Преглед на печата – 21 февруари 2009

България е поохладняла в желанието да рестартира спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй“ и отлага за неопределено време да иска разрешение на ЕК. Това стана ясно от изявление на Петър Димитров във Варна. „Готвим IV блок за пуск, но държавите, които не са потърпевши от газовата криза, вече забравиха, че е имало газова криза“, оплака се Димитров. Сега, за да убеди Брюксел, страната ни трябвало да изчака развитието на световната финансова криза.
Ако писменото разрешение от ЕК не бъде поискано до средата на годината, шансовете за повторно пускане на блоковете стават нулеви. В края на 2009 г. изтича действието на член 36 от присъединителния договор, на който трябваше да се позовем, за да искаме разрешението на Брюксел.
София не е плащала от два месеца за чистота
в. Сега
Навръх снежната криза в София концесионерът „Новера“ се оказа с празни сметки заради забавени плащания от страна на общината. Кметството не е покрило фактурите от януари за зимното чистене и сметосъбирането, забавило е и аванса за февруари. Това породи съмнения, че основната причина за слабото справяне на фирмата с кризисната ситуация е финансова. Столицата осъмна в сняг и киша. Рано сутринта голяма част от улиците видимо не бяха чистени, а пешеходците газеха до колене в разтопен, мръсен сняг.
„Не сме намалявали темпото, но наистина работим на мускули“, твърдят от „Новера“. От общината им обяснили, че бавят парите заради липсата на средства. Късно следобед от фирмата уточниха, че спешно им е бил преведен авансът за февруари. Тогава ситуацията по улиците видимо се подобри.
Замразиха нулевия налог за вложения
в. Стандарт
Нулевият данък за инвестиции над 10 млн. лв. е замразен до получаване на положително становище от Европейската комисия. Това гласи становище на финансовия министър Пламен Орешарски за прилагане на Закона за корпоративното подоходно облагане. По предложение на ДПС парламентът реши на фирмите да се преотстъпва 100% от данъка върху печалбата за срок от 5 години, ако вложат над 10 млн. лв. в нови активи. Печалбата на фирмите може да е от дейност в селското стопанство, преработвателната промишленост, производството, високите технологии и инфраструктурата. Но това е държавна помощ и тя не може да се прилага до датата на получаване на положително решение от Европейската комисия, пише в Договора за създаване на Европейската общност. Затова и облекчението в Закона за корпоративното подоходно облагане няма да се прилага до получаване на зелена светлина от Брюксел. Фирмите засега ще си правят пълния размер на авансовите вноски, гласи указанието на Орешарски.
Правителството обмисля да увеличи парите на данъчните
в. Новинар
Правителството обмисля варианти как да повиши възнагражденията на служителите в Националната агенция за приходите (НАП) научи „Новинар” от източници в Министерския съвет. Косвено това беше потвърдено и от премиера Сергей Станишев, който вчера се срещна с ръководството на НАП.
Служителите в агенцията за приходите трябва да бъдат добре мотивирани и съм сигурен, че финансовият министър ще намери възможности за това, обяви премиерът. В момента данъчните могат да получават до 12 заплати за тримесечие като допълнителен материален стимул.
Спряха търговете за магистрала “Тракия”
в. Стандарт
Процедурите за избор на строител на отсечките „Стара Загора-Нова Загора“ и „Нова Загора-Ямбол“ от магистрала „Тракия“ бяха спрени от изпълнителния директор на пътната агенция Янко Янков. В мотивите е посочено, че са установени нарушения в процедурата, които не могат да се отстранят, без да се променят условията, при които е обявена. Визира се изискването за собствена и/или наета асфалтова база поне на 80 км от обекта. Главна дирекция „Вътрешен пазар и услуги“ на ЕК пък е констатирала нарушение в изискването в търговете всички участници да имат лиценз по българския Закон за устройство на територията.
Сирене под 8 лева е менте
в. Новинар
Млекопреработватели се готвят изкуствено да надуят цените на продуктите, които произвеждат между 2 и 4 лв., заради въвеждането на Българския държавен стандарт. Според него сирената, кашкавалите и млеката ще имат върху опаковките специално лого, което удостоверява, че стоката е висококачествена и е произведена по оригинална рецепта.
Преди седмици стана ясно, че млечните фирми, които желаят, могат да сертифицират продуктите си по българския стандарт. Производители коментираха пред „Новинар“, че това им дава повод да вдигнат цените, тъй като щели да започнат да ползват по-качествено мляко.
КАТ: Забравете колата за 3 дни
в. Стандарт
Ако ви е мил животът, забравете колата за три дни. Това призова КАТ заради зимния апокалипсис по пътищата. Жестока поледица скова цялата страна от снощи. През уикенда ни чака още по-лют сибирски студ. Температурите ще паднат до 15 градуса под нулата, предупредиха метеоролозите. Сняг и виелици разкъсаха вчера страната на две. Три лавини затвориха прохода „Петрохан“, преспи блокираха Шипка и Хаинбоаз. За няколко часа Северна и Южна България останаха без пътна връзка. Десетки коли и рейсове затънаха в натрупалия сняг. Най-страшно бе на „Петолъчката“, където вилнееше вятър със 120 км/ч. Ураганът дори обърна няколко коли. Спешно на помощ бе повикана армията, която хвърли танкове и БТР-и срещу стихията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *