Преглед на печата

„Борисов за Първанов: Ще го махам, няма да го махам“, пише „Труд“.
Премиерът Бойко Борисов се закани във вторник вечерта в Брюксел неговата партия ГЕРБ да подкрепи исканията за отстраняване на президента Георги Първанов.
Вчера сутринта обаче Борисов смекчи тона и заяви, че не му е дошло времето да сваля държавния глава.
Първанов отказа да отзове посланиците в САЩ и Турция за изборни нарушения, както предложи правителството.
Провокирани от това „Атака“ и ДСБ се заканиха да поискат импийчмънт на президента. Мнозинството в парламента – ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС и „Атака“, започват консултации за отстраняване на Първанов, обяви вчера шефката на парламентарната правна комисия Искра Фидосова (ГЕРБ).
„Не само на президента Георги Първанов да се иска импийчмънт, а на цялата държавно-политическа система, която продължава да властва през последните 20 г. по сценарий на старата комунистическа номенклатура.“ За това настоя в декларация от парламентарната трибуна лидерът на РЗС Яне Янев.
Продължавам да смятам, че президентът трябва да подаде оставка, коментира лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.
По темата „Стандарт“ дава дума на социолозите. Според Кольо Колев, „Медиана“, няма как Първанов да целуне ръка на Бойко.
Нещата около искането на импийчмънт биха изглеждали страшни и неприятни, ако човек ги възприеме насериозно. Иначе по-скоро приличат на клоунада и шутовщина.
Друг е въпросът, че ако тази клоунада прерасне в свободна пиеса, това ще говори изключително лошо за настоящото управление и новиясоциалнополитически климат в страната.
Мнението на Мира Радева, МБМД, е, че моментът не е подходящ за нагнетяване на политическо напрежение от гледна точка на обществените нагласи.
Президентът е надпартийна фигура и атака срещу него може да се възприеме като атака срещу демократичните свободи. Бойко Борисов постъпва правилно, като се опитва да върне дебата в рамките на здравия разум.
„Наимпийчване на положението“, е коментарът в „Дневник“. Според автора замисълът на започването на процедурата е съвсем прозрачен и обидно елементарен.
Президентът трябваше да бъде принуден да се сниши, защото в момента се явява единствената опозиция, разполагаща с реален ресурс.
А и поредното зрелище удобно ще отклони вниманието от много по-съществените скандали като тези с ДАНС или Висшия съдебен съвет.
Отзоваването на посланик е атомна бомба в дипломацията, предупреждава в коментар за „Труд“ Соломон Паси, министър на външните работи (2001-2005).
Той посочва, че САЩ и Турция са сред нашите първостепенни приоритети, а от 2004 г. вече и съюзнически, и там традиционно изпращаме най-добрите си посланици.
Така е било и в третото българско царство, и при комунизма (с всичките ни резерви към него), и през последните 20 г. демокрация.
Отзоваването на посланик е нещо като атомното оръжие в дипломацията и се използва само в краен случай. В целия дебат, който се разигра около отзоваването на дипломатите, беше пропуснат един основен аргумент – как евентуалното им отзоваване би се отразило на двустранните ни отношения със САЩ и Турция.
В тази връзка Соломон Паси предлага конституцията да се поправи – водещата роля за посланическите назначения да е на правителството, церемониалната – на президента, а парламентът да получи право на контрол.
„Скандалът „Красьо“ няма да очисти съдебната система“, е озаглавено интервюто в „Сега“ с министъра на правосъдието Маргарита Попова.
За промените в НПК тя казва, че отпадат разпоредби, които бяха рекламирани като дисциплиниращи, а всъщност забраняваха на държавата да накаже всяко извършено престъпление.
„Вечни“ обвиняеми има заради това, че разследващите понякога не спазват закона, който ясно казва кога един гражданин става обвиняем – при събрани достатъчно доказателства.
Никоя държава не се отказва по закон да събира доказателства и да наказва заради лошо изпълнение на служебни задължения от разследващ орган.
Реформи трябва да се правят по време на икономическа криза, казва в интервю за „Пари“ Лъчезар Иванов, председател на парламентарната здравна комисия.
По думите му реалната реформа в здравеопазването ще започне през 2010 г. с акредитацията на лечебните заведения. Това е първият етап и въпросът е как ще бъдат трансформирани болници за активно лечение в здравни заведения за продължително лечение.
Другата реформа е свързана с въвеждането на втория и третия стълб в здравното осигуряване, а именно задължително допълнително осигуряване и доброволно здравно осигуряване.
Според Иванов тези реформи са изключително отговорни, а за здравеопазването – съдбоносни.
Амбициран съм и ще направя реформи, заявява пред „Труд“ Вежди Рашидов, министър на културата.
В интервю за вестника той за първи път изнася анализ за дейностите на 10-те културни центъра в чужбина, които министерството управлява. Милиони евро е издръжката на тези центрове, които не развиват почти никаква дейност.
„За един мандат от 4 години с тези милиони аз ще платя пет пъти в Карнеги хол да свират наши виртуози, ще платя наема на Парижката опера да изпълняват най-хубавите спектакли на Софийската опера, ще платя наема на Гран пале, където ще изложа платната на Златю Бояджиев и неговите съвременници“, посочва Рашидов.
И допълва: „И още много идеи имам. Когато преди години пристигнах на гарата в София, си казах: ще ги победя. Сега казвам същото. И никой да не си прави илюзии. Много съм амбициозен.“
„Депутати от БСП и ДПС са за съд!“, заявява в интервю за „24 часа“ ген. Атанас Атанасов, ексдепутат от ДСБ и бивш шеф на НСС.
Той уточнява: „Ако се разследват пълно и обективно скандалите около пътния фонд, на съд трябва да отидат Пламен Орешарски, Асен Гагузов и Петър Мутафчиев.
Ако се разследват безобразията в екологията и разрешителните режими, Джевдет Чакъров е за съд. В земеделието – Валери Цветанов, но и предшественикът му Кабил.
Занимава ли се някой с Националната разузнавателна служба, със служба „Военна информация“? Тези служби се ръководят от горе до долу от служители, завършили специалните школи на КГБ и Съветския съюз.
И тук е много тежка отговорността на комисията по сигурността на информацията – тя даде достъп до класифицирана информация на тези лица.“
Кабинетът трябва да е диригент в банковия оркестър, сравнението е на финансиста Емил Хърсев.
В интервю за „Класа“ той допуска, че финансовият министър Симеон Дянков е прав с прогнозата си, че лихвите по кредитите трябва да паднат с 3%.
„Възможно е лихвите да паднат, но големият въпрос е кога. Не съм сигурен, че ще се реализира бързо. Вярно е също, че лихвите падат, преди правителството да се обърне с апел към банките“, допълва Хърсев.
По думите му кабинетът изпълнява ролята на диригент, който координира един много разнороден оркестър. Не бива да забравяме, че банките са и конкуренти.
Вярно е, че мислят за общото състояние на системата, но успоредно кроят планове и как да се надпреварват за пазарен дял. Ако ги чакаме по естествен път да стигнат до решението за намаляване на лихвите, ще бъде дълъг и сложен процес, смята Емил Хърсев.
Хазната дължи 400 млн. лева за отпуски на чиновници, отбелязва „Труд“. Около 300-400 млн. лева трябват, за да се изплатят невзети отпуски на служители в министерствата, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков вчера.
В момента се прави анализ и на сумите, дължими за стари отпуски във второстепенните разпоредители с бюджетни средства. Това са агенции и служби към министерствата.
Вчера Дянков отчете и изпълнението на бюджета до края на септември. Според доклада сме били на минус 552 млн. лева. През октомври обаче сме постигнали балансиран бюджет.
За 9 месеца 85 000 души са останали без работа, съобщава от първа страница „Сега“.
Частният сектор е съкратил 85 306 души за първите 9 месеца на годината, като само през септември без работа са останали 36 513 души.
Въпреки обещанията за оптимизация и съкращения на държавната администрация за същия период чиновниците са се увеличили със 109 души.
Това отчете Националния статистически институт вчера.
Единственият сектор, в който иманови наети, е образованието. София е единственият район в страната, където средната заплата надхвърля 700 лева.
Администрацията ще бъде свита до нормалните й граници, уверява в интервю за „Новинар“ Менда Стоянова, председател на парламентарната бюджетна комисия.
Според нея това ще стане чрез съкращения на излишни дейности и на дублиращи се звена. Това не означава, че в администрацията ще работят по-малко квалифицирани хора.
След подбора ще останат най-добре подготвените служители. Работата на администрацията е важна за формирането на бизнес климат в България, от който зависи привличането на чужди инвестиции, напомня Стоянова.
Няма да режем помощи и детски, обещава в интервю за „Труд“ социалният министър Тотю Младенов. Той потвърждава, че майките студентки ще получават, както и сега, накуп 2880 лева за отглеждане надете до 1 г.
Информацията, че тези помощи ще отпаднат се дължи на техническа грешка в проектобюджета, която ще бъде поправена. Не може да се намалят и парите за близнаци – по 1200 лева еднократно на дете, защото в Закона за семейните помощи за деца пише друго.
Къде се дяна Робин Худ, коментира „Сега“. Това, че след обществен натиск кабинетът свали ръце от близнаците и майките студентки, не променя нищо, пише авторът.
Важно е намерението. А то само затвърждава крайното непостоянство нановата власт. Корозира доверието в управляващите и поставя под съмнение всички обещания.
С необоснованото посегателство върху социалните придобивки за вдовици, старци и инвалиди кабинетът показва политическа слабост и отсъствие на социално мислене.
Издигнаха Желева за еврокомисар, съобщава „Труд“. Министърът на външните работи Румяна Желева ще бъде българската кандидатура за еврокомисар, реши правителството вчера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *