Преглед на печата

Смяната на паспортите тръгна с фалстарт за МВР, пише вестник „Сега“. От фирмата, изградила и поддържаща хардуера на системата, са обяснили пред изданието, че причина може да е и лошата комуникация между звената в министерството.
Системата е ползвана едновременно от над 1 000 потребители, от които 300 биометрични станции, посочва „Новинар“. Това е била и причината на места да има известно забавяне в обслужването.

Нова мярка, целяща избягване повишаването на ДДС, беше лансирана на антикризисните преговори, пише „Дневник“. Кабинетът е предложил да съкрати с 10% разходите за издръжка на държавните ведомства, с което ще се спестят 450 млн. лв.
Засега ДДС няма да се вдига, но по всяка вероятност правителството ще тества определен пакет от мерки до лятото, прогнозира вестник „Класа“.

Вчера от прокуратурата обявиха, че е започнало разследване на 148 договора, сключени от 13 министерства по времето на тройната коалиция, без да е осигурено финансирането им, пише „Монитор“. Според източници от държавното обвинение двете основни схеми са били прехвърлянето на средства от едно перо на бюджета на съответното министерство в друго и подписването на големи сделки без задължителната санкция на парламента.
Най-много подобни договори е сключило Министерството на регионалното развитие и благоустройството – за близо 724 млн. лв., отбелязва вестник „Пари“. На второ място е Министерството на отбраната с договори за 645 млн. лв., следвано от Министерството на околната среда и водите с договори са 271 млн. лв.

Два варианта на стенограмата от гласуването на поправката в Закона за наркотичните вещества има в Народното събрание, е показала проверка на Мая Манолова от Коалиция за България, цитирана от „Дума“. Става въпрос за скандална намеса в документация, която няма как да е станала без знанието на ръководството на парламента, и БСП настоява случаят да бъде проверен от анкетна комисия.

Чужди тайни служби може да са намесени в самоубийството на шефа на кабинета на Ахмед Доган Ахмед Емин, пише „24 часа“. Източници на вестника твърдят, че Емин е бил подложен на силен натиск от хора от обкръжението на Доган, свързани с чужди тайни служби, като добавят, че ще се искат допълнителни разпечатки от разговорите на покойния поне година преди самоубийството му.

Французи, а не англичани, ще пускат водата в чешмите на столичани от лятото, съобщава „Стандарт“, като цитира свои източници в Лондон. Британска компания е пред финализирането на седлка за продаване на бизнеса си в чужбина, като основни кандидати за това били френски компании.

Предлагаме на Ливан „Кремиковци Сити“, пише „Труд“. Премиерът Бойко Борисов е представил на гостуващия у нас ливански министър-председател Саад Харири проекта за построяване на софийското сити на мястото на металургичния гигант. Пред вестника Борисов е добавил, че е носил проекта и при скорошната си визита в Кувейт и Катар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *