Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“
„Създадоха изкуствен живот“
Учени от САЩ се правят на Господ
Американски учени създадоха първия изкуствен жив организъм. В случая не става въпрос за генно модифициране или дори клониране, а за създаването на вид, чиято ДНК е направена от човека. Ученият д-р Крейг Вентър и екипът му взели ДНК от бактерия и с помощта на апаратура създали изкуствено нейно копие. После го инжектирали в клетка на друга бактерия. Синтетичният геном поел контрола върху нея и я превърнал в нов вид. Според Вентър откритието е огромна крачка напред и ще позволи да се направят нови видове живи организми в помощ на човечеството. Противниците му го обвиняват, че се прави на Господ.
„Моряците ни кацнаха без брачни хапки“
След пет месеца плен петимата български моряци от танкера „Сейнт Джеймс парк“ се завърнаха
Пиратите ограбили до шушка нашите
„Правов държава, сбъркана система“
Не е като да нямаме правила. Двайсет години депутати и общински съветници се трепят – правят и преправят закони, наредби, постановления… Изобретили са ни прекрасни наказания за всичко и всички! Стига да има кой да ги спазва, разбира се. Защото май само на хартия сме много добри. Иначе не е имало случай да не си метнем фаса насред улицата, кучето ни да не оцапа тротоара или безучастно да гледаме как съседът си мята торбата с боклука от балкона. Не че няма и абсурдни закони – оня ден депутатите решиха, че ако досега децата ни са пушили навсякъде – в заведенията и в училище например, от утре ще пафнат само в… училище. По-лошото е, че ценностната ни система е тотално сбъркана. И няма да се оправи, докато не бъде наложена поне една глоба. Пък била тя и за пресичане на червено!

в. „24 ЧАСА“
„Нова мода: абитуриентски рокли в детската градина“
Хлапета вземат свидетелства с тоги и шапки
Правят модели по комикси и анимационни филми с принцеси и супергерои
Майки купуват скъпи рокли на 6-годишни абитуриентки. Модата на абитуриентските балове в детските градини подлуди Пловдив.
„Дарина Павлова при Бойко и Берлускони“
Дарина Павлова, вдовицата на Илия Павлов, се появи вчера на пресконференцията на премиера Бойко Борисов и италианския му колега Силвио Берлускони в Рим. Слухове за връзката на Павлова с Берлускони се носят отдавна.
„Пушенето разрешено, децата – забранени“
Не ги пускат дори с придружител, ако са под 18 години

в. „СТАНДАРТ“
„В леговището на пиратите“
Джин, кока и куршуми
Когато се напият, сомалийците стрелят напосоки за кеф, разказаха моряците ни
Джин, кока и куршуми. Това е смъртоносният коктейл на пиратите. Сомалийците се наливали до козирката с джин с дрога. Хващали автоматите и започвали да стрелят напосоки за кеф. Това разказа старши помощник-капитан Ивайло Русев. И допълни: „Тогава 25 моряци от различни страни започвахме да се молим на всичките си богове“.
„Тормозеха жените ни за откупа“
Карахме на гнил ориз, разказват оцелелите българи
Похитителите свалили и брачните им халки
Министър Цветков: Ред е на „Ейшьн Глори“
„Гамизов си фалира фирма“
Сложен маньовър предприе соченият за енергиен консултант и специалист по сигурността Стефан Гамизов. В рамките на няколко месеца той е поискал фалит на основната си компания – „Ес Джи Инженеринг“, и е продал най-печелившото си дружество – „Ес Джи Консълтинг“.
„Боно се преби, отлага турнето“
Боно беше опериран спешно в Мюнхен, след като нарани гръбнака си по време на репетиция за следващия етап от турнето „360 градуса“ в САЩ. Заради инцидента е отложен първият концерт на 3 юни в Солт Лейк Сити, а от екипа съобщиха, че е възможно отлагане на цялото турне.
„Компютър роди живот“
За първи път в историята на човечеството US учени успяха да създадат изкуствен живот. Откритието е дело на д-р Крейг Вентър. Екипът му синтезирал изкуствен геном на бактерията Mycoplasma mycoides и прехвърлил генетичния материал на друг вид бактерия.
„Фаталният Миро покорява Осло“
„Бог помогна на отец Иван“

в. „НОВИНАР“
„Хайка за фалшиви инвалидни стикери“
Луксозни возила се мъдрят в центъра на столицата с предимства
От началото на юни Столичната община ще организира хайки от инспектори, които да проверяват дали стикерите за инвалиди са редовни, дали не са подправени и дали се ползват по предназначение.
„Пицата на Дянков постна и за комарите“
Държавата няма пари за борбата с комарите. Това стана ясно от изказването на финансовия министър Симеон Дянков в парламента. В бюджета за 2010 година няма предвидени пари за крайдунавските общини и тяхната борба с насекомите. По думите на Дянков обаче общините ще могат да си заделят средства за дезинфектиране от изравнителната субсидия, която получават от финансовото ведомство.
„US учени създадоха изкуствен живот“
Американски учени създадоха първата синтетична клетка в света. Изследователите начело с Крейг Вентър успяха да синтезират изкуствена ДНК на бактерия от вида Mycoplasma mycoides и да я прехвърлят в клетка приемник с отстранен собствен геном, създавайки пълноценна „синтетична клетка , управлявана единствено от синтетичната хромозома. Тя може да се размножава и притежава всички характеристики на живата клетка. Експериментът, отнел близо 15 години изследвания, е струвал над 30 млн. долара.
„Спипаха ченге наркопласьор и военен с контрабандни цигари“
Ведин ден спипаха ченге, което търгува с марихуана и хероин в работно време, и военен, който в дома си имал контрабандни цигари и незаконно оръжие. 25-годишният полицай беше арестуван в Стара Загора точно в момента, в който съвместявал служебните си задължения с „работата“ за допълнителни доходи. В личния автомобил на униформения антимафиотите открили 80 грама марихуана и 2 грама хероин. Столичната Военноокръжна прокуратура пък обвини старши лейтенант Николай Колев за притежание на цигари без бандерол и незаконно оръжие. Контрабандната стока и оръжието били открити в дома на военния.
„Вдигат мини дворец на културата до НДК“
„Италия посрещна Борисов с обърнат трикольор“

в. „ДУМА“
„В Ирак по-щастливи от българите“
Камбоджа, Йемен, Непал и Хаити също ни задминават в позитивния поглед към живота
Иракчаните са по-щастливи от българите. Това показват данни на английската икономическа асоциация New
Economics Foundation (NEF). Основният критерий за щастие е самооценката на жителите на една страна. Представители на асоциацията са отишли в различни държави по света и са задавали въпроса “доколко сте удовлетворени от живота си?” Хората е трябвало да оценят отговора си по скалата от 1 до 10. Така иракчаните са оценили своя живот с индекс 5,3, в Камбоджа, Йемен, Непал и Хаити са оценили щастието си на 5,2. Литва, Украйна и България обаче трудно са преминали границата на петицата. Изследването показва, че най-доволни от живота си са жителите на държавите в Западна Европа, в Северна и Централна Америка, голяма част от Южна Америка (Бразилия, Аржентина, Колумбия), в Австралия и нова Зеландия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Сред най-щастливите европейци са ирландците, норвежците и датчаните. При тях средният индекс е 8,1. Финландците и канадците са оценили щастието си на 8, след тях идват жителите на Испания, Англия, Германия и Швейцария. По средата между щастливите и нещастните са французите – с индекс 7, след тях вървят италианците с 6,8. Сред по-малко щастливите са някои страни от Източна Европа, Перу и Чили. Португалия получила индекс 5,8, Япония и Гърция – по 6,8.
„Ирена Анастасова: За стола на учителя не е достоен ни кесар, ни княз“
„За Борисов прокуратурата е в правителството“
„„РИформа” за сценичните изкуства? Нищо подобно!“
Чавдар Кръстев
„Накъде?“
В навечерието на Деня на славянската писменост и българската просвета и култура 24 май Националният статистически институт потвърди мрачното подозрение, че българинът не чете, както преди, а се информира. Набързо и злободневно. Нашенецът по-рядко ходи на театър, но пък е увеличил двойно приходите от билети за кино. С 15 на сто са намалели класическите концерти, а посещенията им с близо една трета… Делът на радио- и телевизионните реклами обаче растял за сметка на продължителността на рекламите. Излиза, че се информираме от реклами. И сме били сред най-нещастните нации. Отново. Това не е според безстрастната статистика на НСИ, а самоопределение на душевното ни себеусещане. Дали защото сме претенциозни скептици, или защото трудно се дистанцираме от миналото и ровим там до кръв. И защото за бъдещето мислим само като за по-добро материално състояние, а не като състояние на духа. Култура и на мисленето ли не ни достига, че все отбягваме пряката връзка между духовното и материалното. Не обичаме дискусиите, не умеем да спорим цивилизовано. Когато някой поиска стратегия за бъдещо развитие, го смятаме за заяждащ се интелектуалец. И го подминаваме. Какви стратегии, като икономиите се правят винаги днес?! Кой знае данните на НСИ какво доказват, че обеднявайки, затъпяваме, или обратното… Чували ли сте мобилен телефон, който звъни с “Върви, народе, възродени”? Изтеглете си от интернет българския всеучилищен химн “Кирил и Методий” поне за 24 май и се заслушайте в текста
„Режат данъчни облекчения за млади семейства“
Възможността за ипотечни кредити е ограничена от приходната администрация, категорична бе Мая Манолова
„Берое получи лиценз за мачовете в Европа“
Старозагорци могат да срещнат Ливърпул, Ювентус или Щутгарт в III квалификационен кръг

в. „СЕГА“
„Парламентът въведе вечерен час и за родители“
Депутатите не посмяха да забранят пушенето на обществени места
Депутатите родиха поредния абсурд, с който въведоха вечерен час и за родителите. Според последните поправки в закона за закрила на детето родителите нямат право да бъдат в ресторант след 22 часа с наследниците си под 18 г., тъй като в нощните заведения е разрешено тютюнопушенето. Забраната важи дори ако става дума за почивка на море или планина по време на ваканцията или пък празнуване на Нова година например.
„Вашингтон победи Уолстрийт“
Сенатът на САЩ одобри законопроекта, който предвижда най-мащабната реформа на финансовите регулации в страната след Голямата депресия от 30-те години на миналия век, предаде Би Би Си. Президентът Обама заяви, че американците никога повече „няма да плащат за грешките на Уолстрийт“. Той добави, че се е провалило усилието на Уолстрийт да се противопостави на законопроекта с орди лобисти, милиони долари за реклама и специални вратички за изгода.
„Хапче срещу невежеството“
„Чужди рамене подпират родната култура“
„6 истории на Деян Славчев-Део“
„Туристите обичат да участват в приказки“

в. „ТЕЛЕГРАФ“
„ДРОГИРАХА СЕ И СТРЕЛЯХА ПО НАС“
МОРЯЦИТЕ СЕ ЗАВЪРНАХА ОТ ПЛЕН
Пиратите задигнаха дори и слиповете им
„Икуствен живот от ДНК“
Американски учени създадоха генетичен софтуер
„4 бона за депутатски мерцедес“
„10 000 лв. подкуп за „Пирин фолк““
„Полицай търгува с хероин“
Докато бди на пост
Димитър купувал наркотици и за себе си
„Специалния отказа 12 млн. евро от Интер“
В навечерието на финала
Моуриньо почва в Реал след сблъсъка с Байерн

в. „МЕРИДИАН МАЧ“
„Скандал между Наско и Мъри“
Членове на Изпълкома се карат на Лечков заради бойкота на Иван Стоянов
Директорът ка националните отбори Наско Сираков е влязъл в остър конфликт със селекционера Мъри Стоилов заради контропата с Белгия, научи „Меридиан Мач“. Причината е в смяната на Стилиян Петров с Пламен Николов, която доведе до обрата в резултата от 0:1 до 2:1 за домакините. След срещата, в хотела в Брюксел, Наско се развикал на Мъри, че решението му е пълна глупост. На другия ден при заминаването на отбора за контролата с ЮАР (24 май) конфликтът бил загладен. Вицето Данчо Лечков пък получил няколко гневни обаждания от членове на Изпълкома заради бойкота на неговия племенник Иван Стоянов, на когото Лече е и мениджър.
„Сър Алекс: „Берба остава““
Волсфбург също искал да вземе българина „Преговарях и с други отбори“ призна Емил Данчев
„120 млн. чакат Байерн или Интер“
120 милиона евро чакат победителя от финала на Шампионската лига между Байерн и Интер. Загубилият ще се утеши с едва 70 милиона евро. Като цяло финалът на „Сантяго Бернабеу“ ще завърти 351,5 милиона евро, като за домакина на събитието Реал (М) ще останат 50 милиона.
„Нов пловдивчанин ще върти играта в Левски Несебър“
Пореден пловдивчанин е на път да се присъедини към Левски. Юношата на Марица Атанас Борносузов е основният вариант за заместник на продадения Сърмов. Наката бе най-добрият футболист на Черно море през пролетта и от клуба му дори лобираха за него пред националния селекционер.
„Несебър привлича Кишишев“
„Пиронкова срещу Енен в първия кръг на „Ролан Гарос““
„Националите по бокс скочиха на федерацията“

в. „7 ДНИ СПОРТ“
„Фреди Бобич при прокурора“
Канят го да разкрие уговорените мачове и далаверите с черното тото след изявленията си в Германия
Комисията по етика и феърплей към БФС най-после ще се захване с корупцията във футбола. Нейният председател ген. Васил Василев свиква хората си в четвъртък в 11,00 ч. и ще сезира прокуратурата.
„Треньорът на Интер Моуриньо: Италия ще вика за Байерн“
След мача за нас започва нов живот
Искам да видя Морати разплакан от радост
Напрежението ще ме грабне в деня на мача
Искам купата за един специален клуб и специална публика
„Ювентус иска Бербатов“
И Ювентус иска да вземе Димитър Бербатов, разкри „Дейли Мейл“. Българинът изигра слаб сезон в Манчестър Ю и феновете натискат да се маха. Новият треньор на Юве Луиджи дел Нери иска Берба за основата на своя отбор.
„Мъри: Иван Стоянов предаде отбора“
В националния аз поставям условията
„Футболисти живеят от жените си“
„В Италия и Господ е от Интер“
„Страшна мизерия в бокса“
„Сиракова: Отслабнах и си сложих силикон“
„Феновете награбиха Ясен Петров“

в. „БАНКЕРЪ“
„ОБЩИНАТА ЩЕ НИ СКУБЕ С ТРОЙНА ТАКСА ЗА ПАРКИРАНЕ“
Няма да ни се размине скъпото паркиране в центъра на столицата. Такси ще има и на определени места в редица крайни квартали като „Люлин“, „Младост“, „Овча купел“… Това се разбра от приключилото през седмицата обществено обсъждане на Концепцията за паркирането в София. През юни местният парламент ще разгледа дискутираната над два месеца концепция и ще се произнесе окончателно за организацията и контрола на паркирането в града. Въпреки множеството възражения срещу плановете на общината отсега е ясно,че до сериозни промени в документа няма да се стигне. В най-добрия случай ще се измени режимът на паркирането в т. нар. жълта зона, която обхваща кварталите „Лозенец“, „Иван Вазов“, „Стрелбище“, „Бели брези“, „Хиподрума“, „Лагера“, „Сердика“, „Изток“, „Гео Милев“, „П. Яворов“, „Подуяне“, „Сухата река“, „Хаджи Димитър“, „Зона Б-5″ и други. Първоначалният вариант предвиждаше в тях да се плаща по лев на час, но заради голямото обществено недоволство е възможно таксите да се въведат само за определени улици. За сметка на това обаче платени зони ще се обособят и в останалите райони на града около търговските центрове, болниците, автогарите и останалите възлови точки, където се събират повече коли. Какъв точно ще е техният обхват засега не се знае-налице е само обещанието, че няма да се събират пари за спиране пред жилищните блокове. Все пак в концепцията е записано, че ако в други квартали се установят затруднения в паркирането, също ще се въведат такси. Със сигурност от тази есен спирането в централната („синя“) зона ще струва 3 лв. на час и, както досега, престоят ще бъде ограничен до два часа. Наред с тази промяна в по-широкия център ще бъде обособена „зелена“ зона, където цената ще е 2 лв. на час, но пък ще може да се паркира за максимум три часа.
„Д-р Любомир Киров: ДОРИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БИЗНЕС“
„ПООВЕХТЕЛИ СТУДЕНТИ ТРУПАТ ПАЧКИ НА ЧУЖД ГРЪБ“
„“БУЛГАРГАЗ“ ПАК ШМЕКЕРУВА С ЦЕНИТЕ“
„БОЛНИЧНАТА РЕФОРМА СЕ ПРЕПЪНА В СЪДА“
„ВЕЧНИЯТ КУХ ПРИОРИТЕТ“
„ПОСЛАНИКЪТ НА САЩ ЯДОСА ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА“
„И КАБИЛ НА СТАНИШЕВОТО ХОРО В ПРОКУРАТУРАТА“
„ЦВЕТА МАРКОВА: НАТО НИ ОБСИПВА СЪС СУПЕРЛАТИВИ“
„ЧЕПАТИЯ СРЕЩУ БАГЕРА“
„Илиян Иванов: Никой няма да изпрати у нас кораб само срещу обещания“
„Адвокат Ивайло Дерменджиев: Търсеха ме за място в МОК“

в. „КАПИТАЛ“
„Клиентите са ни държавни. Медиите също“
Как Цветан Василев от Корпоративна търговска банка превръща държавните пари във вестници и телевизии
„Как се смятат лихвите по кредитите“
„Даниел Грос: Важните промени в България дори не са започнали“
„Магистратска наглост“

в. „УТРО“
„ОБЩИНАТА СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА В БИТКА ЗА БОЛНИЦАТА“
Съветниците се обявиха твърдо против намаляването па русенския дял чрез вдигане на капитала
Общината се изправя в битка срещу държавата, за да защити интересите си в Многопрофилната болница за активно лечение. На предстоящото общо събрание, което ще се състои на 16 юни, държавата ще поиска да увеличи капитала на дружеството
„Освободеният от сомалийски плен Емил: Няма такава радост!“
Освободеният от сомалийски плен русенски моряк Емил Дянков вчера кацна на българска земя и прегърна жена си Галя и сина си Вилиан след петмесечни мъки на пленения от пирати кораб „Сейнт Джеймс парк“. Емил и двама негови колеги кацнаха във Варна, където бяха посрещнати от транспортния министър Александър Цветков, кмета на града Кирил Йорданов, представители на корабособственика „Зодиак“ и от близките си. Късно вечерта Емил се прибра в Русе след най-тежките и напрегнати месеци в живота си. Ексклузивно блицинтервю с Емил Дянков
„Лили смени c „черната овца“ Митко Щерев и Асен Гергов“
„Русенец събра 18 американски президенти на 24 квадрата“
„ВИП Калина“
Много си красива, повтори няколко пъти Орлин.
Макар и с половинчасово закъснение, певецът Орлин Павлов успя да намери дома на русенската абитуриентка Калина Тонева, за да я направи звезда на бала. Той пристигна в черен джип „Киа“ заедно с екипа на „БГ радио“, които сбъднаха мечтата на балерината от „Училището по изкуствата да бъде с Орлин като кавалер. Много си красива, повтори няколко пъти певецът, поднасяйки букета на своята дама. Той изяви желание да се запознае с всеки един от приятелите й, а след това двамата тръгнаха към операта и „Дунав плаза“.
„Реките в региона опасно затлачени“
„Криза! Отрезвителят фалира и затвори“
Не само бизнесът сграда от кризата. Жертва на строгите финансови ограничения стана и отрезвителят към областната дирекция на МВР. След десетилетия съвестна служба държавният подслон на прекалилите с чашката е закрит завинаги. Причината е, че клиентите масово спрели да си плащат таксата и заведението излязло на червено. Досегашният дневен оборот на хотела, за който резервации се правят в кръчмите, бе по 5-6 човека на нощ, а по празниците броят им бе двоен. Сред тях имаше рекордьори, превърнали се в част от фолклора на отрезвителя. Безспорната звезда бе жена с характер, прибирана 57 пъти пияна до безсъзнание от улиците. Рекордът й застрашаваше единствено пропил се след развод мъж, но той стигна едва до 48 нощувки, преди да се пресели в света, за който се твърди, че е по-добър от нашия. Занапред пияните граждани вече ще се превозват до домовете им от полицейските автопатрули. Само за най-безпомощните ще се вика екип от Спешна помощ, който при нужда ги откарва в болницата за промивки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *