Преглед на печата

Кухи имотни дружества са спестявали данъци
в. Сега
Кухите имотни дружества, които се търгуват на фондовата борса, постепенно ще бъдат изтласкани от пазара. Комисията за финансов надзор (КФН) е подготвила промени в закона за дружествата със специална инвестиционна цел, които ще бъдат представени на финансовото министерство за съгласуване. Идеята е да се пресече практиката подобни компании да се създават само за да не плащат данък печалба.
„Сега има дружества, които само на документи се занимават с имоти, а реално държат парите си по банкови сметки“, заяви вчера зам.-председателят на КФН Димана Ранкова. Комисията предлага в закона да се запише, че поне 50% от активите на дружество със специална инвестиционна цел трябва да са в имоти. Когато законът бе създаден през 2003 г., такова задължение за тях просто е било изпуснато.
Цените на имотите в София и Истанбул се изравниха
в. Новинар
Жилищата под наем в София и Истанбул почти се изравниха. Това показват данни от проверка на цените на апартаментите в двете столици на агенция „Глобъл Пропърти Гид”. Според проучването жилище от 75 квадрата в Истанбул се дава под наем за сумата от 431 евро на месец.
В София апартамент със същата квадратура се наема обикновено срещу 400 евро месечно. Наемът на нови апартаменти в турския град обаче е по-изгоден, защото наемателят плаща за реално използвана площ, а у нас в цената се включват и общите части, обясниха експерти.
В София и Истанбул са се изравнили не само цените на наемите, но и на покупко-продажбите, става ясно от проучването. В момента имотите с площ от 75 квадрата в Истанбул се продават за около 80 000 евро. В София за същия апартамент бъдещите собственици трябва да броят 78 400 евро.
300 лв. минимална заплата иска КНСБ
в. Стандарт
300 лева минимална работна заплата и поне 360 лева горна граница за обезщетенията при безработица предлага КНСБ, обяви в Русе вицепрезидентът на синдиката Пламен Димитров.
Сред трите основни предложения са още държавата да влезе в ролята на кредитор. Тя трябва да сключи споразумение с банките да плаща лихвите по ипотечни заеми за собствено жилище на двама безработни в рамките на една година при замразяване на главницата.
КНСБ настоява тези предложение спешно да бъдат включени в пакета от антикризисни мерки, който бе обявен от премиера Сергей Станишев. Според синдиката трябва да бъдат гласувани максимално бързо и да влязат в сила още от първи април или най-късно от първи май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *