Преглед на печата

а два мандата на правителството българинът да има средноевропейски доход и най-ниски данъци в Европейския съюз, това са едни от целите записани в приетата вчера Конвергентна програма на правителството до 2012 година, четем в ТРУД. Предвижда се ДДС да бъде намален на 2 пъти и да достигне до 16%. Под заглавие „Кабинетът повиши прогнозата за брутния вътрешен продукт“ вестник ПАРИ пише, че в конвергентната програма е посочен ръст от 0.3% на икономиката за тази година. Финансовият министър Дянков посочва, че това е реалистичният сценарий, а оптимистичният предвижда нарастване с 1% на брутния вътрешен продукт.
Усвояването на еврофондовете остава един от най-сериозните рискове пред българската икономика – този акцент от Конврегентната програма на кабинета избира ДНЕВНИК. Изданието посочва, че вече се предвижда министрите да докладват на всяко заседание на правителството колко средства са изплатени по ИСПА и по оперативните програми на Европейския съюз. В същото време МОНИТОР съобщава на първата си страница, че 200 милиона евро са под въпрос, заради забавения проект за Дунав мост-2. Според думите на премиера Бойко Борисов, тези пари много вероятно ще бъдат изгубени, заради лошото управление и забавянето на проекта по времето на бившия премиер Станишев.
Вестник КЛАСА съобщава за казаното пред „Хоризонт“ вчера от говорителя на Европейската комисия, че Брюксел започва да обсъжда мерки срещу Гърция заради блокадата. Цитират се прогнози на медии, според които до дни гръцките фермери могат да се откажат от блокадите.
В НОВИНАР четем за протестите на български тютюнопроизводители, които настояват да им бъдат изплатени премии в размер на 178 милиона лева, вместо обещаните от правителството и договорени с Брюксел 116 милиона.
Водеща тема за вестник СЕГА е поредният скандал във властта заради хазарта. Изданието коментира, че финансовият министър Дянков изненадващо е сменил позицията си като обявил, че не подкрепя идеята за намаляване на налога за хазартните игри, но веднага се посочва, че на сайта на финансовото министерство е публикуван проект за промени в закона, които предвиждат именно по-нисък данък. Акцент за ДУМА е идеята лансирана от министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев, че през следващата година започва процес по концесиониране на целия В и К сектор в страната. Причина за това е липсата на средства по оперативна програма „Околна среда“ за подмяна на водопроводите.
От СТАНДАРТ научаваме, че проверяват 1500 митничари за дипломи менте, заради подозрения, че много от документите за магистратури са фалшифи, тъй като закона за държавния служител изисква задължителна магистърска степен за заемане на длъжности от шеф на отдел нагоре.
Според статистика на БНБ кредитните милионери у нас са 5282-ма, пише на първата си страница 24 ЧАСА. 2 пъти по-малко са милионерите със собствени средства в сравнение с кредитните. През това лято обаче не е отпуснат нито един нов кредит за над 1 милион лева на домакинство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *