Преглед на печата

Предупрежденията точно преди година, че България губи конкурентните си предимства, вече са факт. Страната буквално се е сринала в класацията за конкурентоспособност на най-перспективните от инвестиционна гледна точка икономики в света – от 38-а на 53-та позиция (от общо 58 държави)”, информира Дневник. От данните се вижда, че България губи най-сериозно позиции при ефективността на икономиката, където пада с 20 места.
Митничари, полицаи и данъчни започнаха вчера безпрецедентна проверка на трите най-големи производители на спиртни напитки у нас – винпромите в Пещера, Карнобат и Търговище, съобщава Сега. “1/3 от хванатите палети с алкохол са били с истински бандерол, а останалите 2/3 – с фалшив”, обясни министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който озаглави акцията “Акцизите”.
“Обвиняват втори министър от ДПС?”, е водещото заглавие на 24 часа. Обвинение за 2 заменки на гори, ощетили държавата с около 140 млн. лв., чака бившия земеделски министър от ДПС Нихат Кабил. Той е извикан да дойде днес с адвокат в столичното следствие. Очаква се да бъде подведен под отговорност за престъпление по служба.
Енергийният Октопод граби милиони левове от държавата чрез презастрахователните договори в енергетиката, е водещата новина за Монитор. Това става с помощта на чужди брокери, които изготвят и обслужват презастрахователните договори на контролирана от Димитър Желев застрахователна компания. Доскоро тя беше несменяемият застраховател на енергийните предприятия у нас, сред които НЕК, АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица-изток 2”, “Булгаргаз” и други.
Фирмите на енергото ще получат право безнаказано да държат всеки от нас на тъмно общо 10 часа и 19 минути тази година. Това предвижда проект на методика за определяне на показателите за качество, публикуван вчера от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, научаваме от Труд.
Родните депутати угодиха на пушачите. Готвената тотална забрана да се пуши в ресторанти, барове и кафенета бе отменена, съобщава Стандарт. Заведенията над 50 квадрата обаче трябва да изолират масите за пушачи.
Всеки ден четири контейнера с цигари влизат контрабандно в страната, пише Дума. Седем милиарда броя годишно цигари се продават на пазара и всеки ден някой прибира по 3 млн. лв., алармира депутатът от Коалиция за България Михаил Миков.
След сигнал от полицията в Елин Пелин приютът на отец Иван от Нови хан е подложен на серия от проверки за законността му, пише Новинар. От проверките става ясно, че приютът е незаконен, не отговаря на изискванията за пожарна безопасност и има голяма вероятност да бъде съборен или закрит. 130 души от цялата страна живеят там и има опасност да останат без подслон, от тях 80 са деца.
Банките ще изгубят между 3,6 и 5 млрд. лв. заради лошите кредити, пише Класа като цитира думите на финансиста Кристофор Павлов, по време на финансовия форум “Шумът на парите”. Според него пикът на необслужваните заеми ще бъде през предстоящата година, когато нивата ще достигнат 10-11%.
Правителството успя да съкрати 755 милиона лева от планираните 900 милиона, съобщава Пари. Намалението на разходите е точно колкото 245 километра нова магистрала, според офертата за ЛОТ 3 на автомагистрала „Тракия“, изчислява вестникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *