Преглед на печата

Старите отпуски да горят при уволнение, предвижда проект на социалното министерство за справяне с натрупаните почивни дни, са съобщили за „Стандарт“ от профсъюзите. Идеята на временната мярка е изгубилите работата си през 2010 г. да получат пари само за тазгодишната си отпуска.
Ако кабинетът не промени съответните закони, трите най-привилегировани съсловия на държавата – военни, полицаи и магистрати, ще запазят натрупаните си отпуски и при напускане на системата ще получат компенсация, отбелязва вестник „Сега“.
От месеци финансовият министър Симеон Дянков тласка към фалит държавната фирма „Информационно обслужване“, твърдят служители на фирмата, цитирани от вестник „Дума“. Причина за недоволството е фактът, че фирмата печели само един от четирите лота по технологичното обслужване на системите на Министерството на финансите, което е довело до съкращения и невъзможност фирмата да участва наравно с частните компании в сектора на IT-технологиите.
Нова система за заплащане на държавните служители ще бъде обявена до дни, са съобщили за вестник „Класа“ от финансовото министерство. Тя ще зачертае порочната практика чиновниците да си разпределят процент от събраните такси и глоби за премии.
Пускът на магистрала „Люлин“ в края на годината изглежда все по-невъзможен, пише „Новинар“. Скорошният инцидент, при който загинаха 3 турски работници, ще забави за неопределено време строителните работи на част от магистралата и страната ни може да се наложи да върне 115 млн. евро по програма ИСПА.
Предприемачи от различни браншове се насочват към вериги за хранителни стоки, пише „Дневник“. Причина са запазените обеми на продажбите в сектора в съчетание с предлагането на търговски площи на добри цени и на добри локации в големите градове.
Мошеници „жилят“ високообразовани хора с между 4 000 и 6 000 долара, като провеждат фалшив конкурс за работа в ООН и измъкват пари от „спечелилите“ златната работа, алармира „24 часа“. Жертви на фалшивият конкурс са станали вече стотици европейци, сред които и много българи.
Камерите на КАТ съвсем скоро ще снимат и за затраховка „Гражданска отговорност“, са заявили за „Монитор“ служители от голяма затрахователна компания. Целта е със засичането на превишената скорост на магистралата да бъдат хващани и шофьорите, каращи без задължителната полица.
Учениците над 16 г., които учат в държавните и общинските училища, да плащат такси за образованието си, е записано в проектозакона за училищното образование, пише „Труд“. Пред вестника министърът на образованието Сергей Игнатов е заявил, че става въпрос за грешка в документа и е добавил, че дори има идея без пари да учат деца от третия свят.
Непубликувани досега 8 стихотворения на Никола Вапцаров и част от дневника, писан непосредствено преди разстрела му, най-вероятно ще бъдат издадени до края на годината, е съобщила за „Новинар“ племенницата на поета Мая Вапцарова. Поводът ще бъде годишнината от рождението на поета на 7 декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *