Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“

„Сбогом, евро!“
Правителството се отказва от намерението да подаде молба за членство в „чакалнята за еврото“ – период, предхождащ приемането на единната валута. Причината е, че заради необезпечените анекси към договори на стойност 2,150 млрд. лв. трябва да се направи ревизия на бюджетите за 2008 и 2009 г. Според финансовия министър Симеон Дянков за миналата година дефицитът на хазната не е 1,9%, а 3,7 на сто. По този начин България не изпълнява един от критериите за членство в еврозоната -бюджетният дефицит да бъде под 3 процента.
„Обама три пъти цитирал Борисов“
В заключителното си изказване на официалната вечеря в Прага с 11 европейски лидери US
президентът Барак Обама три пъти цитирал позициите на българския премиер Бойко Борисов по важни международни въпроси.
„Бербатов на пазара“
Най-скъпият български продукт – Димитър Бербатов, се продава! Поне според английската преса, която му лепна табела “Вън”. “Юнайтед” все още не се произнася за съдбата на звездата, взета от “Тотнъм” преди 20 месеца за 30 млн. паунда. Рано е за трансферни листи, но покупката преди 2 дни на мексиканската голова машина Хави Ернандес и интересът към испанския голеадор Давид Виля издават замисъла на британците. “Най-важното сега е Митко да издържи на напрежението и с играта си да обори всички критици”, коментира мениджърът на звездата Емил Данчев. “Аз продължавам да му вярвам! – за стотен път защити Берба треньорът му сър Алекс Фъргюсън. – Той се справя доста добре. Няма причина да се съмняваме, че е страхотен играч!”
в. „24 ЧАСА“

„Полицай по потник може да бие. В куртка – не!“
Полицай, който преби дядо за забележка, а два дни по-късно изнасили момиче, бе оневинен за първото от разградския районен съд.
„Лягай на земята, да ти виждат ръцете“
Какво трябва да знаят тези, които ги чаката белезници. Защо полицаите нахлуват рано сутрин.
„Зорница на малкия брат Динев – от клуба „Луксозна съпруга“ в блокче“
„Цветанов изяждал порциите на момичетата“
„Пряк телефон за щита в региона“
„Вече не бързаме яко за еврото“
в. „СТАНДАРТ“

„Евро STOP“
Мини от стария кабинет ни спъват за общата валута
България дава отбой за еврото. Кандидатурата ни за еврозоната се отлага за догодина. Това обяви премиерът Бойко Борисов след завръщането си от Прага. Досега финансовият министър Симеон Дянков настояваше до средата на годината да влезем в чакалнята за общата валута.
„Качулки и данъчни в Енергото“
Ще си платят дивидента или данъците, отсече премиерът
Трайков играе контра, защитава ЕВН
Пращат в запаса холдинга БЕХ
В държавния регулатор мълчат като агнета
Дадоха заден за такса „мощност“ и по-скъп ток
„Обама цитира три пъти Бойко“
Ставаме съветник на САЩ за Балканите
„Уреждаме Грузия с глигани“
Наши глигани и елени ще пълнят горите на Грузия. 40 диви свине вече са отплавали от пристанище Бургас. Цената им е около 100 евро за животно, съобщи шефът на ловно стопанство „Искър“ Иван Явричев при посещението на земеделския министър Найденов и заместника му Костов по случай Седмицата на гората. Скоро за Грузия ще отплават и 20 благородни елена. Дивечът е отгледан в ловно стопанство „Искър“.
„26 бона дълг за спечелено дело“
Поредният правен абсурд роди наш съд. Кръстьо Чорбаджийски осъди Община Пловдив за смъртта на съпругата си за 100 000 лв. Преди това обаче трябва да внесе по сметката на Апелативния съд в Пловдив 126 000 лв. Преди 12 г. дърво се стоварило върху Чорбаджийска по време на буря и тя починала на път за болницата.
„Посрещат с оставки Борисова“
Зам.-министър, съветник на Нанев и шеф на дирекция си отиват
Фелдшери на протест преди клетвата на министърката
„Бирник сам си изкопа гроба“
Данъчен от Враца бе отвлечен и накаран да си изкопае гроба. Бирникът бил закаран до язовир „Дъбника“ край града, където му връчили лопата и му заповядали да копае. Уплашен до смърт, служителят на НАП се съгласил да анулира ревизионен акт за стотици хиляди лева, който лично той съставил на местна мандра.
„Джоко Росич: Мъжкари сме – ще помогнем на Гого“
„Банско срича на китайски“

в. „НОВИНАР“

„Отказваме се от еврото засега“
Правителството се отказа от надеждите за скорошно влизане в еврозоната. Това стана ясно вчера, след като премиерът Бойко Борисов и финасновият министър Симеон Дянков обявиха, че за момента страната ни не отговаря на критериите за влизане ERM II- така наречената чакалня на еврозоната. Причината е, че бюджетният дефицит на България за 2009 годинае 3,7 процента. По този начин страната ни не отговаря на Маастрихските критерии за влизане в еврозоната, според които бюджетният дефицит не трябва да надхвърля 3 процента от БВП.
„Лечков не се притеснява от прокуратурата“
Кметът на Сливен Йордан Лечков заяви пред „Новинар“, че не взима на сериозно проверката на прокуратурата в града срещу него. Ден по- рано срещу градоначалника започна разследване за умишлена безстопанственост и престъпление по служба. Според Лечков един кмет има много задължения през деня си и съответно слага подписа си под много документи.
„Точат образованието с фалшиви ученици“
„Кучетата си лаят, „Биг брадър“ си върви“

в. „ДУМА“

„Обмислят такса „гора“ за водата“
По този начин държавата щяла да прибира по 20 милиона лева месечно
В най-скоро време абонатите на ВиК дружествата може би ще трябва да плащат и допълнителна такса за инвестиция в горите. Това стана ясно вчера от думите на заместник земеделският министър Георги Костов. Идеята за новата такса дори била записана в новия закон за горите. Според Костов това бил начинът да се събират около 20 милиона лева на месец за подновяване на горското стопанство. Проблемът на горите е, че те осигуряват водния ресурс, но нито една стотинка не се връща обратно в гората, коментира зам.-министърът. Обмисляният размер на таксата е между половин и една стотинка на куб. м на месец. От ведомството били направили и изчисления, според които в България ежегодно се ползват 5 млрд. куб. м питейна вода. От тях около 4 млрд. идвали от горските територии.
„Игри на „сляпа баба“ в културата“
Защо има сблъсаци в конкурсите за Художествена академия и Музикалния театър
„Атанас Мерджанов: „Руска заплаха“ виждат само болни мозъци“
„Ще ревизират бюджетите за 2 години назад?“
„Брюксел обиден на Обама“
„Бели ягоди са хит в Европа“

в. „СЕГА“

„2 години България е лъгала Европа за бюджета си“
Страната ни се отказа от амбицията да влезе бързо в еврозоната
Две поредни години България е лъгала ЕС за бюджета си. „Дефицитът за 2009 г. ще бъде ревизиран от 1.9 на 3.7% от БВП, а излишъкът за 2008 г. ще бъде намален с 0.2-0.3%“, изненадващо обяви вчера финансовият министър Симеон Дянков. Това означава, че България я чака наказателна процедура от Брюксел и че засега се отказва от намеренията си да кандидатства за еврозоната.
Доскоро Дянков се хвалеше, че страната ни е отличникът на ЕС с най-добър бюджет. Официално страната ни завърши 2009 г. с 500 млн. лв. касов дефицит, което прави 0.8% от БВП. Заедно с просрочията дефицитът, който София обяви пред Брюксел, бе 1.9%, или към 1.2 млрд. лв. От думите на Дянков обаче се разбра, че тези числа ще се коригират със задна дата, защото истинската дупка в бюджета е 3.7%, или 2.47 млрд. лв. Дори излишъкът за 2008 г., който официално е 3%, а с просрочията – 1.8%, ще бъде свален с 0.3 – 0.2%.
„Държавата ще вкара такса „Гора“ в сметките за вода“
Вместо държавата да пристъпи към разваляне на порочните заменки на гори или поне да поиска доплащане на оценените за смешно ниски цени терени, тя се кани да събира нова такса от всички граждани.
„Борисов си заслужи почерпката от Обама“
„Единственото място, където оцеляват птици без криле“
„На гости на звездите“

в. „ТЕЛЕГРАФ“

„Премиерът Бойко Борисов обяви: ДАНС влиза в енергото“
Закриват БЕХ
„Отлагаме еврото“
Заради бомби в бюджетите на Станишев
Скрит дефицит за 2, 145 млрд. лв. изскача от чекмеджетата
„Братя Диневи с частно море“
Източили 7 млн. лв. от ДДС
Взели го с благословията на Гагаузов и Мутафичев
С парче от Черно море се сдобили небезизвестните бизнесмени братя Диневи. Въпреки че според родното законодателство водните територии и плажове са изключителна държавна собственост, Динко и Йордан Диневи незаконно придобили част от крайбрежната ивица край Свети Влас. А малко по- късно изградили навътре в морето и прочутото си яхтено пристанище „Марина Диневи“.
„Срам! 2500 лв. глоба за заливане с киселина“
Съдът в Пловдив осребри зверското престъпление.
„Копенхаген на сухо. Стачка за бира“
„Стъклен дом струва колкото 8 перли“
„Според медиите в Англия Юнайтед бие шута на Бербо“
„Червените дяволи“ взеха нападател от Мексико“

в. „МОНИТОР“

„Закриват енергийния холдинг“
Премиерът: Спираме застраховките на тъмно в сектора
Агенти и данъчни влизат в ЕРП-тата
6 бона средна заплата в мегакомпанията
Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще бъде закрит, а осемте дружества под шапката му, сред които НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“, „Мини Марица-изток“ и „Булгаргаз“, ще продължат да работят самостоятелно. Вече е назначено временно ръководство на холдинга, което ще го управлява до окончателното му закриване. От досегашния съвет на директорите е отстранена Галина Тошева, досегашен изпълнителен директор и член на борда на БЕХ.
„Братя Диневи се уредили с част от Черно море“
Помагали им ексминистрите Гагаузов и Мутафчиев
Източили 8 млн. лв. ДДС чрез далаверата, дават ги на прокуратурата
„След вечерята в Прага Бойко и Обама с директен телефон“
Президентът на САЩ Барак Обама иска директна телефонна комуникация с министър-председателя Бойко Борисов. Това стана ясно след работна вечеря на Обама с единадесетте лидери от Централна и Източна Европа в четвъртък в Прага.
„Отлагаме кандидатурата за еврозоната“
Заради скрити от кабинета Станишев анекси за милиарди
„Търсим паркомясто в интернет“
Карта показва платени гаражи
„Трактора избегнал уволнение с 5-годишен болничен“
„Треньорка пак преби дете в басейна“
„Стъпка към абсолютна ядрена нула“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *