Преглед на печата

МВР си прави спецсъд за бърза битка с мафията, Адвокати и правозащитници се опасяват, че там ще се гледат делата, които правителството иска да спечели на всяка цена, пише „Сега”. Което си повече и отясно, защотоприсъда за 45 дни по тежки дела за организирана престъпност и корупция на първа инстанция, обещава МВР, ако се реализира идеята за създаване на специализирани съд и прокуратура срещу мафията и корупцията.
„Дневник“ добавя, че новият специализиран съд, които ще разглежда делата срещу организираната престъпност и корупцията, ще бъде създаден до лятото без широка дискусия и без да се взимат под внимание забележките. Това стана ясно вчера на кръгла маса в парламента, организирана от управляващото мнозинство.
Специализираният съд, в който ще се гледат дела срещу организираната престъпност, ще бъде готов в рамките на месеци, а не години, се разбра от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, пише „Дума“.
„Труд“ помества прогноза на Центъра за икономическо развитие, според която икономиката изживява последните си кризисни дни. През първото тримесечие брутният вътрешен продукт ще намалее с 3%, през второто тримесечие пропадането ще спре, а до края на годината ще отбележи ръст от 2 на сто.
Данъците няма да се вдигат до края на годината, включително и ДДС, пише „Класа“ като цитира председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Шефът на палатата заяви, че вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е дал много сериозни гаранции за това, че корпоративният данък, данък общ доход и ДДС „няма да се пипат“.
Общата фирмена задлъжнялост ще достигне 230-240 милиарда лева до края на 2010 година. Прогнозите са за увеличение на задълженията с 20%, пише „Пари“.
„24 часа“ информира, че синът на бившия премиер Симеон Сакскобургготски Кардам, който е в кома след тежка кастрофа през август 2008 г., е призован на дело в София. Викат го заради забраната за сеч в 4500-те декара гори в Боровец, оспорена от баща му Симеон Сакскобургготски и вуйна му Мария Луиза.
„Стандарт“ пише за посещението във Велинград на съветника на премиера Владимир Путин по военните въпроси – генерал Варанин. Лековитата минерална вода и модерните СПА центрове са впечатлили Кремъл, който търси подходяща база за лечение на своите бивши и настоящи рейнджъри, става ясно от публикацията.
В средата на 2012 г. в България ще са готови три магистрали – „Марица“, „Тракия“ и „Люлин“, както и метрополитенът в София, пише „Монитор“. Това обяви премиерът Бойко Борисов, след като направи първа копка на 32-километровия участък на магистрала „Тракия“ от Стара Загора до Нова Загора. Освен това ще са готови и проектите за някои отсечки от магистрала „Струма“.
Освен че блокира българския жп транспорт, Гърция може да се окаже и виновник за недостига на агнешко на Гергьовден у нас, пише „Новинар“. Основната причина била високото потребление на българско месо в южната ни съседка и в Италия по Великден. По неговите думи обаче българите няма да се лишат от агнешко на празничната трапеза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *