Преглед на печата 29.01.2009 г.

Съдебните власти да бъдат подвеждани под отговорност, ако необосновано отлагат дела. Да се поставят крайни срокове за решаването на съдебни процеси особено срещу хора, злоупотребили с еврофондове. Това пише вестник Труд, като цитира препоръките на американския посланик у нас Нанси Макълдауни.
Пореден звучен шамар получиха вчера управляващите и съдебната власт заради неспособността им да се справят с корупцията по високите етажи и организираната пресъпност в България, пише вестник Сега. Корупцията се е върнала към най-високите си нива отпреди 8 години и отново е проблем номер 1 за българите. Изданието се позовава на деветия годишен доклад на Центъра за изследване на демокрацията, озаглавен „Престъпление без наказание“.
Над 2 милиона са били корупционните плащания през миналата година. Това означава 175 хиляди подкупа средно на месец, продължава темата вестник Дневник. Експертите отбелязват, че местната власт в малки курортни общини с нарастващ ресурс е била завладяна от бизнес организации през 2007-2008 година.
И вестник Класа извежда доклада на Центъра за изследване на демокрацията като водеща тема: „Обществените поръчки са сред основните източници на политическата корупция у нас, като общите загуби от злоупотреби с тях годишно са за над 1 милиард и половина лева“.
По-малко от 2 месеца след нелепата смърт на Стоян Балтов друг студент бе убит в София, пише 24 часа. 22 годишният Найден Вучков бе наръган жестоко след пиянски скандал до НДК. Младежът издъхнал на улица „Бузлуджа“.
Вестник Монитор съобщава „Огромна лавина затрупа 28 годишен сноубордист над Банско“. Изключително опитният спускач Виктор Гърдев и приятелката му решили да пробват навалелия пресен сняг над писта „Бъндерица“, която е извън официалните граници на ски център Банско, разказва изданието.
Природният газ, който България получава приоритетно от „Газпром“, чрез посредника „Овергаз“ не може да бъде компенсиран, ако поради някаква причина тези количества не бъдат доставени. Това е записано в допълнителното споразумение, подписано в края на 2006-та между „Овергаз“ и „Булгаргаз“, изготвено от бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, пише вестник Пари.
Европейската комисия отпуска 20 милиона евро за изграждането на газова връзка между България и Гърция, пише вестник Дума. По-конкретно става дума за проекта „Комотини – Хасково“.
Измамите при електронните плащания са хит у нас в момента, съобщиха потребителски организации на форум за паричните измами, пише вестник Новинар. Най-популярно в момента е измамници да ви се обадят по телефона, че сте спечелили награда от томбола организирана от измислен интернет сайт. Мошениците искат данните от дебитната ви карта, за да преведат „спечелената сума“, разкрива престъпната схема изданието.
Банките купуват бронирани банкомати. Новите машини ще са със суперзащити и ще отчаят бандитите, които точат кредитните ни карти, пише вестник Стандарт. Вече ще бъде невъзможно прикрепването на устройство за копиране, което е сред любимите трикове на измамниците, уверили експерти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *