Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“
„Гробница загроби адвокат“
Адвокатът от Благоевград Марио Биков попадна в абсурдна ситуация, след като откри в свой имот 3 броя раннохристиянски гробници от IV-VI век. Те „изникнали“ при изкопни работи за основите на нова къща в семеен парцел в Сандански. Като съвестен гражданин адвокатът веднага сигнализирал местния музей и полицията. Строежът бил замразен. За да спази закона, Биков трябва да плати над 20 000 лв. за проучване и консервация на гробниците. Междувременно вече е заборчлял с 24 000 лв. на банка – изтеглил ги за строежа на новата къща. Така юристът попаднал в капан, заложен от Закона за културното наследство. Според него всеки „археологически обект“ е публична държавна собственост – нито се продава, нито се заменя. Но Биков като собственик на земята трябва да плати от джоба си за опазването на гробниците.
„Литературата – на баня“
След потопа, удавил фондохранилището в Плиска в петък вечерта, Станислав Стилиянов от музея в Шумен изми с маркуч тинята от книгите. „Не знам дали ще стават за четене, но кални не можем да ги приберем“, каза той.
„Огън и смърт по пътищата“
Ооем души загинаха при катастрофи през последното денонощие
„Да живее левчето!“
Имахме една мечта – България да влезе в еврозоната. Или поне в чакалнята за еврото, която изглеждала отвътре като фитнес. Добре, че мечтата ни не се сбъдна! Защото, ако сега бяхме в еврозоната, трябваше солидарно да се нагърбим с измъкването на Гърция от дълговата й криза. Трябваше да платим за прегрешенията на съседите. Колко? Някаква част от 80-те млрд. евро, които страните от еврозоната ще отпуснат като заеми на Гърция. Колкото и да не ни се вярва, очуканото левче в джоба ни спести това изпитание. Да имаш самостоятелна национална валута е цяло богатство в условията на глобални кризи. Нищо чудно, че англичаните не бързат да се разделят с лирата, а германците все по-често се сещат с носталгия за изгубената марка. Днес на дневен ред в Брюксел е спасяването на еврото. Но нас ни интересува главно левчето. А неговото изискване е скромно – да не харчим повече, отколкото произвеждаме.
„Дянков – в Брюксел, ще спасяват еврото “
Вицепремиерът Симеон Дянков ще участва днес в Брюксел в извънредна среща на финансовите министри на страните от ЕС. На форума трябва да се приемат спешни мерки в подкрепа на еврото. Те трябва да са готови до утре. Лидерите на страните от еврозоната окончателно одобриха преди ден 110 млрд. евро заеми за Гърция. Сега еврото е обект на глобално организирана атака, смятат държавниците. Предстои създаване на стабилизационен фонд в подкрепа на еврото. А еврозоната в рамките на ЕС ще бъде оглавена от самостоятелно икономическо правителство.
„Онзи вулкан пак затвори летища“
Испания затвори вчера 19 летища в северната част на страната заради облака от пепел, който изригна исландският вулкан в петък. Изцяло блокирано бе летището в Барселона, а мадридското „Барахас“ отмени 30 вътрешни полета за Северна Испания. Забраната бе в сила поне до 21 ч снощи българско време. Очакваше се да бъдат затворени и летищата в Португалия и Южна франция, но това не стана. Метеоролозите в Европа следят обстановката с повишено внимание.
Опасност за небето над Балканите няма.

в. „24 ЧАСА“
„Държавата иска 50 бона от собственик за разкопки в имота му“
Преди 2 години намерили гробове в наследствена земя
За да продължи строежа, той трябва да финансира консервацията на антиките
От 10 000 до 50 000 лв. трябва да плати благоевградски адвокат за открити в имота му 2 раннохристиянски гробници. Преди 2 г. Марио Биков, който е и общински съветник от ЛИДЕР, започнал да строи сграда в наследствения си имот от 500 квадрата в Сандански. При изкопните работи попаднал на гробниците и сигнализирал в местния музей и НИПК. Оттам замразили обекта, за да се направят разкопки. Досега обаче средства за тях не са намерени. „Не мога да строя, а съм дал много пари за проект, купил съм материали, наел съм надзорна и строителна фирма. На загуба съм. Според Закона за културното наследство средствата за разкопките са за сметка на възложителя“, обясни Биков. Юристът недоумява как е приет този закон, след като в случая откритите гробници са на държавата, а не негови, за да плаща той.
„Удавен Шумен“
Под моста на бул. „Симеон Велики“ пороят образува езеро, в което колите бяха залети до покрив. Ценни архиви пък бяха затрупани в Плиска.
„Майката на изчезналото дете с аутизъм: Веско е прибран някъде, но от кого?“
„Спасяват еврото от хищни спекуланти“
Решенията от сбирката на ЕС
„На бал само мини!“
„На всеки четирима в рейс един в метро“
„Градината в един цвят“
„5 стотинк на Тато правят вълшебства“

в. „СТАНДАРТ“
„Абитуриентите златни кокошки“
Школски директори уреждат кръчми с куверти срещу рушвет
Абитуриентите стават златни кокошки. Школски директори масово прибират пари под масата, за да пратят младежите в точно определена кръчма. Те прибират рушвети от собствениците, които са за сметка на младежите. За това алармират родители от Пловдив. Те са категорични, че кувертите за ресторант, фото и други екстри около баловете са ненормално раздути. Разликата от обичайните тарифи се прибирала от директорите. Проверка на „Стандарт показа, че под тепетата няма по-евтин куверт от 70 лева. Цените стигат и стотачка според броя звезди на ресторанта. Когато няма балове обаче, менюто струва наполовина по-малко. Дори и с диджея сумата не може да е двойно завишена, категорични са родителите.
„Берлускони и Саркози отказаха парада“
„Дянков в Брюксел за фонд „Криза“
„Общини затъват в борчове“
Общини могат да останат на червено наесен заради натрупани борчове. Така кметове от Националното сдружение на общините обрисуваха последиците от 20-процентното съкращение на субсидията за общините. Те признаха, че все още не са разплатили над 200 млн. лева към различни фирми, като 4 млн. от тях са за зимното почистване.
„Борят тапите с ръчни светофари“
Светофарите в София ще минат на ръчно регулиране днес, за да се облекчи трафикът максимално. Това съобщи за „Стандарт“ говорителят на КАТ Любка Маринова. Така дамата обясни как МВР планира да пребори очакваните километрични опашки след четирите почивни дни за Гергьовден. Маринова бе категорична, че най-важното е шофьорите да запазят самообладание и да спазват правилата. Надяваме се хората да започнат да се прибират поетапно в столицата и колоните да не са по-големи от друг път, допълни тя.
„Проверяват Сретен за бизнес с Ковачки“
Сърби ровят тайните сметки с милиони на Йосич
Търсят връзка между българина и наркобоса
Комшиите още не са искали помощ, каза прокурор Маргарита Немска
„Андрешко вече не е герой“
Говорим си на два езика, но си крещим само на английски, разкриват Мариана и Кенуъд Хил
„Седем трупа след касапница на пътя“

в. „ТЕЛЕГРАФ“
„ЕВРОПА ВЗЕМА ЛЕКАРИТЕ НИ“
С НАЧАЛНА ЗАПЛАТА ПОНЕ €2500
Специализациите в Германия без пари
Български лекари масово заминават на работа в Европа, където ги привличат начални заплати от поне 2500 евро. Стотици получиха оферти за работа навън вчера на международна трудова борса. 2500 евро е стартът в Швеция и Норвегия. Във Великобритания за младите медици сумата е равна на 9000 евро, а за старшите – 12 хил. В Германия тя е 3500 евро. Там наскоро завършилите имат шанс за безплатна специализация и заплата от 2000 евро.
„Кристалина Георгиева: БРЮКСЕЛ ОДОБРЯВА МЕРКИТЕ НА КАБИНЕТА“
„Пчели и дракон жилят във Варна“
Шестима в болница
Умъртвиха две животни
„Куршум за куче едва не уби жена“
Нервакът с пистолет дебнел в храстите
Хулигани редовно правели хайки в столичния жк „Дианабад“
„Възрожденци въведоха еврото“
Заради наплива от гърци в Златоград
Етнографският комплекс приема валута според туриста
„Сводници и жрици вече съдружници“
Вратичка в закона ги измъква от решетките
„ВУЛКАНЪТ ЗАБУЛИ ПИРЕНЕИТЕ“
Под заплаха е откриването на фестивала в Кан
20 летища затворени
„12 оръдия за AC/DC на стадиона“
2 крана вдигат сцената
Вкарват на терена парен локомотив, надуваема кукла и камбана гигант

в. „МЕРИДИАН МАЧ“
„ЮАР плаща €100 000 за Бербо“
Договор задължава България да е със звездите си срещу „Бафана Бафана“
Футболната федерация на ЮАР е платила 100 000 евро за контролата с България, научи „Меридиан Мач“. Домакините на световното първенство поемат и разноските около пътуването на националния ни тим до Африка, но групата е ограничена до 30 човека. Договор между двете федерации задължава „трикольорите“ да гостуват в ЮАР на 24 май с всичките звезди начело с Димитър Бербатов. Преди да приемат офертата за контрола с „Бафана Бафана“. шефовете на БфС са отхвърлили няколко предложения от арабския свят. като най-екзотично било това от Йемен. Азиатците давали 40 000 евро за мач с България.
„НА ОПАШКАТА“
И Ред Бул се интересува от Райс Мболи
„Дъщерята на Стоичков става шеф в Барселона?“
Една от дъщерите на Христо Стоичков – Михаела, влезе в екипа на Алексис Пласа – най-младият кандидат за президент на Барселона. 27-годишният бизнесмен представи кандидатурата си и обяви, че разчита на щерката на митичния Стоичков.
„Армията“ затваря с безплатен вход“
Феновете на ЦСКА ще могат да изгледат днешния мач с Черно море, който е последен на „Българска армия“, без пари. Това е и своеобразен жест на ръководството на клуба към верните привърженици за безрезервната им подкрепа през целия сезон. Очаква се „Армията“ да се понапълни и заради липсата на телевизионно излъчване.
„Монтана с бронз в женското първенство по баскетбол“
„Уебър ще стартира първи за Гран при на Испания“

в. „7 ДНИ СПОРТ“
„Мболи най-добър в Юнайтед“
Вратарят на крачка от трансфер, в Манчестър всички му се радват
Само Ван дер Саар може да се опре на Райе Мболи. Вратарят на Славия е на проби в Манчестър Юнайтед. Отзивите са отлични. – С колкото хора говорих, всички го хвалят – разкри за „7 дни спорт“ президентът на Славия Венцеслав Стефанов. Най-добрата оценка е следната: от петимата вратари, които тренират в момента, само Ван дер Саар има подобри качества. – Но той е на 39 години, а Райе още ще се развива – уточни Стефанов. В понеделник Мболи се прибира, а на 13 май отива на подготовка с националния отбор на Алжир. Пратеник на Манчестър, най-вероятно треньорът на вратарите, ще го гледа в контролата със Северна Ирландия на 28 май. Мболи ще играе едно полувреме.
„Славия съвсем окуця“
„ХЬОНЕС: Интер да взема купата“
„Топалов: Играх слабо“
„Тежки софри за Рилецо“
„Махат Бербатов, вземат Анелка“
На „Олд Трафорд“
Сър Алекс вади €9 млн. за французина
„Мирър“: Българинът счупи рекорд за мотаене
Фрърги: Издънихме се и това е пародия
„Ливърпул виси с € 549 млн.“
549 млн. евро са общите дългове на Ливърпул, пише „Таймс“. Вчера червените обявиха 68,9 млн. евро загуба за изминалата година. Само към двамата си най-големи кредитори „Роял Бенк ъф Скотланд“ и американската финансова компания „Уаховия“ висят с общо 407,6 млн. евро. Президентът Мартин Браутън заяви, че борчовете няма да принудят клуба да продаде звездите си фернандоТорес и Стивън Джерард.
„Майкъла: Зафиров има място на Армията“
„Ред Бул най-бързи и в Испания“
Шумахер най-сетне пред Розберг
„По 2 бона за бой на Левски“
По 2 бона ще вземат играчите на Монтана, ако бият Левски. Загуба на сините означава прощаване на мераците за Лига Европа. Левски е на четвърто място и има точка по-малко от третия Локомотив (Сф). – Много е важно да си вкарваме положенията, само така ще спечелим – заяви треньорът на Левски Антони Здравков. – По време на мача няма да следим какво става между Локомотив (Сф) и Черноморец. Гледаме си нашата игра и разчитаме на феърплей от останалите отбори.
„Маркиньос в ЦСКА още 2 години“
„Златан иска тройка с журналистка“
Ибра обиден на мъжественост, кани репортерка вкъщи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *