Преглед на печата

В София няма да има джамия и Ислямски център
в. Сега
В София на този етап не може да започне строителство на Мюсюлмански център и нова джамия. Това става ясно от резолюция на Върховна административна прокуратура /ВАП/от преди няколко дни. БГНЕС съобщи, че разполага с документа на ВАП.
Центърът трябваше да се изгради в столичния кв. „Малинова долина“. Мюфтийството е купило земята за 500 000 долара от собственици, на които е била реституирана. Парите са дарени от международната организация „Ислямска конференция“. Според главния мюфтия Мустафа Хаджи проектът е изцяло за нуждите на Висшия ислямски институт. Мюсюлманският център включва административна сграда, образователен, конгресен и медицински център, общежития, джамия, спортна зала, библиотека и супермаркет. Ако няма сграда, институтът не може да получи акредитация за Висше учебно заведение /ВУЗ/.
МВР вдига двойно таксите, за да има пари за заплати
в. Сега
За да събере пари за по-високи полицейски заплати, министърът на вътрешните работи Михаил Миков смята да натовари гражданите с двойно по-високи такси. В Министерския съвет е внесен проект за промяна на тарифата за таксите, които се събират от МВР. Министърът мотивира искането си с нуждата да осигури необходимите средства за надеждно и ефективно функциониране на системата на МВР, с отчитане на инфлационните процеси за периода септември 2007-септември 2008 г., увеличението на работната заплата и нарасналата покупателна способност на населението.
Според предложението пет пъти трябва да се вдигнат най-ниските такси. Например сумата, която се плаща за издаване или подмяна на контролен талон към свидетелство за правоуправление, трябва да стане от 1 лев на 5 лева. За дубликат повишението е същото. От 6 на 10 лв. нараства таксата за проверка на техническата и екологичната изправност на автомобила и за идентификация при първоначалната регистрация. Толкова ще се плаща и за промяна в регистрацията и пускане в движение на МПС.
Изтича срокът за обезщетения за лихвоточките
в. Новинар
На 21 май изтича срокът, в който собствениците на т. нар. лихвоточки, могат отново да кандидатстват за осребряването им. За да стане това, гражданите трябва да се запишат в списък по общини в зависимост от адресната им регистрация, съобщи за „Новинар” председателят на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти Валентин Христов. След 1991 г. обезценените от инфлацията жилищно-спестовни влогове в някогашната ДСК бяха преобразувани в лихвоточки.
Има обаче няколко условия, за да се стигне до обезщетението на собствениците, които в момента са около 185 000, каза Христов. За да бъдат лихвоточките осребрени, притежателите им не трябва да имат имоти и сметки в банки за над 40 000 лв. Условията обаче са абсурдни, тъй като собствениците на лихвоточки, освен че трябва да декларират, че нямат достатъчно средства, след това в срок от 5 години – до 2013 г. те трябва да представят бележка в общината, че са закупили апартамент, станали са собственици на идеална част от имот или са започнали строеж, обясни Христов.
До 200 лева по-евтина почивка на морето
в. Новинар
Почивките на морето това лято ще струват с между 100 и 200 лв. по-евтино. Това прогнозираха пред „Новинар” туроператори. По думите им цените ще паднат с около 10 -15 на сто, тъй като собствениците на хотели по Черноморието се опасяват от отлив на туристи заради икономическата криза и искат да ги привлекат с атрактивни цени. Българите ще могат да почиват една седмица в тризвезден хотел срещу 500-550 лв., докато през миналата година за същата ваканция се е плащаше между 600 и 700 лв. В по-луксозните комплекси също ще има намаление на цените, прогнозираха туроператорите. Вместо за 1000 лв. за седмица в четири или петзвездни хотели, ще почиваме за по 800 лв.
„Булгартабак“ закри представителството си в Москва
в. Дневник
„Булгартабак“ закри представителство си в Москва, съобщиха от компанията. От дружеството обясниха, че това е отдавна планирана мярка, тъй като звеното е било излишно. Към момента холдингът няма пряка дейност в руската столица. Компанията ще работи с местни партньори на руския пазар. До преди седем години, българският холдинг произвеждаше цигари в Москва, но след скандал с имотите на дружеството там, производството беше спряно.
Вземат на прицел дългите болнични
в. Стандарт
Започват масови проверки на дългите болнични. Това обяви в Добрич министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Тя бе в региона с група депутати от Коалиция за България и зам.-министъра на икономиката Явор Куюмджиев. Масларова обясни, че във фирми, където започва да се говори за евентуални съкращения заради кризата, се забелязва увеличаване на отпуските с по-дългосрочни заболявания. Затова министерството съвместно с НОИ започва инспекции. Освен това с Агенцията по заетост и МВР ще прави и ежедневни проверки във фирмите, наели работници от трети страни, за да не се допусне заетост извън закона. Към момента по данни на ведомството в страната има 17 646 свободни работни места, като за едно се борят по 11 души. Масларова съобщи, че в програмата за мобилност има 3,2 млн. лева и работодателите реално могат да ползват средства за 4500 работници в цялата страна.
Едно плажно място трябва да е най-малко 8 кв. м
в. Дневник
Едно плажно място трябва да има площ от поне 8 кв. м. Това предвижда методика за определяне размера на минималната наемна цена на морските плажове, приета от правителството в четвъртък. Ако плажът е с площ над 100 хил. кв. м, тогава мястото за един плажуващ трябва да е още по-голяма – 12 кв. м. Наемателят на пясъчната ивица ще се определя според предложената най-висока цена. По закон плажната ивица в България е държавна собственост и може да се отдава на концесия. Критерият за избор на победител в концесионните търгове е предложена най-висока цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *