Преглед на печата

В интервю за Капитал Кристалина Георгиева казва, че ние, българите трябва да се обединим около идеята да покажем страната си като място, на което може да се разчита. А това, което ни пречи да дръпнем напред, е липсата на вяра в самите себе си.
„Депутат от ГЕРБ с 900 дка заменки“. Под това заглавие Дума цитира експремиера Станишев, който казва, че не всяка замяна е престъпление, защото това са сделки, извършвани в рамките на законодателството. Станишев призовава министър-председателя Бойко Борисов да отговори престъпник ли е неговият депутат Емил Димитров, чиято фирма е извършила най-голямата замяна на гори през 2009 г.
Водеща тема за Новинар е обещанието на премиера Бойко Борисов, че специални екипи ще следят как работят служителите от държавната администрация. Тези екипи ще предложат и преструктуриране на част от звената, които не се справят добре с работата си. Стандарт допълва темата, като цитира премиера, че „порочната практика да чакаме с часове пред гишетата, докато служителите се мотаят в съседното барче, ще бъде пресечена“. Спецекипите ще пишат и оценки на служителите.
Генномодифицирани организми се крият във вафли, шпек, кренвирши и хляб, четем в 24 часа. Мутанти са откривани в почти всички видове хранителни продукти на пазара, показва изследване на храни на столичната Районна инспекция за опазване на околната среда през последните 5 години. Заразени са дори продукти българско производство, въпреки че у нас полета с генно-модифицирани растения няма. Повечето от неетикетираните продукти с генномодифицирани продукти, хващани от здравните инспектори, са българско производство. Вестник Сега коментира, че мнозинството от ГЕРБ е намерило хитър начин да прокара скандалните поправки в закона за ГМО. Промените, срещу които протестират екоорганизации и граждани, ще бъдат приети, но със специално решение на парламента ще бъде наложен 5 годишен мораториум върху освобождаването в околната среда и отглеждането на ГМО на територията на България.
На сериозната разлика в офертите за автомагистрала „Тракия“ е посветена водещата тема на Труд, след като вчера публично бяха отворени документите на участниците в търга за изграждането на участъка Стара Загора-Нова загора. „Дълбоко съм впечатлен от разликите в цените на офертите, даже бих казал, че съм притеснен“, коментира министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Той дори нарича разликата „гигантска“ и посочва, че най-ниската оферта ще бъде разгледана „под лупа“ дали е устойчива. Най-ниската оферта е на стойност 137 млн 868 хил лв, а най-високата – над 373 млн лв.
Все повече български семейства желаят да осиновят деца от Хаити, съобщава Монитор, като се позовава на свои източници от правосъдното министерство. До момента у нас са подадени 40 молби за осиновяване на деца, останали сираци след опустошителното земетресение в Хаити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *