Преглед на печата

Партията остава без покрив
в. Стандарт
Парламентарната група на РЗС няма да може да използва държавно помещение под наем след разпада на групата. Това следва от закона за политическите партии. Наскоро стана ясно, че областната управа на София ще даде няколко етажа на Яне Янев в централата на НДСВ на ул. „Врабча“ 1. Хората на Симеон Сакскобургготски вдигнаха врява, като разбраха, че при тях ще се настани и Янев. Макар и без държавно помещение обаче, най-вероятно РЗС ще си запази държавната субсидия, тъй кято тя се дава не на парламентарна група, а на брой депутати в Народното събрание, т.е. партията ще получава пари за девет народни представители.

Кърджали търси яхта на тото милионера
в. Стандарт
Със здраве да ги харчи и да му е честито. Това най-често коментираха вчера кърджалийци, научили, че жител на района е един от късметлиите, ударили големия джакпот от тотото. Ако беше наш човек, вече щеше да се знае, заявиха двама пенсионери пред централен РЕП. Според тях има начини за изтичане на информация, то за какви други по-сериозни държавни въпроси се научава веднага, та за това ли, коментираха дядовците. Няма нищо случайно в тази работа. Единият милионер от Кърджалийско, другият от Хасково. Тук има някаква далавера, иначе аз щях да спечеля, заяви местен зевзек, който обикаляше сергиите на пазара. На въпроса какво би направил с този милион и половина, ако беше негов, той каза, че ще отиде в банката и ще погаси първите вноски по кредита за Пазара на производителите, който чака втора година парите по САПАРД.
„Аз пък първо щях да си върна всички борчове, ако бях уцелил джакпота. А другите парички щяха да чакат, докато им намеря мястото“, каза запален тотаджия, чакащ да пусне поредния си фиш. Той призна, че играе от 20 години и досега е удрял само тройки и четворки. „А този приятел от раз и шестица от тотото, човекът е имал късмет“, подразни го друг от опашката.
Оживена дискусия течеше и в едно от най-посещаваните в събота кафенета на Кърджали. Трима приятели вече смятаха за каква яхта ще стигнат тези пари. Хем ще му бъде по-хубаво, като ходи за риба на язовира, хем може да завърти малък бизнес с туристите, категорични бяха тримата „мечтатели“.

Тролеите на Пловдив идват в Бургас
в. Телеграф
Тролейбусите на пловдивския „Градски транспорт“, които трябваше да пристигнат от Германия в събота, ще дойдат на 8 декември в Бургас.
Това заяви мажоритарният собственик на „Градски транспорт“ – Пловдив Ангел Батаклиев. Според него тролеите ще се забавят на митницата 1 -2 дни, след което ще бъдат превозени до Пловдив. Той допълни, че в момента урежда с БДЖ евентуалното им транспортиране с товарен влак. Вариант са и автомобилните платформи, посочи още Батаклиев.
Според шефа на „Градски транспорт“ обаче тролеите дълго време щели да стоят неизползвани, защото само 4 от 8-те тролейбусни линии в Пловдив са пригодени за експлоатация.
Колите трябваше да бъдат внесени като част от изпълнението на приватизационния договор на дружеството.

Фирми от Кюстендил бягат в селска община
в. 24 часа
Недоволство зрее сред строителните фирми в Кюстендилско, защото били пренебрегвани при изпълнението на обществени поръчки. За 1,7 млн. лв., отпуснати от МС за възстановяване на щетите от наводнение, били поканени фирми от други региони. Местни строители не участвали в изпълнението на проект по ИСП А за подмяна на ВиК мрежата на Кюстендил за 22 млн. евро.
„Готови сме да пререгистрираме фирмите си в съседната община Трекляно и да плащаме данъците там“, каза пред „24 часа“ собственикът на „Александър МТВ“ Александър Зашев.

И БСП дава бюджета на съд
в. Стандарт
След президента и БСП ще внесе жалба в Конституционния съд срещу текст от бюджета за 2010 г. Става дума за възможността на министъра на финансите и на кабинета еднолично да намаляват разходите за всички сектори според влошаването на ситуацията. Това съобщи вчера червеният депутат Корнелия Нинова. По думите й не е ясно колко трябва да са влошени въпросните показатели и кой ще прави тези оценки. Нинова обясни, че не е редно кабинетът и министърът на финансите еднолично да променят параметрите и цифрите на бюджета и да намаляват разходите в различните сфери. Според нея това означава, че всичко, което парламентът прие като бюджет, се обезсмисля, защото на министъра може да му хрумне нещо друго и да съкрати разходите за пенсионерите например. Това никога не се е случвало още повече че в закона за бюджета и в конституцията пише, че тези промени трябва да се правят от парламента, изтъкна Нинова.

ЕК каза „да“ на 254 млн. евро за газови проекти
в. 24 часа
45 млн. евро за газовата връзка на България с Гърция и 9 млн. евро за тръба, която ни свръзва с Румъния, одобри ЕК. 200 млн. евро са за газопровода „Набуко“, съобщиха от икономическото министерство. Това ще бъде докладвано на Съвета на енергийните министри на ЕС утре в Брюксел, на който ще участва Трайков.

Друго си е да ти пее рицар
в. Стандарт
Стига хип-хоп и чалга, дами и господа! Идва сър Елтън Джон – един от най-великите живи гении в музиката. Днес от това ниво са само Пол Макартни, Роджър Уотърс, Стиви Уондър, „Ролинг Стоунс“ и още неколцина. Този концерт е изключително важен, защото затвърждава името на България като дестинация на рока и на поп музиката въобще. Основната заслуга е на няколко наши промоутъри, които доказаха, че са на световно ниво. Именно те докараха Мадона, „Металика“, „Менауор“, „Кис“, „Дрийм тиътър“, Алис Купър.
Вероятно щяхме да видим на живо още и U2, AC/DC и Мик Джагър, ако държавата си беше мръднала пръста да построи поне една нормална зала. А никой не иска да разбере, че концерти като на „материалното момиче“, „Металика“ и Елтън Джон носят само имидж на държавата.
Иначе за сър Елтън Джон, каквото и да се каже, ще е малко. Дори само да вземем парчето „Candle in the Wind“, което със своите 37 милиона копия е най-продаваният сингъл в историята на музиката.

На гол тумбак чифте пищови
в. Телеграф
ЦСКА СМЯТА ДА ПЛАТИ 300 000 ЕВРО за македонския национал Игор Митрески (на 12-13 стр.)
Имат бол пари – дават! Само че нещата не изглеждат толкова прости. От „Армията“ и базата в Панчарево редовно долитат тревожни слухове, че заплатите се бавят с месеци и футболисти и треньори не получават каквото им е обещано в договорите. Наследените от новите собственици на „червените“ дългове на Александър Томов-Лупи също висят със страшна сила. И от Черноморец накрая изплакаха, че ръководството на ЦСКА не е превело и стотинка по трансфера на бразилеца Мишел Платини. Дори спортният министър Свилен Нейков размаха пръст на „армейците“, защото дължали някакви суми за наема на стадиона.
В такава ситуация да обещаваш една торба пари за Митрески, че и огромната заплата да му плащаш, прилича на приказката – на гол тумбак чифте пищови.
Ама то в България йеновете са се наслушали на всякакви небивалици, ще преглътнат празния шум и около този трансфер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *