Преглед на печата

Депутатите се оказаха най-стабилните спонсори на партиите през миналата година, когато имаше избори за европейски и за национален парламент, констатира СЕГА. След като законодателят забрани дарения от фирми, а за гражданите определи таван от 10 000 лв., в отчетите на партиите се появиха доста познати имена, които щедро са спонсорирали формациите си.
Десет души бяха задържани рано в четвъртък при поредната специализирана полицейска акция „Недосегаемите“, пише ПОЛИТИКА. Обект на полицейските действия бяха „йерархически изградена група за пране на пари и данъчни престъпления, които ощетяват държавата“, обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Специализираната операция е съвместна реализация на МВР, ДАНС, Националната следствена служба и и НАП.
„Станишев ме предаде заради Алексей“, заявява в 24ЧАСА бишвата директорка на НАП Мария Мургина и добавя, че атаките срещу нея „са в резултат на накърнени икономически и в частност политически интереси на ревизирани от НАП лица”.
Разрешението за подслушване на съдия Петър Сантиров (обвинен в посредничество за подкуп по делото на ексминистър Цонев) е заобикаляне на закона, защото е дадено от друг град, пише ТРУД, като цитира председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. По закон Пенгезов е трябвало да одобри СРС-тата срещу Сантиров.
Темида сложи Лечков на дузпата. Кметът на Сливен е вече клиент на прокуратурата с 3 тежки обвинения, съобщава СТАНДАРТ, позовавайки се на и.д. окръжния прокурор Пламен Стефанов. Първото обвинение е за престъпление по служба, второто- за съставяне на документ с невярно съдържание, третото – за търговия с влияние.
Митко Щерев беше оправдан по обвинението за клевета, повдигнато от Лили Иванова. Това реши Софийският районен съд,четем в НОВИНАР. Певицата заведе делото срещу композитора заради негова статия, в която я обвинява, че не знае нотите и че пее на плейбек.
ДНЕВНИКсъобщава, че Столичната община официално епоискала държавата да й прехвърли обратно „Топлофикация – София“, но по възможност без дълговете й към доставчика на гориво „Булгаргаз“. От „Топлофикация“ сазаявили пред изданието, че неплатените сметки на абонатите са за около 250 млн. лв., а текущите задължения на дружеството към „Булгаргаз“ са 30 млн. лв., но не става ясно обаче сколко са разсрочените дългове.
Доходи за 500 млн. лева са „забравили“ да обявят над 100 хиляди българи, които не са подали данъчните си декларации за 2007 и 2008 г, пише МОНИТОР. Изданието цитира Боряна Георгиева, директор на дирекция „Обслужване“ в Националната агенция по приходите. Приблизителните сметки показват, че така в хазната не са внесени 70 млн. лв. данъци.
Втора поредна година търговията на дребно спада, анализира ПАРИ. През 2009 година намалението е с 30%, очакванията за 2010 са за още 30% спад. Най-голям е сривът в продажбите на дрехи – над 50% за година.
Увеличаването на износа ще доведе до възстановяване на българската икономика още тази година подобно на останалите страни в региона. Това се посочва в доклад на Международния валутен фонд, пише КЛАСА. От офиса на фонда у нас уточняват за изданието, че докладът е предварителен, базира се на констатациите на експертите при последната им мисия у нас и все още е в процес на изготвяне.
След като Бойко Борисов вече „би барабана“ и огласи, че предходното правителство е подписало „необезпечени“ договори за 2 млрд. лв., се оказа, че все пак си е направил труда да разбере дали наистина има такива договори и на какви суми възлизат те,посочва ДУМА. Преди ден премиерът е събрал министри, директори и чиновници от министрествата, за да му докладват за сключените от предишния кабинетдоговори, допълва изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *