Преглед на печата

24часа се позовава на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който на среща с бизнесмени във Варна съобщил, че правителството обмисля възможността общините да прилагат мерки за събиране на местните данъци и такси като данъчните. Който не си плаща на общината, може да се раздели с имот, кола или да му бъдат запорирани банковите сметки. В повечето случаи от Националната агенция по приходите се обръщат към общините да отнемат лицензи и да налагат други ограничения на длъжници, защо не и местната власт да налага такива санкции, пояснил Дянков. Той поръчал да се изготви анализ кои закони е необходимо да се променят, съобщава 24часа и допълва, че според запознати, новите идеи ще влязат в сила още от 1 януари догодина с промени в закона за местните данъци.

Централната тема в Труд е озаглавена: „Лъснаха измами с пенсии“. Изданието е научило, че 14 пенсионери от Смолян ще останат без пенсии или ще трябва да връщат хиляди левове на държавата, заради фалшификации на стажа им. Чиновничката Мара Яналджиева, която работила в ликвидирано държавно предприятие, а след това и в приемника му „Перелик“, системно надписвала трудов стаж. Имало случаи на надписани 20 години стаж и вписани хора, които никога не са работили в дружеството. Заради фалшификация жена ще остане без пенсия и ще връща 15 384 лева на държавата. Срещу измамната чиновничка вече има шест заведени дела, информира Труд.
Неделният Стандарт акцентира върху примамливо високия джакпот в днешния тираж 6 от 49 и еуфорията на граждани, които теглели заеми и правели комбинации за милиони в желанието си да забогатеят. Друга статия е озаглавена: „Война за дипломати“. Става дума за отказа на президента Първанов да отзове двамата посланици – в Съединените щати и Турция, заради установени факти за нарушения по време на парламентарните избори. Позицията на ТРУД е озаглавена: „Демокрация и география“. Авторът Николай Големанов пише, че отказът на президента да върне проекторешение за отзоваване на двама посланици, дори сега да изглежда като конфликт в зародиш, е просто нормално работеща демокрация.
В навечерието на 20-годишнината от падането на Берлинската стена неделните издания публикуват анализи и интервюта на преки участници в тогавашните събития. В интервю за Стандарт Желю Желев – президент на България и един от демократичните символи по онова време, е цитиран да казва: „Революционерите станаха излишни“. Труд разказва как утре в германската столица, 30 президенти и премиери, сред които и Бойко Борисов, ще бутнат заедно доминото на празненствата за юбилея от падането на стената.
Във връзка с грипната епидемия Стандарт алармира, че обявената грипна ваканция от здравното министерство може и да не спре заразата, защото хлапетата хукнали да се забавляват. Проверка на Стандарт е установила, че в мола на „Александър Стамболийски“ в столицата било пълно с тинейджъри, най-застрашени от вируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *