Преглед на печата

Вероятно идната сряда парламентът ще гласува промените в правителството предизвикани след оставката на Румяна Желева като външен министър. От ГЕРБ заявяват, че очакват подкрепа от депутатите на Синята коалиция и АТАКА при вота, четемв МОНИТОР.
Отива ли си Дянков, пита вестник ПАРИ. Според изданието, премиерът Борисов е хвърлил голямата бомба с предложението си да назначи Илиян Михов за вицепремиер, който ще отговаря за икономиката и финансите, като припомня, че това са ресорите на финасовия министър.
Според24 ЧАСА Илиян Михов знае как бързо да влезем в еврозоната. Изданието припомня, че миналата година в престижната световна класация на университета в Кънектикът – топ 1000 на икономистите в света – фигурират двама българи – финансовият министър Симеон Дянков, който е на 99-то място и Михов – на 564-то.
Вестник КЛАСА помества коментар озаглавен „Българският кандидат за Еврокомисията се предаде.“ Според авторите, с оттеглянето на номинацията на Румяна Желева за еврокомисарБългария подчертава какторастящото влияние на Европейския парламент, такаи неубедителните си усилия за придобиване на по-авторитетен регионален статут.
НОВИНАР цитира казаното от Румяна Желева в интервю за Хоризонт, че решението да се оттегли като комисар и външен министър го е взела сама след оповестяването на становището на Комисията по правни въпроси към Европарламента. Щастлива съм, че то потвърди дълбоко известния факт, че няма конфликт на интереси и че финансовите ми декларации са обсолютно в съответствие с нормите и правилата на Европайския парламент, казва още Желева.
България се срина в класацията за икономическа свобода -това е една от водещите теми за ДНЕВНИК.Вестникътцитира последния доклад на фондация „Херитидж“, според койтоза една година страната нисе епреместила с 19 пункта надолу, от 75-та на 183-та позиция. Като причини са посочени тромавото законодателство, корупцията и бюрокрацията.
По същата тема СЕГА допълва, че България остава в групата на „относително свободните икономики“,а като най-свободни са посочени Хонгконг, Сингапур и Австралия.
„Военните стават пъдари“, под това заглавие ДУМА съобщава за идеята на премиера Борисов армията и военната полиция да помагат на МВР за опазването на реколтата. Цитиран е и коментарът на военния министър Николай Младенов, че идеята е в зародиш и трябва да бъде разработена.
Двама души загинаха в снежните преспи за ден, микробус с 30 учители се обърна по заснежен път от Монтана за Бойчиновци, това е само малка част от хрониката за бедстващи гражадни и общини след застудяването и обилния снеговалеж през последните дни, за които пише СТАНДАРТ.
ТРУД предупреждава, че след 15-ти февруари българите в чужбина ще останат без международни паспорти. Те няма да могат да подават документи за нови, заради въвеждането на биометричните лични документи от 29-ти март. Причината е, чесамо 39 наши представителства взад границаще имат оборудвани гишета за такива заявления, затова българите, които имат нужда от такъв паспорт ще трябва да се приберат до България с пасаван.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *