Преглед на печата

Кабинетът намали едностранно със 7% дълга си към фирмите, съобщава СЕГА на първата си страница. Една от най-важните антикризисни мерки – бързо изплащане на сумите, които държава дължи на компаниите, претърпя сериозна метаморфоза. Според одобрената от правителството схема за разплащане през Българската банка за развитиете ще получат само 93% от дължимата сума.
Голямата тема от вестник ТРУДе свързана със скандал в юридическия факултет на Софийския университет. В дъното на скандала е катедра “Международно право и международни отношения”. Според изданието някои от преподавателитесаимали толкова часове, че поставят рекорд по трудова заетост. Сред тях е проф. Пламен Пантев. За две години той е изработил 9 257 часа. Една учебна година има 200 дни. Така излиза, че професорът трябва да работи по 19 ч на ден, отбелязва вестникът.
От дивидентите от трите електроразпределитлни предприятия у нас за 2009 година ще може да се попълни дупката в държавния бюджет, пише КЛАСА, като цитира вчерашно изказване на премиера Бойко Борисов. Средствата се дължат от печалбата на предприятията, в които държавата държи 33% от акциите. Борисов очаква в хазната да постъпят около 450 милиона лева.
МОНИТОРдопълва: Един милиард и 200 милиона лева са излезли от джоба на българите в последните 5 години и са попаднали директно по сметките на ЧЕЗ, ИВиЕн и Е.ОН. Точно на толкова възлиза печалбата, която трите електроразпределителни дружества са реализирали от стъпването си на българския пазар до края на 2009 година.
Темата е водеща и за специализираното издание ПАРИ. Кризата припомни, че държавата е собственик е водещото заглавие на обширната статия във вестника.
Прокурор №1 Борис Велчев даде „силно отрицателна“ оценка на поведението на Роман Василев при ареста на ексвоенния министър Николай Цонев, пише 24 ЧАСА. „Той сбърка и трябва да бъде наказан. Но по никакъв начин няма да приема цялата кариера на който и да е прокурор да бъде поставена на карта заради една изпусната реплика“, подчерта Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет вчера.
Членовете на Висшия съдебен съвет отстраниха временно от длъжност съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров, който беше арестуван като посредник в корупционната сделка за оневияване на бившия военен министър Николай Цонев, пише ПОЛИТИКА. Сантиров е брат на съпругата на задържания за същото престъпление Тенчо Попов.
Свидетелите срещу Алексей Петров може да бъдат скрити зад граница, съобщава СТАНДАРТ. В интервю за вестника вицепремиерът Цветан Цветанов заявява: „ Ще направим всичко възможно, за да ги защитим”. Цветанов съобщи, че още 10 дущи са „пропели“ срещу бившия агент на ДАНС и задържаните в акция „Октопод“. Те сами откликнали на призива да бъдат разкрити аферите на хората на Трактора.
ДНЕВНИКинформира, че пазарът на жилища през първите три месеца на годината е с малки обеми, но със стабилни цени. Според собственици на компании за недвижими имоти купувачите се завръщат, увеличава се броят на сключените сделки, но всичко това важи само за имоти на атрактивни цени.
Президентът наложи вето на два от най-спорните текстове в последните промени на Наказателно-процесуалния кодекс, гласувани от Народното събрание преди две седмици, пише ДУМА. За преразглеждане в парламента той върна поправката, която дава възможност осъдителната присъда да се основава само на данните от СеРеСе-та и показания на таен свидетел. Другият оспорван текст засяга възможността от назначаване на т.нар. „резервен защитник на обвиняемия“.
При драконовски мерки за сигурност вчера в Прага беше подписан новият Договор за съкращаване на стратегическите нападателни съоръжения,отбелязва НОВИНАР. Подписите си под документа поставиха президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *