вярно, президентът Никола Саркози и неговите министри са сравнително млади хора. Затова пък в двете камари на Националното събрание все още се разпорежда т.нар. Поколение’68. Нещо повече, едно изследване на социолога Луи Шовел показва, че след изборите през 2007 г. Франция се управлява от най-възрастния парламент в своята история. Последният масов набор на по-млади сенатори и депутати се състоя преди 29 години, когато социалдемократите на Франсоа Митеран спечелиха парламентарните избори с голямо превъзходство. Както е известно, през май 1968 г. Париж стана арена на големи анархо-комунистически студентски безредици, укротени от националния естаблишмънт начело с президента Шарл дьо Гол не без помощта на танковете.

И Луната сигурно е македонска
в. Стандарт
Скопие ще види ЕС през крив макарон, докато не се разбере със съседите
В Скопие окончателно свалиха маските. Досега официалните институции край Вардар твърдяха, че антибългарската истерия е дело на отделни екзалтирани учени и общественици, бленуващи „Велика Македония“ от Шар планина до Егейско море (включително остров Тасос!) и от Охридското езеро до река Места. В далечна Австралия премиерът Никола Груевски захвърли смокиновия лист и обяви недвусмислено, че Благоевградска област и Северна Гърция също са част от Бившата Югославска република Македония, както гласи всъщност официалното название на страната във всички международни документи и географски карти. Сега тези земи се намирали под чужда – съответно българска и гръцка власт. Интересно как така забрави за египтяните, афганистанците и емигрантите от областта Венето в Италия. Защото според някои болни мозъци и те са „македонци“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *